Soğuklar kapıda

-
Aa
+
a
a
a
""

Yeni yıla girerken Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan çıkacak karar birçoklarımızı kapıdaki Erbain soğuklarından daha çok ilgilendiriyor. Yeni yılın getireceklerini beklerken, servet ve gelir bölüşümü ile adaletin sağlanması ve demokratikleşme arasındaki güçlü bağı unutmamak gerek.

Ekonomi Politik’te Ali Bilge, ‘Ücretlilerin ülke gelirinden ve servetinden aldığı pay yükselmeden demokratikleşme beklemek mümkün değildir’ diyerek bu güçlü bağa dikkat çekti.

Web sitesinden…

Açık Gazete'de, Adıyaman’daki İsias Oteli'nde 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden KKTC’li 35 çocuğun ailelerinin kurduğu Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’nin başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya ile bir araya gelerek 24 Aralık tarihinde çıkması beklenen İsias davası kararı üzerine bilgi aldık.

Açık Gazete’de, Depo İstanbul'da yer alan ‘Üç Kapı’ sergisi için İstanbul’a gelen Forensic Architecture'ın kurucusu Eyal Weizman ile soykırım ve adli mimarinin ilişkisini konuşurken; ayrıca Gazze'deki ekokırımı, Tahir Elçi cinayetini ve Sednaya Hapishanesi'ni hakkında görüş aldık.

Nereye Doğru’da, yaşanan kasırga felaketi sonrası Fransa’nın Mayotte Adası'na karşı tutumuna, Fransa'da kurulmaya çalışılan yeni hükümet çabalarına, Almanya’da yeni çıkan antisemitizm yasasına, Suriye’de HTŞ lideri Ahmet El Şar’ın Batılı heyetlerden beklentisine, Türkiye’nin Suriye ile ilgili isteklerine ve Avrupa Birliği Başkanı Von der Leyen’in Ankara ziyaretine değindik.

Ufuk Turu’nda, Güney Kore’de aldığı sıkıyönetim kararını tepkiler üzerine altı saat içinde iptal etmek zorunda kalan Yoon Suk Yeol hakkında alınan azil kararının ardından yaşanan gelişmelere, Gürcistan’da devam eden toplumsal muhalefet hareketine ve Suriye’de Esad rejiminin yıkılmasının ardından yaşananlara göz attık.

Hüsnükabul'de, Ouaess Hummus ile Suriye'de olan bitenin ona hissettirdiklerini ve ne hissettiğini anlatabilmenin, kişisel olanın, empati kurulabilenin politikliğini konuştuk.

İklim Kuşağı Konuşuyor'da, iklim krizi felaketlerini, alarm veren raporları ve iklim için mücadele verenlerin davaları yorumladık.

Kopuk Bağlar'da, Kapitalizmin Lokomotifi Demiryolları kitabının yazarı Suat Aksoy ile kapitalist sanayileşmenin tüm özelliklerini bedeninde taşıyan, zaman ve mekan üzerinde hareket eden treni; sermaye birikimi ve sanayileşme çerçevesinde demiryollarının Osmanlı-Türkiye tarihindeki yerini tartıştık.

Eksik Mecaz'da, Goethe'nin Faust figürü üzerinden modernitenin yaratıcılık ve yıkım eksenindeki ikilemine göz attık.

Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, Avrupa Birliği Erasmus + programı kapsamında gerçekleştirilen; Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’daki manastır ve kiliselerde bulunan eklesiyastik yani taşınabilir dini kültürel varlıkların dijital kaydını ve belgelenmesini yapmak ve geniş toplumda bu değerlerin bilinmesini sağlamak üzere yola çıkan Narrate Projesi'ni projenin Türkiye koordinatörü Prof. Dr. Eva Şarlak ile konuşurken, ayrıca kendisine Türkiye’de kilise ve manastırlardaki taşınabilir dini mirasın dijital olarak kayda geçirilmesinin önemini ve açtığı imkanları da sorduk.

Dünya Mirası Adalar'da, iklim ve enerji uzmanı Önder Algedik ile İstanbul’un iklim politikalarında Adalar’ın kritik önemini ve Büyükada’da sivil inisiyatifler tarafından yapılan Ulaşım Çalıştayı'nı konuştuk.

Antroposen Sohbetler'de, doğanın tekrar canlanması yani 'yabanlaştırma' kavramı üzerine konuşurken, kavramla ilgili dünyada yapılan projelere de dikkat çektik.

Sakat Muhabbet'te, Bianet internet haber sitesinden engelli hakları üzerine uzmanlaşan muhabir Ali Dinç ile 12 Aralık tarihinde gerçekleşen Bianet Engelli Hakları Haberciliği Alan Toplantısı'nı değerlendirdik.

Spor Gündemi'nde, spor yorumcusu Umut Öztürk ile bir süredir mağlubiyetleriyle gündemden düşmeyen Manchester City ekibi ve teknik direktörü Pep Guardiola üzerine konuştuk.

Yetvart Tomasyan'ın ardından

Aras Yayıncılık'ın kurucularından sevgili dostumuz Yetvart Tomasyan, nam-ı diğer Tomo'yu kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken, gazeteci Rober Koptaş ile bir araya gelerek Tomasyan'ın hayatını ve kültür dünyamızda bıraktığı izi konuştuk.

Haftanın karikatürü

Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde Tjeerd Royaards'ın çizimi haftanın karikatürü olarak seçildi.

Haftanın kitabı

Haftanın Kitabı'nda, postmodern romanın öncü ismi Bilge Karasu için usta yazarlar ile genç araştırmacıların yazılarının bir araya geldiği Bilge Karasu'yu Düşünmek adlı kitap üzerine konuştuk.

Haftanın sözü

“Bu rapor, yeryüzünde bir çocuk olmak için bulunabilecek en dehşetengiz yerlerden birinin Gazze olduğunu apaçık ortaya koyuyor.” — Savaş Çocukları Birleşik Krallık adlı yardım kuruluşunun CEO'su Helen Pattinson, Gazze merkezli Kriz Yönetimi için Toplum Eğitim Merkezi'nin yeni yayınlanan araştırma raporu üzerine derin kaygılarını ifade ediyor. 500'ün üzerinde Filistinli çocukla gerçekleştirilen bu ankette, çocukların %96'sı çok yakında öleceğinden korktuğunu, %92'si gerçek dünyayı kabul etmediğini, %79'u kâbuslarla boğuştuğunu belirtirken, %49'u yani neredeyse yarısı ise savaş yüzünden ölmek istediğini dile getirmiş! (Common Dreams)