Güven Güzeldere

-
Aa
+
a
a
a
""
10 Eylül 2024
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, Zoë Schlanger'in The Light Eaters kitabından yola çıkarak bitkilerin marifetlerini önemsememiz gerektiği halde, 'bitkiler akıllıdır' sonucuna niçin ikna olmadığını anlatmaya ve temellendirmeye çalışıyor.
""
03 Eylül 2024
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, "Işık Yiyiciler" kitabında anlatılan vaka analizlerinden en ilginç ikisini bilimsel dergilerde yayımlandıkları halleriyle aktarıyor.
27 Ağustos 2024
Açık Bilinç'te, biyolojide kamuflaj ve taksonomiyi konuşuyoruz. Canlılarda kamuflaj yaygın mı, neden ve nasıl var? Taksonomi nedir, biyoloji için bitki-hayvan ikili sınıflandırması doğru mu?
""
23 Temmuz 2024
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, bitki bilimindeki son gelişmelere ve bunları özetleyen "Işık Yiyiciler" kitabına değiniyor.
""
16 Temmuz 2024
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, yerel seçimler sonrası gündeme gelen ve sokak hayvanlarına ötanazi(!) yolunu açan yasa teklifinin TBMM Başkanlığı’na sunulmasının ardından ötanazi ve yasa arasındaki bağlantıya değiniyor.
""
11 Haziran 2024
Antroposen Sohbetler'de Utku Perktaş, Açık Bilinç programının yapımcısı Güven Güzeldere ile yapay zekanın hayatımıza girmesiyle birlikte nasıl bir süreçten geçildiğine dair soruları cevaplamaya çalışıyor.
""
04 Haziran 2024
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, 'ıstakozların bilinçleri var mı, acı hissederler mi?' sorusu üzerinden ıstakozların nasıl canlılar olduğuna değiniyor.
""
02 Nisan 2024
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, geçtiğimiz hafta aramızdan ayrılan davranışsal iktisatçı ve mikro-ekonomik kararların bilişsel mekanizması üzerinde çalışan psikolog, Nobel ödüllü, Daniel Kahneman'ı anıyor.  
""
01 Mart 2024
Vakayiname'de Güven Güzeldere, yıllar boyu Türkiye'deki üniversitelerde çalışan akademisyen göçmenlere değiniyor.
""
13 Şubat 2024
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, primatlar ve primatların bilimsel çalışması primatolojiyi Aslıhan Niksarlı ile değerlendiriyor.
""
09 Şubat 2024
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, evrim kuramı tartışmaları serisinde bilim felsefesinden hesaplama bilimlerine geçiyor.
""
23 Ocak 2024
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Nüzhet Dalfes ile yaş bulma usullerinden radyokarbon tarihlemesi üzerine konuşuyor.
""
02 Ocak 2024
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, 2024 ile birlikte alınan 'yeni yıl kararları' üzerinde duruyor.
""
28 Kasım 2023
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, geçmiş ile genç kuşağın değerlerini Adam Mastroianni'nın Nature dergisinde yayınlanan makalesinden yola çıkarak tartışıyor.
""
24 Ekim 2023
Güven Güzeldere, Açık Bilinç'te özgür irade sorusundan yola çıkarak konuyu mercek altına alıyor.
""
17 Ekim 2023
Güven Güzeldere, Açık Bilinç'te insan türünün evrimsel tarihçesine mercek tutuyor.
""
10 Ekim 2023
Güven Güzeldere, Açık Bilinç'te Güney Afrikalı ünlü arkeolog David Lewis-Williams'ın, Türkçe'ye "Mağaradaki Zihin" başlığıyla kazandırılmış olan "The Mind in the Cave" kitabından hareketle, insanlık tarihinde bilincin ve sanatın doğuşuna dair tezler hakkında bilgi veriyor.
