Haftanın öne çıkan iklim haberleri ve araştırmalarından okumalar ve yorumlar.
Haftanın Haber Hasatı
Türkiye bir deprem ülkesi olarak biliniyor; orman yangınları büyük bir dikkatle izleniyor peki ya seller? Türkiye'de seller ve kentsel planlama alanlarında uzmanlaşmış Orta Doğu Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Meltem Şenol Balaban ile konuştuk.
Endüstriyel devrimin yaşandığı son yüzyılda eşi benzeri görülmemiş bir hızda ısıtılan dünyamızda "yaz" artık o kadar sıcak bir mevsim haline geldi ki, artık "Tehlike Mevsimi" ya da "Tehlike Sezonu" olarak anılıyor. İklim krizi nedenli bu mevsimsel dönüşümü Haftanın Haber Hasatı'nda konuştuk.
Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayımlanan yeni bir araştırma kömürden çıkmanın faydasının maliyetlerinden çok daha ağır bastığını büyük karbon arbitrajı adı verilen bir hesaplamayla tespit ediyor.
Geçtiğimiz hafta ‘İmdat’ çığılığı yükselen Marmaris’te Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Muğla Valiliği'nin, “Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devre mülk Projesi” için verdiği “ÇED gerekli değildir” kararının iptali isteniyor. Kent Konseyi Üyesi Halime Şaman bu hafta Hasat’ta Marmaris’te Milli Park’a yapılması planlanan otel projesi karşısındaki hak mücadelelerini anlatıyor.
Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, kuraklığı yönetmek konusunda insanlık "bir yol ayrımında". Krizin etkilerini azaltmak için "acil olarak, elimizden gelen her aracı kullanarak" mücadele etmememiz gerekiyor.
Haftanın Haber Hasatı’nda hafta boyunca ulusal basında yer alan haberlerin bir derlemesini yapıyoruz.
350 Türkiye’nin yakın zamanda başlattığı Dumansız Para Sahası kampanyası kömürden çıkış taahhütünü henüz açıklamayan bankalara çağrıda bulunuyor. Banka müşterilerini bu kampanyaya dahil etmemeye çalışan 350 Türkiye’den Selen Baykara kampanyanın önemini ve detaylarını anlatıyor.
Bu gelişmeden yola çıkarak iklim davalarını bu haftaki Hasat’ın ana konusu olarak belirledik. Bu konuda bize yol göstermek üzere konuğumuz Avukat Özlem Altıparmak.
Enflasyon Araştırma Grubu Türkiye’de iklim krizi-enflasyon ilişkisi üzerine çalışmalara başladı. ENAG iklim biriminin Fransa Temsilcisi Kaan Basdil'le iklim ve enflasyon ilişkisini konuştuk.
Global Energy Monitor'ün yeni araştırması, dünya genelinde kömür madenlerinden kaynaklanan metan emisyonlarının, küresel petrol veya gaz sektörlerinden kaynaklanan metan emisyonlarını aştığını gösteriyor. Buna göre kömür madenciliğinin metan salımları iklim üzerindeki etkisi Çin'deki tüm kömür santrallerinin CO2 emisyonlarının etkisinden daha kötü.
Ekonomi alanında çalışan ekonomistler ve uzmanlar tarafından kurulan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yakın zamanda Türkiye’de iklim krizi ve enflasyon ilişkisi üzerine çalışmalara başladığını duyurdu. Grup içinde oluşturulan iklim birimi akademisyenlerinden ENAG Fransa Temsilcisi Kaan Basdil Haftanın Haber Hasatı’nın konuğu oldu.
Birleşmiş Milletler (BM) üye ülkeleri, ülkelerin ürettikleri ve kullandıkları plastik miktarını azaltmak için ilk kez anlaşabilecekleri bir küresel plastik anlaşmasının planını hazırlamak üzere bu ay Nairobi'de toplanıyor. Yasal olarak bağlayıcı bir plastik anlaşmasının çerçevesi, Nairobi'de bulunan UNEP'in genel merkezinde 28 Şubat Pazartesi günü başlayacak olan BM Çevre Konferansı öncesinde hâlâ hazırlanıyor.
Bu sene "Radyo ve Güven" teması altında kutlanan 13 Şubat Dünya Radyo Günü'nde UNESCO, günümüzde sosyal medya ve dijital kanallardaki iletişim imkanlarıyla birlikte yanlış bilginin daha hızlı yayıldığını, dezenformasyonun dinleyici-okur güvenini zedelediğini ve buna karşın radyonun halen daha en güvenilir kanallarından biri olduğunu söylüyor. Biz de bu programda medyada dezenformasyonu konuşuyor ve farklı yüzleriyle iklim dezenformasyonu ile çözüm önerilerini Teyit’in Yazı İşleri Sorumlusu Emre İlkan Saklıca ile birlikte ele alıyoruz.
"O kadar atığı ve kirliliği gören hiçbir bilim insanının buna onay vermeyeceğini biliyoruz", diyor Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde doğan ve 1980’lerde Elbistan Afşin Termik Santrali’nin yapımında tercüman olarak çalışan İbrahim Yalçın.
Haftanın Haber Hasatı'nda bu hafta Türkiye’nin küresel enerji krizini nasıl yönettiği sorusunu konuğumuz Ember Climate İklim Veri Analisti Ufuk Alparslan ile birlikte ele alıyoruz.
Dünyanın önde gelen bilim ve güvenlik uzmanlarının insanın hayatta kalmasına yönelik tehlikeler hakkındaki yargısını temsil eden "Kıyamet Saati", bu yıl gece yarısına 100 saniye kalaya ayarlandı.
Haftanın Haber Hasatı'nın son programında, ormansızlaşmayla mücadele eden ve kâr amacı gütmeyen Global Canopy'nin, yıllık olarak yayımladığı Forest 500 araştırmasının sekizincisinin sonuçlarını konuştuk.
Tedarik zincirlerinde ve yatırımlarında ormansızlaşmayla bağlantılı olan en etkili 350 şirket ve 150 finansal kuruluşun taahhüt ve eylemlerini inceleyen Forest 500’e göre gıdalarmızı sağlayan ve emeklilik fonlarımızı yöneten birçok şirket ormansızlaşma konusunu görmezden gelmeye devam ediyor.
Haftanın Haber Hasatı'nın bu bölümünde iklim ve ekolojik kriz öncelikli bir anayasa hazırlığında olan Şili'nin lityum madenciliği ve suyun tanımı gibi kritik sorulara nasıl yanıt vereceğini ele alıyoruz. Hasat'ın diğer haberlerinde Brezilya'nın kömüre devam kararı, karsız kışların orman yangınlarına ve su tedariğine etkisi, Fransa'nın otomobil reklamlarına getirmeyi planladığı yeşil uyarılar ve daha fazlası var.
2021’in hasatını yaptığımız son bülten ve programımızda Türkiye’nin kuruyan göllerini ve sulak alanlarını ele aldık.
2021, Türkiye’de orman yangınları açısından tarihi bir yıl olarak kayıtlara geçti. 2021 hasatında mega yangınları, sonuçlarını ve mücadele yöntemlerini mercek aldığımız bu bölümde konuğumuz Yangın Ekoloğu İsmail Bekar'dı.