Selim Badur
Selim Badur, pandemiye dair açıklanan son rakamları ve spekülasyonları değerlendirdi, Çin'deki sıkı önlemleri ve batı basınına yansımalarını yorumladı ve diğer enfeksiyon hastalıklarının seyri üzerine açıklamalarda bulundu.
Korona Günleri'nde Selim Badur'un gündeminde Dünya Aşı Haftası, küresel ölçekte Covid dışında seyreden diğer salgın enfeksiyon hastalıkları, Çin'in "Sıfır Covid" politikası ve pandemiye dair yapılan son araştırmalar yer aldı.
Selim Badur, Korona Günleri'nde TTB'nin 'Covid-19 Pandemisi İkinci Yılı Değerlendirme Raporu'ndan bahsetti ve Türkiye ile dünyadan örneklerle kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin durumun gerçekçiliğini tartıştı.
Güven Güzeldere, programcımız Prof. Dr. Selim Badur’u konuk aldığı 19. Radyo Günleri Özel Yayını'nda “Bilimde yapılan yanlışlar, hatta sahtekârlıklar bilimsel çalışmanın güvenilir bir bilgi kaynağı olmadığını gösterir mi?” sorusuna yanıt arıyor ve Prof. Badur'la Açık Radyo ve gerçekleri anlatmak üzerine tartışıyor.
Selim Badur, pandemiye dair güncel rakamların resmi rakamların üç katı kadar değerlendirilmesi gerektiğini aktardı ve pandeminin yanı sıra, diğer enfeksiyon hastalıklarına karşı dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Selim Badur, DSÖ'nün koronavirüs harici enfeksiyon riski barındıran virüslere dair açıklaması ve aşı patentlerinin bazı ülkelerde kaldırılmasına dair güncel haberleri paylaştı, Covid-19 aşısı dozajları hakkında yorumda bulundu.
Washington Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre pandemide 18.2 milyon kişi yaşamını yitirdi. Türkiye'deki rakamlar ise İstanbul Tabip Odası'nın açıklamaları doğrultusunda 250 binin üzerinde ölümle resmi verilerin yaklaşık üç katını gösteriyor.
Selim Badur, Korona Günleri'nde Ukrayna krizi nedeniyle Rus vatandaşlarına getirilen boykotun tıp dünyasına yansımalarını anlattı ve dünya çapında tedbirlerin kaldırılmasının neden ve sonuçlarını tartıştı.
Selim Badur, Korona Günleri'nde Ukrayna'nın aşı karşıtlığının en çok rağbet gördüğü ülkelerden biri olduğunu ve nüfusunun yalnızca %1,7'sinin rapel doz aldığını hatırlatarak savaş şartlarının yanı sıra pandeminin de ülkeyi vurduğunu açıkladı.
Selim Badur, Korona Günleri'nde iş dünyası, maddi zenginlik ve pandemi arasındaki ilişkiyi değerlendirerek başladığı programda virüsün reenfeksiyon riskleri üzerinde uyarılarda bulundu, aşılar üzerine son yapılan toplumsal ve tıbbi araştırmaları açıkladı.
Aşılanma oranları ve hastalığı geçirenlerin sayıları düşünülerek toplumsal bağışıklık konusu gündemde. Avrupa'da hükümetler ve uluslararası kuruluşlar pandeminin endemiye doğru evrildiğini söylüyor. Fakat pandeminin yanında endemi daha mı masum?
Değişik coğrafyalardaki farklı yeme-içme alışkanlıkları Covid-19'un seyrinde nasıl bir etki yaratıyor? 'Long Covid' nedir? Covid-19'un insan fizyolojisine uzun süreli etkileri neler? Viroloji uzmanı Selim Badur en güncel araştırmalar ışığında açıklıyor.
Son yapılan bir araştırmaya göre memeli ve kanatlılarda henüz saptanmamış 1.67 milyon virüsten 700 ile 820 bin kadarının insanı enfekte edebileceği hesaplandı. Buna göre insanda pandemi etkeni olasılığı bulunan bu virüslerin %99,96’sını tanımıyoruz.
Küresel bir salgınla mücadelede önlem ve hazırlıklarımızın ne kadar eksik olduğu ortadayken siyasiler pandemiye dair tehditlerin ortadan kalktığına ilişkin demeçlerde bulunmaya başladı.
Pandeminin ilk zamanlarına göre vaka sayıları katlanmış durumdayken artık Covid'le yaşamayı öğrenmemiz mi gerekiyor? Viroloji uzmanı programcımız Prof. Selim Badur, güncel istatistikleri ve konuya dair araştırmaları paylaştı.
Yeni yılın ilk günlerinde küresel olgu sayısı 1,5 milyonu aşarak rekor kırdı. Avrupa son bir haftada 4,9 milyon olguya ulaştı ve Avrupa'da 11 ülke, pandeminin başından beri en fazla olguyu bu hafta bildirdi.
Matematik modellemeler ışığında, yeni varyantın öldürücülüğü daha az olsa da bulaşıcılığı çok yüksek olduğundan dolayı çok daha fazla risk barındırıyor. Bu varyantın hastalığı geçirenlere tekrar bulaşma riski de bulunuyor.
İlk bulgular ışığında omikron varyantına maruz kalanların hastalığı daha hafif atlatması iyimser bir hava yaratıyor. Selim Badur, pandeminin seyrini değerlendirip yapılan son araştırmaları yorumluyor.
Selim Badur, omikron gibi varyantların gitgide artması üzerine pandeminin seyrini yorumluyor ve dünyada salgın üzerine yapılmış son araştırmalardan bilgiler aktarıyor.
Selim Badur, salgının seyrinde yeni çıkan omikron varyantı üzerine konuşuyor ve yeni varyantlarla birlikte vaka sayılarının da artmasıyla dünya üzerinde alınan önlemler üzerine bilgiler aktarıyor.