Osman Elbek
Uzmanlarımız "pandemi bitti" söylemini, son yapılan Bilim Kurulu toplantısıyla kurulun feshedilmesini, TTB ve CHP'nin son pandemi değerlendirme raporlarını yorumladılar.
Salgınlar Çağı'nda uzmanlarımızın gündeminde Covid-19'un Ukrayna'da savaş koşullarındaki seyri, önlemlerin kaldırılmasıyla vakaların tekrar artışa geçmesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın Covid-19'a ilişkin hak ihlalleri raporu vardı.
Birçok ülkenin resmi açıklamaları bir yana pandemi gerçekten sona erdi mi? Son açıklanan rakamlar ve araştırmalar neleri gösteriyor? Uzmanlarımız yorumladı.
Uzmanlarımız Bilim Kurulunun son açıklamasındaki maske takma, HES kodu zorunluluklarının kaldırılması üzerine yorumlarda bulunuyor.
Türkiye'nin güncel Covid-19 karnesini değerlendirdiğimiz bu programda CHP'nin Covid-19 raporu, aşılar hakkında yapılan yeni araştırmalar ve tedavi yöntemleri üzerine konuştuk.
Omicron varyantıyla rakamsal olarak ölümler azaldı ve bazı Avrupa ülkeleri önlemleri gevşeteceğini açıkladı. Bu kararın arkasındaki nedenleri ve bu nedenlerin Türkiye'de de bir açılma için geçerli olup olmadığını uzmanlarımız tartışıyor.
Güncel omikron varyantının etkisi daha fazla hissediliyor olsa da delta varyantı da bir yandan yayılımını sürdürüyor. Öte yandan siyasi otoritelerin pandemiye bakışlarında sağlığı değil, ekonomiyi öne çıkardıklarını konuğumuz Cavit Işık Yavuz’la konuşuyoruz.
Salgınlar Çağı'nın bu bölümünde uzmanlarımız, pandemiyle geçmiş iki yılı değerlendiriyor, bu doğrultuda resmi kurum ve kuruluşlara tavsiye niteliğinde çağrılarda bulunuyor.
Salgında dördüncü dalgayı Omikron'la yaşıyoruz. Türkiye'de üçüncü doz aşılama risk grubu dışındakiler için de başlatıldı. Uzmanlarımız Türkiye'nin pandemi politikaları ve Omikron üzerine konuştu.
Osman Elbek ve Kayıhan Pala, omikron varyantının salgının seyrinde yarattığı değişim, dünyadaki aşı 'apartheid'i ve Türkiye'deki aşı çalışmalarını değerlendirdi.
Kışın gelmesiyle pandemi yeni pikler yapmış durumda. Osman Elbek ve Kayıhan Pala, Türkiye ve dünya ölçeğinde yeni verileri yorumluyor ve Türkiye'deki halk sağlığı politikalarını mercek altına alıyor.
Sağlık Bakanlığının 3 Kasım açıklamalarını değerlendiren Osman Elbek ve Kayıhan Pala, ülkede yanlış bir aşılama politikası izlendiği ve Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmadığı için, Türkiye’ye ilişkin verilerin eksikliği üzerine konuşuyor.
Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yılına ait istatistiklerine göre günlük hekim başvurusu 7,2’ye düştü ve hekimlere 10 dakikada iki hastaya bakma talimatnamesi getirildi. Yeni reformlar sağlık çalışanları ve hastalar için büyük riskler barındırıyor.
Yapılan araştırmalara göre elektronik sigara kullanan genç yetişkinler, sigara kullanmayan diğer gençlere göre beş kat daha fazla Covid’e yakalanma riski altında.
Pandemi insanlığın büyük bir kısmını işsizliğe, yoksulluğa terk ederken, maske, koruyucu ekipman, test kiti ve aşı üreticileri milyarlarca dolar kâr etmeye devam ediyor.