Yıl bitmeden, Bilge Karasu'yu Düşünmek

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Haftanın Kitabı'nda Ceyhan Usanmaz, postmodern romanın öncü ismi Bilge Karasu için usta yazarlar ile genç araştırmacıların yazılarının bir araya geldiği "Bilge Karasu'yu Düşünmek" adlı kitap üzerine konuşuyor.

""

Yıl biterken yapılan değerlendirmelerin/listelerin en faydalı tarafı, gözden kaçanları da yakalama olasılığı. 2024'te yayımlanan kitapları tararken, hangileri hakkında çokça yazıldı çizildi, hangileri hak ettikleri ilgiyi görmedi diye bakınırken Bilge Karasu'yu Düşünmek'ten bahsetmemiş olmamın düşündürücü olduğunu düşündüm! Üstelik bu derleme, aynı adla açılmış bir sergiye dayanıyor. Bilge Karasu’nun günlükleri, metinleri, not defterleri ve mektuplarından yola çıkarak hazırlanan, yapıtlarından pasajlar içeren sergiyi –benim gibi– ziyaret etme imkânı bulamayanlar için bir başka şans da, onun edebiyatının yazarlar ve araştırmacılarla birlikte konuşulduğu 'Bilge Karasu Günleri'ne katılmaktı. İşte, eğer bu etkinliğe de –benim gibi– katılma imkânı bulamadıysanız, büyük ölçüde 17-18 ve 24 Kasım 2023 tarihlerinde yapılan konuşmalardan ve sunulan bildirilerden oluşan Bilge Karasu'yu Düşünmek kitabı imdada yetişiyordu! Diğer bir deyişle, artık Bilge Karasu'yu Düşünmek kitabını da gözden kaçırmak kabul edilebilir değil! Yaklaşık bir aylık bir gecikmeyle de olsa, burada mutlaka bahsetmeliyiz...

Savaş Kılıç'ın da sunuş yazısında belirttiği gibi, Bilge Karasu'yu Düşünmek kitabında, "usta yazarlarla genç araştırmacıların yazıları, hatta Karasu'yu ilk kez okumuş bir öğrencinin metni bir arada yer alıyor. Karasu'nun Türkçe hakkındaki değerlendirmelerinden edebiyat tarihimizde kapladığı yere ve üslup özelliklerine, şiirlerinden resim ve müzik hakkındaki görüşlerine, metinlerinin diğer sanatlarla ilişki içinde okunmasına ve elbette anlatılarının farklı yöntem ve bakış açılarıyla çözümlenmesine uzanan yazılar, yaşam öyküsüyle ilgili araştırmalar, yazarın birden çok yönünü öne çıkarıyor, gündeme getiriyor ya da tartışıyor. Bütün yönleri olabildiğince kuşatılmak istendiyse de, ağırlık haliyle, yazar kimliğinin de belkemiğini oluşturan anlatılarına yönel[miş]."

Bu kapsamda katkıda bulunan isimler de şöyle: Abdullah Ezik, Arif Tapan, Cemile Odunkıran, Çağatay Yılmaz, Fatma Berna Yıldırım, Hakan Yücefer, Hasan Turgut, Işılay Kara Tekgül, İmren Gece Özbey, İsa İlkay Karabaşoğlu, Kerem Eksen, Murat Cankara, Murat Özyaşar, Murathan Mungan, Pelin Buzluk, Sema Kaygusuz, Seray Çalışkan, Sylvain Cavaillès, Şerif Eskin, Tansu Açık, Tevfika İkiz ve Tunç Tayanç. 


haz. Savaş Kılıç, Seval Şahin
Bilge Karasu’yu Düşünmek
Metis Yayınları, 2024, 344 s.