08 Ağustos 2023
"Sentience" nedir, hangi canlılarda vardır? Nasıl bilebiliriz? Ağaçlar veya bitkiler birbirleriye haberleşiyorlar mı, bu onların bilinci olduğunu gösterir mi?  "Bilincin İcadı" başlıklı yeni bir kitaptan söz edeceğiz. 
31 Temmuz 2023
Bilim, açıklanamayan psikolojik deneyimler hakkında ne söylüyor?  Bazı deneyimler niçin unutulmaz derecede gerçekçi olurlar?  Deneyimin çarpıcılığıyla doğruluğu arasında bir bağ var mı? Bu hafta, şu aşağıdaki yazıya atıfla "deneyim-inanç-doğruluk" ilişkisini ve konuyla ilintili kimi parapsikoloji iddialarını tartışacağım.
31 Temmuz 2023
Psikiyatrik rahatsızlıklar, biyolojik bir hastalık olarak mı, yalnızca psikolojik bir durum olarak mı görülmeli? "Anti-Psikiyatri" hareketini ne kadar haklı? Stanford Üniversitesi'nin ilginç şahsiyetlerinden "Joe Euclid"in hikayesi. 
31 Temmuz 2023
Niçin ve nasıl ortaya çıktı, haklı ve haksız yönleri neler, bugün ne durumda?  "Akıl hastalıkları" biyolojinin mi psikolojinin mi alanında?  Açık Bilinç'te psikiyatrist Dr. Burçin Çolak anlatacak. 
18 Temmuz 2023
David Chalmers ve Christof Koch hangi konuda bahse girmişlerdi, 25 yıl sonra bahis nasıl sonuçlandı? 
31 Ocak 2023
Oslo Üniversitesi'nden Prof. Fahri Saatçioğlu ile nefesin işlevleri, fizyolojisi ve psikolojisi üzerine konuştuk.
24 Ocak 2023
Her canlıda yaşlılık sonunda gelen ölüm, biyolojik olarak kaçınılmaz mı? Hücrelerimiz nasıl ve niçin ölüyor? Sonsuza kadar yaşamak teorik olarak mümkün mü? Prof. Ekin Atilla Gökçümen anlattı.
Yaşlı
17 Ocak 2023
Zaman geçtikçe bedenlerimiz nasıl değişir, yaşlılıkta hangi sorunlar öne çıkar? "Geriyatrik depresyon" nedir? Ne kadar yaygındır? Nasıl tedavi edilir?  Dr. Uğur Çıkrıkçılı anlattı.
10 Ocak 2023
Açık Bilinç’te 2013'ten bu yana ele alınan Alzheimer hastalığı dosyasının yeni bölümünde Nörolog Prof. Hakan Gürvit’le tedavi yöntemleri ve ilaçlar üzerine konuşuyoruz.
Fotoğraf: Pixabay
03 Ocak 2023
Zaman geçtiği hâlde benliğimizde özdeş kalan, bizi aynı kişi yapan şey nedir? Bu soruyu felsefe tarihinde ilk kim dile getirdi, nasıl cevapları var? "Theseus'un Gemisi" bilmecesi niçin bu konuyla bağlantılı? Prens ile ayakkabı tamircisinin hafızaları yer değiştirirse ne olur? Benlik için hafızanın önemi nedir?
Fotoğraf: Pixabay
27 Aralık 2022
İçimizde biyolojik bir saat (veya saatler) mi var? Zaman insan zihninden bağımsız mı? Zaman niye bazen yavaş, bazen de hızlı geçiyormuş gibi gelir? 2022 yılı biterken, nesnel ve öznel nitelikleriyle zamanı konuşuyoruz.
Fotoğraf: meo
22 Aralık 2022
"Pragmatik olmak" ne demek, kime pragmatik denir? Pragmatiklik ilkesizliğin mazereti midir?
06 Aralık 2022
Açık Bilinç'te bu hafta, Ege Üniversitesi'nden felsefeci Galipcan Altınkaya’yla İbn Sina’nın felsefesini tartışmaya açıyoruz.