Dünya Mirası Adalar Kayıt Arşivi
Podcast kanalları ve üyeliği hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın.
Bu yıl da gençleri bir araya getiren edebiyat, kültürler arası öğrenme, ekoloji ve toplumsal dayanışma ekseninde şekillenen Nâzım Hikmet Yaz Kamplarını sekiz yıldır Gündüz Vassaf ile birlikte koordine eden sosyolog ve sivil toplum çalışanı Nazan Bekiroğlu ile kampın geçmişini, bu seneki 'Dünya Vatandaşlığı' temasını ve gelecek vizyonunu konuşuyoruz.

Büyükada Nâzım Hikmet Yaz Kampı
Dünyanın en büyük ikinci ahşap yapısı olan Büyükada Rum Yetimhanesi’ni konuğumuz psikolog ve yazar Gündüz Vassaf ile konuşuyoruz.
Gündüz Vassaf, yedi yıl önce düzenlenen '206 Odalı Sessizlik' sergisinde bu yapı için, “Devletlerin ve dinlerin yetimi,” demişti ve şimdi ise yetimhane, 'turizm yatırımı' adı altında yeni bir tehditle karşı karşıya.
Hafızasını yitiren İstanbul’un kıyısında hâlâ direnen Prens Adaları’nın kültürel peyzajında bu dönüşüm ne anlama geliyor?

Devletlerin ve Dinlerin Yetimi: Büyükada Rum Yetimhanesi
İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Meclisi’nin, yapıyı turizm odaklı bir tesise dönüştürme kararıyla, dünyanın en büyük ikinci ahşap yapısı, Büyükada Rum Yetimhanesi yeniden gündemde.
2018’de Apaçık Radyo – Dünya Mirası Adalar programında başlattığımız “Yetimhaneden Öğrenmek” serisinde farklı disiplinden 15 konuk ağırlamıştık ancak üzerinden yedi yıl geçti ve tek bir çivi bile çakılmadı.
Konuğumuz mimarlık ve kültür tarihçisi Nilay Özlü ile yeni başladığımız 'Yeniden Büyükada Rum Yetimhanesi' serisi kapsamında Büyükada Rum Yetimhanesi üzerine konuşuyoruz.

Yeniden Büyükada Rum Yetimhanesi
Konuğumuz bilim, sanat ve çevre alanında dünyanın önde gelen isimlerinin buluştuğu National Geographic Festivali’ne Türkiye’den davet edilen Nat Geo kaşifi, şehir plancısı ve hidrolog Sera Tolgay ile festivalde bir çok kişinin, sivil inisiyatifler ve uzmanların katkıları ile hazırlanan “Marmara Denizi: Restorasyon Yol Haritası” ve “Asi Çevre Vizyon Planı” raporlarını dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanları, çevre aktivistleri ve sanatçılarla paylaşmasını dinliyoruz.

National Geographic Festivali'nden ilham veren çalışmalar
Konuklarımız Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu ve kent antropoloğu Ayşim Türkmen ile Türkiye'nin ilk sivil çevre planı olan 'Asi Çevre Vizyon Planı'nı konuşmaya devam ediyoruz.

Türkiye'nin İlk Sivil Çevre Planı: Asi Çevre Vizyon Planı
3 Haziran Marmara Denizi Günü ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde siviller tarafından yapılan iki önemli çevre raporunu duyuruyoruz:
🌊 3 Haziran Marmara Denizi Günü‘nde, Marmara’nın geleceği için kritik bir adım atıldı: Yaşayan Bir Marmara İçin Ortak Çağrı: “Marmara Havzası Restorasyon Yol Haritası” yayımlandı.
🌍 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde ise Türkiye’de bir ilk hayata geçiyor: “Asi Çevre Vizyon Planı” kamuoyuna sunuluyor. Bu plan, tüm bölgeyi dönüştürecek nitelikte.
Konuğumuz, her iki yol haritasının hazırlanmasında öncülük eden National Geographic Kaşifi, hidrolog ve şehir plancısı Sera Tolgay.

Marmara Denizi Restorasyon Yol Haritası ve Asi Nehri Havzası Çevre Vizyon Planı
Marmara Yaşasın serimize devam ediyor ve 2021 yılında, çoğunluğu Adalar’dan olan 18 kişinin Heybeliadalı Av. Tunç Lokum’un öncülüğünde Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş.’ye karşı açtıkları davada gelinen süreci, şaşırtıcı ve aynı zamanda rekor bilirkişi-keşif bedeli olarak 1.5 milyon TL’yi aşan ücreti konuklarımız Tunç Lokum, Deniz Bilimleri Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ve şehir plancısı, hidrolog, National Geographic kaşifi Sera Tolgay ile konuşuyoruz.

Ergene Derin Deniz Deşarj davasında gelinen son süreç
Prens Adaları'nda da doğa tahribatı 'temizlik' adıyla sürerken, dünyanın dört bir yanında orman yönetimi bambaşka bir yöne evriliyor. New York şehir ormanlarındaki uygulamasını konuşuyoruz.
Sürdürülebilir ormancılık; Ekosistem Temelli Ormancılık, ormanı sadece odun değil; karbon yutağı, habitat, su kaynağı ve iklim düzenleyici olarak görüyor.
İklim krizine, biyoçeşitlilik kaybına ve toplulukların haklarına birlikte bakan bütüncül bir ormancılık anlayışı…
Bizler de Prens Adaları’nda, 50-100 yıl önce hazırlanmış endüstriyel ormancılık planlarının değil; tüm canlıların yararına işleyen, doğayla uyumlu yeni bir yaklaşımın uygulanmasını talep ediyoruz.

Ormanda yere düşen her ağaç, bir son değil, bir başlangıçtır
Kınalıadalı komşumuz, koreograf, dansçı, akademisyen Talin Büyükkürkciyan ile dansın özgürleştirici, şifalandırıcı ve birleştirici gücünü konuşuyoruz.

Dünya Dans Günü kutlu olsun
Adalar Çocuk ve Gençlik Orkestrası yaylı çalgılar grubundan Nehir, Nur, Piraye, Rachel ve Sinan ile 'müzik yapmak ve adada çocuk olmak' üzerine konuşuyoruz.

Adalar Çocuk ve Gençlik Orkestrası