Tezahür'de bu hafta Gülin Dede Tekin tiyatro emekçileri için edebiyat ve tiyatrocuları bir araya getiren Dayanışmanın 100'ü Şiir kampanyasını Tilbe Saran ve Ali Düşenkalkar'la konuşuyoruz.
Son senelerde Türkiye’de tiyatroyu adeta ayağa kaldıran, tamamen kendi imkânlarıyla, sadece tiyatrodan kazandıklarını yine tiyatroya yatırarak var olan bağımsız tiyatroların, Covid-19 salgınıyla birlikte eşi görülmemiş bir krizin içinde olduğu bugünlerde; oyuncusundan dekorcusuna, yönetmeninden teknik ekibine kadar 2 binden fazla tiyatro emekçisi işsiz kalarak evlere kapandı.
Dayanışmanın 100'ü Şiir, salgın nedeniyle meslek hayatı durmuş olan tiyatro emekçilerinin temel ihtiyaçlarını karşılamak, geçimlerini kolaylaştırmak ve dolayısıyla Türkiye’de bağımsız tiyatroyu desteklemek amacıyla geçtiğimiz günlerde kuruldu.
İçinden geçtiğimiz bu zor günlerde aklımıza düştü: “İnsan ne ile yaşar?” Brecht’in ironik sorusuna bugünlerin katı gerçekliğinden bir yanıt verebilmek için sıvadık kolları; “İnsan dayanışmayla yaşar” diyebilmek için.
Sadece tiyatrodan kazandıklarını yine tiyatroya yatırarak var olan özel tiyatrolar Covid19 salgınıyla birlikte eşi görülmemiş bir krizin içinde. Tüm tiyatrolar kapılarını kapattı. Oyuncusundan dekorcusuna, yönetmeninden teknik ekibine çoğu temsil başına yevmiye usulü çalışan 2 binden fazla tiyatro emekçisi işsiz kaldı. 200’e yakın tiyatro topluluğu, en iyi ihtimalle ekime kadar gelir elde edemeyecekleri bir sürece girdiler.
Tiyatromuz tüm ekonomik, politik, toplumsal zorluklara inat; oyunlarıyla bize umudu, itiraz etmeyi, gülmeyi, sormayı, hatırlamayı, durup düşünmeyi, hayal kurmayı anımsatıyor. İnsanın bedeniyle, aklı ve hayal gücüyle yapabileceklerinin sınırı olmadığını, dişlerini tırnaklarına takarak gösteriyorlar. Şimdi mekânları kapalı, seyircilerinden uzaklar... Yarın, tekrar buluşabilmek için bugün tiyatro emekçilerine “yanınızdayız” demek istiyoruz. Çünkü tam da şu felaket günlerinde fark ettiğimiz gibi sanatın olmadığı bir dünyada çıldırırdık...
Bizi Dayanışmanın 100’ü Şiir Platformu’nda buluşturan duygu ve düşünceler bunlar oldu. Çorbada tuzumuz olsun istedik. Tiyatro emekçileri ve aileleri ile bin bir zorlukla kurdukları mekânları için bir dayanışma ağı yarattık. Şair ve yayıncı dostlarımız şiirlerini, tiyatro ve sinema dünyasının usta isimleri ‘seslerini’ verdi. Ortaya bu projeye özel 101 şiir videosu çıktı.
Dayanışmanın 100'ü Şiir web sitesinde, siz de Türkiye'nin kıymetli tiyatrocuları tarafından tiyatro emekçileri için seslendirilen şiirlerin videolarını izleyip, ‘Destek ol’ butonunu tıklayarak kampanyaya katkıda bulunabilirsiniz.
Bu sırada, Açık Dergi'nin tiyatro kuşağı Tezahür'de biz de Tilbe Saran ve Ali Düşenkalkar'a bağlanıyoruz.