Akgün İlhan
Sudan Gelen’de konumuz yeşil belediyelerdi. “Bir belediyenin yeşil olduğunu nasıl anlarız?” ve “Yeşil belediye karnesi nasıl oluşturulur ve neden önemlidir?” gibi soruları ele aldık.
Bedenimizin büyük kısmını oluşturan, onu besleyen, iyileştiren ve şahlandıran su, ruhumuz için neler yapıyor? Suyla psikolojik durumumuzu iyileştirmek mümkün mü?
Sudan Gelen’de Akgün İlhan’ın konukları Atölye Çamurdan’ın kurucuları Funda Özkan ve Tuğba Ülker kardeşlerdi.
Estetik, ekonomik ve ekolojik açıdan çim, iklime uygun kullanılan yerel yer örtücülerle mukayese edildiğinde yeşil zehirdir.
Yirmi beş yılı aşkın bir tarihçenin üzerinde yükselen Artvin maden karşıtı hareketi bu toprakların en uzun soluklu yerel çevre mücadelesi. Zaferler kadar geçici mağlubiyetlere de sahne olan bu çeyrek asır boyunca, Artvin halkı Cerattepe’de maden çıkarmaya niyetlenen yerli ve yabancı birçok şirketi her denemelerinde defetmeyi başardı.
"Afette, merkezi sistemlerin herhangi birinde çökme veya kırılma sonucu oluşacak su kesintisine karşı yerelde ve mahalle ölçeğinde içme suyuna erişim çözümlerini planlamak zorundayız."
Millî ve ekonomik çıkarlar söz konusu olduğunda, ne suyun ne de insanın sesini dinleyen oluyor. Bu ekolojik adaletsizliğe ses veren fotoğraflar, medeniyetlerin beşiği Mezopotamya’nın nehirlerinin ve insanlarının başına gelenleri bize aktarıyor.
Sudan Gelen'de Türkiye için önemli bir projeden bahsettik. Geçtiğimiz mayıs ayında TEMA’nın başlattığı Katılımcı Nehir Havza Yönetimi projesini konuştuk. Havza bazında yönetim ülkemizde oldukça yeni bir kavram.
Yazar ve psikolog Hande Aydın doğayla olan ilişkimizi 2017 yılı basımı kitabı Kuru Su üzerinden anlattı. Sohbetimizde insanın hem birey hem de toplumun parçası olarak suyla ve doğayla olan sorunlu ilişkisi üzerine önemli konuları ele aldık.
Akgün İlhan'ın hazırlayıp sunduğu Sudan Gelen'de "Dünyanın Geleceği" oyununu konuştuk.
Akgün İlhan tarafından hazırlanan ve sunulan Sudan Gelen'e konuk olan Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel Bergama'nın altın madenciliğine karşı mücadelesini anlattı.
Metalik madencilikle kirlenen ve yok edilen Fatsa'yı, Sudan Gelen'de Akgün İlhan'ın konugu olan gazeteci Dilek Dindar anlattı. Kirlenen su, toprak ve emek hepimizin... Yaşam karşıtı bu faaliyetlere karşı mücadele de hepimizin olmalı.
İçimiz dışımız plastik oldu. Akgün İlhan tarafından hazırlanan ve sunulan Sudan Gelen'e konuk olan Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü'nden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu mikroplastik meselesini ve bununla ilgili yapılan son araştırmaları anlattı.
Akgün İlhan tarafından hazırlanan ve sunulan Sudan Gelen'e konuk olan Ercüment Yıldırım İstanbul'un ortasında temiz tarım yapan, geleneklerini ve kültürünü bugünlere kadar koru
Sudan Gelen'de Akgün İlhan'a konuk olan Sevinçer Kukla Tiyatrosu'nun kurucusu ve kukla ustası Çağlayan Sevinçer kukla tiyatroculuğunda ekoloji ve su temalarını anlattı.
Akgün İlhan'ın hazırlayıp sunduğu Sudan Gelen'de bu haftanın konusu gıda israfıydı. Konuklarımız Gıda Kurtarma Derneği'nden Berat İnci ve Olcay Silahlı gıda israfının boyutlarını, neden olduğu kirlenmeyi ve bunu engellemek için yaptıkları değerli çalışmaları anlattılar.
Akgün İlhan'ın hazırlayıp sunduğu Sudan Gelen'de bu haftaki konuğumuz doktor öğretim üyesi Konca Saher ile kültür varlıklarımızı korumayı ve koruyamamayı, çeşmelerden su kemerlerine hem doğa hem de kültür varlığımız olan suyumuzu ve Kadir Has Üniversitesi'nde önümüzdeki dönem kültür varlıklarımızı koruma üzerine başlayacak olan doktora programını konuştuk.
Sudan Gelen'de Akgün İlhan'ın konuğu olan mimar ve akademisyen Aslıhan Demirtaş, Aşı adlı çalışmasından bahsederken sohbetimiz nehirlerden, barajlardan ve doğayla olan sorunlu ilişkimizden geçti.
Yeterli miktarda ve iyi kalitede su içiyor muyuz? İyi kaliteli su nasıl olmalı? Bu sıcak yaz günlerinde özellikle çocuklarımızın su tüketiminde nelere dikkat etmeliyiz?
50 yıllık ömrü olan bir baraj için 12 bin senelik kesintisiz tarihe sahip Hasankeyf yok mu edilecek? Su enerjinin ham maddesi mi olacak?
Sudan Gelen'de Akgün İlhan'ın konuğu olan hayvan hakları aktivisti Tolga Öztorun, sokak hayvanlarının suya erişimden barınma haklarına kadar bir dizi meseleyi anlatıyor. Öztorun "Havalar ısınıyor ve yağmurlar azalıyor. Sokak hayvanlarının suya erişimi gün be gün azalıyor.
Sudan Gelen’e konuk olan Dağlı, IDEA Universal’in kurucusu. IDEA Universal, dört sene gibi kısa bir zaman diliminde dünyanın farklı yerlerinde 100 bine yakın insanın hayatında suyu katarak kalıcı bir dönüşüme neden olan projeler üreten ve hayata geçiren bir oluşum. Ve “bu daha başlangıç” diyor Dağlı, “daha yapılacak çok iş var”.
Endüstriyel atıksuların yeterince arıtılmıyor olması Türkiye’nin önemli meselelerinden biri. Ne de olsa suyu en yoğun biçimde kirleten sektör endüstri.
Akgün İlhan'ın hazırlayıp sunduğu Sudan Gelen'e konuk olan diyetisyen Damla Ceyhan suyun beslenmedeki rolünü ve gezegenin sağlığını koruyarak beslenmenin kendi sağlımızı korumakla eş değer olduğunu anlattı.