İklim Kanunu, bu haliyle doğayı ve toplumu koruyacak güçlü bir çerçeve sunmaktan çok uzak; etkili mücadele için gereken temel unsurlar ya eksik ya da hiç yok. Oysa gerçek bir iklim yasası, sadece kâğıt üstünde değil, yaşamın her alanında adaleti ve geleceği gözetmeli.
İklim Kuşağı Konuşuyor’da Atlas Sarrafoğlu, İklim Kanunu'nda nelerin yer almadığını ve nelerin eklenmesi gerektiğini vurgularken; Hüsnükabul’de ise Ferhat Kentel ile Waseem Ahmad Siddiqui, çevre sorunlarıyla ilgilenen Avukat Arif Ali Cangı ile çevrenin hukuki boyutunu ve varlığının hayatımızda ne anlama geldiğini masaya yatırdılar.
Web sitesinden…
Ekonomi Politik'te, otokratik rejim paydasında iktidarın ve muhalefetin mücadelesini gündemine taşırken, yaşanabilecek gelişmelere mercek tutmaya çalıştık.
Radyo Agos’da, PKK üyesi ilk grubun silah bırakma törenini bölgede Agos adına izleyen Nazan Özcan ile tarihi güne ve anlara dair izlenimlerini konuştuk.
Sahiden’de, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünden 'yüksek onur' derecesiyle mezun olan ve mezuniyet töreninde diplomasını yırtan Doruk Dörücü ile bir araya geldik.
Nereye Doğru’da, bitmeyen ateşkes görüşmeleriyle 641 gündür devam eden Gazze soykırımını, Almanya’da hükümete yapılan açık çağrıyı ve Gazze savaşının Avrupa politikasına birebir etkilerini değerlendirdik.
Ufuk Turu'nda, Donald Trump ile Elon Musk arasında yaşanan gerginlik sonrasında ABD'deki son gelişmelere değindik.
Antroposen Sohbetler'de, evrim serisinin ikinci bölümünde Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu ile doğanın değişen dinamiklerini ve bu değişimlerin canlılar üzerindeki evrimsel yansımalarını 'Ekoloji evrimi nasıl görür?' sorusunu merkeze alarak tartıştık.
Fizan Ekspresi’nde, ‘12 Gün Savaşı’ sonrası İran'daki gelişmeleri aktarmaya çalıştık.
Kavanozdaki Yıldız’da, psikiyatrist Dr. Timuçin Oral ile sohbet botlarıyla çok uzun zaman geçiren insanların bağımlılık seviyelerini ele almaya devam ettik.
Sakat Muhabbet'te, Türkiye Barolar Birliği Engelli Komisyonu Sözcüsü ve Adana Barosu Engelli Hakları Komisyonu Başkanı Özlem Kara ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve DEM Parti Engelliler Komisyonu'nun gerçekleştirdiği 'Engelliler İçin Barış ve Demokratik Toplum Arayışı' adlı konferans üzerine konuştuk.
Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, 2023 depremlerinde yerle bir olan tarihi şehir Antakya’nın Dünya Anıtlar Fonu İzleme Listesi’ne alınmasını sağlayanlardan Kültür Mirasını Koruma Derneği üyesi mimar Buse Ceren Gül ile depremle tamamen yıkılmış olan Antakya Ortodoks Kilisesi’nde Dünya Anıtlar Fonu tarafından başlatılan çalışmaları ele aldık.
Dünya Mirası Adalar'da, dünyanın dört bir yanında orman yönetiminin bambaşka bir yöne evrilmesine karşın Prens Adaları'nda da doğa tahribatının 'temizlik' adıyla sürmesini dile getirdik.
Spor Gündemi'nde, 13 Temmuz tarihinde sona erecek Wimbledon Tenis Turnuvası'ndaki son durumu, Kulüpler Dünya Kupası'nda yaşanan sorunları ve Kadınlar Avrupa Şampiyonası'na gösterilen büyük ilgiyi inceledik.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlerden oluşan okuma önerilerine ulaşmak için yine web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Ne mutlu ki bazı şeyler bir türlü kapanmak bilmiyor
Ömer Madra ve Didem Gençtürk, Apaçık Radyo’nun 30 yıllık, uzun soluklu macerasını Fayn'dan Özgür Yılgür ile paylaştılar.
Haftanın karikatürü
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde Placide'in çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Haftanın sözü
“Artık günümüzde vatan denen şey tüm yeryüzü olarak değerlendirilmeli. Doğanın bir parçası olduğumuzu artık anlamamız ve ona göre hayatımızı düzenlememiz gerekiyor. Sadece ulusal bir yurttaşlık değil, ekolojik bir yurttaşlık, yeryüzü yurttaşlığı gerekiyor. Bu çerçevede her alanın ekolojik bir düzenlemeye tabi tutulması gerekiyor.” — Çevre avukatı Arif Ali Cangı, artan çevre felaketlerini ve talanını durdurmak için ekolojik bir siyasete ihtiyaç duyulduğunu bu sözlerle açıklıyor. (Apaçık Radyo)
Apaçık Radyo podcast