Bilim ve felsefe sohbetleri.
Açık Bilinç
Bilim ve felsefe sohbetleri.
Açık Bilinç
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, Zoë Schlanger'in The Light Eaters kitabından yola çıkarak bitkilerin marifetlerini önemsememiz gerektiği halde, 'bitkiler akıllıdır' sonucuna niçin ikna olmadığını anlatmaya ve temellendirmeye çalışıyor.
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, "Işık Yiyiciler" kitabında anlatılan vaka analizlerinden en ilginç ikisini bilimsel dergilerde yayımlandıkları halleriyle aktarıyor.
Açık Bilinç'te, biyolojide kamuflaj ve taksonomiyi konuşuyoruz. Canlılarda kamuflaj yaygın mı, neden ve nasıl var? Taksonomi nedir, biyoloji için bitki-hayvan ikili sınıflandırması doğru mu?
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere ve Ömer Madra, Altın Saatler programından da tanıdığımız Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Dr. Nazan Cömert ile bir araya gelerek 17 Ağustos depreminin yıl dönümü yaklaşırken deprem ile kırılgan grupların bağlantısını analiz ediyorlar.
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, bitki bilimindeki son gelişmelere ve bunları özetleyen "Işık Yiyiciler" kitabına değiniyor.
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, yerel seçimler sonrası gündeme gelen ve sokak hayvanlarına ötanazi(!) yolunu açan yasa teklifinin TBMM Başkanlığı’na sunulmasının ardından ötanazi ve yasa arasındaki bağlantıya değiniyor.
TAYAD aileleriyle yakından çalışmış olan nörolog Prof. Hakan Gürvit'le Türkiye'de daha çok açlık grevine müdahale sebebiyle görülen Korsakoff sendromundan, nedenlerinden ve tarihinden bahsediyoruz.
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, geçtiğimiz hafta aramızdan ayrılan davranışsal iktisatçı ve mikro-ekonomik kararların bilişsel mekanizması üzerinde çalışan psikolog, Nobel ödüllü, Daniel Kahneman'ı anıyor.
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, primatlar ve primatların bilimsel çalışması primatolojiyi Aslıhan Niksarlı ile değerlendiriyor.
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, evrim kuramı tartışmaları serisinde bilim felsefesinden hesaplama bilimlerine geçiyor.
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Nüzhet Dalfes ile yaş bulma usullerinden radyokarbon tarihlemesi üzerine konuşuyor.
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, 2024 ile birlikte alınan 'yeni yıl kararları' üzerinde duruyor.
Açık Bilinç'te Güven Güzeldere, geçmiş ile genç kuşağın değerlerini Adam Mastroianni'nın Nature dergisinde yayınlanan makalesinden yola çıkarak tartışıyor.
Güven Güzeldere, Açık Bilinç'te özgür irade sorusundan yola çıkarak konuyu mercek altına alıyor.
Güven Güzeldere, Açık Bilinç'te insan türünün evrimsel tarihçesine mercek tutuyor.
Güven Güzeldere, Açık Bilinç'te Güney Afrikalı ünlü arkeolog David Lewis-Williams'ın, Türkçe'ye "Mağaradaki Zihin" başlığıyla kazandırılmış olan "The Mind in the Cave" kitabından hareketle, insanlık tarihinde bilincin ve sanatın doğuşuna dair tezler hakkında bilgi veriyor.
"Sentience" nedir, hangi canlılarda vardır? Nasıl bilebiliriz? Ağaçlar veya bitkiler birbirleriye haberleşiyorlar mı, bu onların bilinci olduğunu gösterir mi? "Bilincin İcadı" başlıklı yeni bir kitaptan söz edeceğiz.
Bilim, açıklanamayan psikolojik deneyimler hakkında ne söylüyor? Bazı deneyimler niçin unutulmaz derecede gerçekçi olurlar? Deneyimin çarpıcılığıyla doğruluğu arasında bir bağ var mı? Bu hafta, şu aşağıdaki yazıya atıfla "deneyim-inanç-doğruluk" ilişkisini ve konuyla ilintili kimi parapsikoloji iddialarını tartışacağım.
Psikiyatrik rahatsızlıklar, biyolojik bir hastalık olarak mı, yalnızca psikolojik bir durum olarak mı görülmeli? "Anti-Psikiyatri" hareketini ne kadar haklı? Stanford Üniversitesi'nin ilginç şahsiyetlerinden "Joe Euclid"in hikayesi.
Niçin ve nasıl ortaya çıktı, haklı ve haksız yönleri neler, bugün ne durumda? "Akıl hastalıkları" biyolojinin mi psikolojinin mi alanında? Açık Bilinç'te psikiyatrist Dr. Burçin Çolak anlatacak.