Adalar, yüzyıllarca imparatorluklara başkentlik yapmış, siyasi ve kültürel dönüşümlerin aktörlerini beslemiş dünya şehri İstanbul’un hikâyelerinin hep bir parçası olagelmiş. Krallar, kraliçeler, dini liderler sürgüne buralarda zindanlara atılmış, ardından Osmanlı’dan günümüze farklı kültürel cemaatlerin zengin bürokratları, iş insanları, Adaları İstanbul’un sayfiye merkezi haline getirmiş, sanatçılar, yazarlar, Adalar’ın renginden, havasından, kokusundan beslenmek için buraları mekân tutmuş. Adalar, muhteşem mimari ve yaşam dokusuyla dünyada eşine az rastlanır bir kültürler havzası olma halini bugüne kadar taşımışlar.
Şanslıyız ki Adalarda İstanbul tarihinin tüm veçhelerinin mekânsal izdüşümlerini hâlâ görebiliyoruz ve barındırdıkları hikâyelerin bazen yaşayan bilgi kaynaklarına erişebiliyoruz. Kendimizi gerçekten müstesna hissetmeliyiz: Adalar’a adımımızı attığımızda İstanbul tarihinin çok da bozulmamış tanığının varlığını hissedebiliyoruz, şaşırıyor ve nedenini çok da bilmeden mutlu oluyoruz. Bu yayın döneminde bizi mutlu eden Dünya Mirası Adalar’ı enine boyuna konuşuyoruz.
Dünya Mirası Adalar
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay ve Nevin Sungur, Marmara Yaşasın serisinin ikincisinde National Geographic kaşifi, şehir plancı, hidrolog Sera Tolgay ile Marmara Denizi’nin ve Havzası'nın korunması için iki senedir karadan Marmara kıyılarını, göllerini, sulak alanlarını ve akarsularını dolaşarak ve uydulardan gözlemleyerek ortaya çıkardığı 'Marmara Denizi ve Havzası'nın Restorasyon Planı Çalışması' üzerine konuşuyorlar.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay ve Nevin Sungur, 'Marmara Yaşasın' başlığıyla başladıkları yeni seride konukları Avukatlar Tunç Lokum ve Aytunç Lokum ile Marmara’yı geri dönülmez şekilde kirleten Ergene Derin Deniz Deşarj Projesi'ne karşı 2021 yılında açılan davayı ve bu dört senelik süreçte yaşanan gelişmeleri konuşuyorlar.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay ve Nevin Sungur, Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı sözcülerinden Sedat Yağcıoğlu ile 12 Aralık’ta Meclis önünde gerçekleştirilen ekoloji örgütlerinin buluşmasında kıyı hareketlerinin taleplerini konuşuyorlar.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay ve Nevin Sungur, iklim ve enerji uzmanı Önder Algedik ile İstanbul’un iklim politikalarında Adalar’ın kritik önemini ve Büyükada’da sivil inisiyatifler tarafından yapılan Ulaşım Çalıştayı'nı konuşuyorlar.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay ve Nevin Sungur, sosyal bilimci Yasemin Bahçekapılı ile 'İstanbul Adalar’da Aktivizm Biçimleri: Bir Kent ve Adalılık Mücadelesi' başlıklı tezi üzerine konuşuyorlar.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay, Heybeliada Sanatoryumu’nun 100. yaşını, eşsiz yapısını ve sunduğu sağlık hizmetlerini, Cumhuriyet'in o yıllarındaki ve bugünündeki sağlık politikalarını Dr. Sosın Fisli ile konuşuyor.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay ve Nevin Sungur, sosyolog, tarihçi Helin Su Kotan ile 1980'lerden sonra Anadolu'dan Adalar’a ekonomik ve sosyolojik göç ile Adalar’ın değişen nüfus yapısını ve sonuçlarını konuşuyorlar.
Dünya Mirası Adalar'da 16. Uluslararası Hrant Dink Ödülleri'nde 'Işıklar'dan biri olan Kıyıda Hareketi'ni ve ödülünü, Hrant Dink Vakfı'ndan Zeynep Sungur ile konuşuyoruz.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay ve Nevin Sungur, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Beyin Sinir Cerrahı ve aynı zamanda Heybeliadalı olan Prof. Dr. Türker Kılıç ile Adaların hayata verdiği pozitif etki üzerine konuşuyorlar.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay ve Nevin Sungur, 18 Ağustos tarihinde ülkenin dört bir noktasında bir araya gelerek 'Kıyılar hepimizin ortak yaşam alanıdır' diyen KIYIDA Hareketi’nin katılımcıları ile bir araya geliyorlar.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay ve Nevin Sungur, beşeri coğrafyacı Doç. Dr. Sezai Ozan Zeybek ile Adalar'daki minibüslerin sadece bir görüntü problemi olmadığını; şehirleşmeyle, rantla, kurduğumuz karbon bazlı medeniyetin arızalarıyla ilişkili olduğu fikri üzerine konuşuyorlar.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay ve Nevin Sungur, mimar ve koruma uzmanı Doç. Dr. Gül Köksal ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'Kent Muhafızlığı' tanımını değerlendiriyorlar.
Dünya Mirası Adalar'da Nevin Sungur ve Derya Tolgay, yönetmen ve aynı zamanda Ada'lı Ezel Akay ile Adalar’daki 'azmanbüs' sorununu ve Adalıların direnişini ele alıyorlar.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay, Son İstanbul - Adalar’da beş yılda neler olduğunu, nelerin olmadığını, neden 'azmanbüs'lerin istenmediğini sorgulayarak Adalar dosyasını açıyor.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay ve Nevin Sungur, Deniz Yaşamını Koruma Derneği Başkanı yazar, balık adam, aktivist Volkan Narcı ile son kitabı "Marmara: Son Sığınak" üzerinden yok oluşun eşindeki Marmara Denizi'ni konuşuyorlar.
Dünya Mirası Adalar'da Nevin Sungur ve Derya Tolgay, kaçak akülü araçların yürünemez hale getirdiği Ada yollarında bir de minibüs seferlerinin başlatılacağı haberinin ardından gerçekleştirilen oturma eylemi ve konuyla ilgili gelişmeler üzerine konuşuyorlar.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay ve Nevin Sungur, Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı temsilcileriyle tüm kıyılar için ticarileştirmeye karşı çağrıda bulunuyor.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay ve Nevin Sungur, Büyükadalı araştırmacı, yazar, girişimci sevgili dostumuz Meri Çevik Simyonidis ile bir araya gelerek kendisinin "Adanın İnsanları: Kimler Geldi Kimler Geçti - Büyükada Heybeliada Burgazada Kınalıada" adlı kitabı üzerine konuşuyorlar.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay ve Nevin Sungur, yazar, psikolog ve aynı zamanda Adalı Gündüz Vassaf ile bir araya gelerek aktif yurttaşlık, sivil toplumun yapması gerekenler ve Adalar üzerine konuşuyorlar.
Dünya Mirası Adalar'da Derya Tolgay ve Nevin Sungur, Prof. Dr. Murat Güvenç ile Adaların sokaklarını, 100 yıldır değişmeyen dokusunu, kimliğini ve bugüne kadar koruduğu hafızasını konuşuyorlar.