Para Yoksa Su Yok: Tüketime İndirgenmiş İnsan-Doğa İlişkisi

Su Hakkı
-
Aa
+
a
a
a

Su Hakkı'a konuk olan sanatçı Elmas Deniz'le  tohumundan ağacına, nehirlerinden çeşmelerdeki suyumuza kadar doğanın alınıp satılan bir meta haline gelişini ve bu durumun sonumuzu nasıl hazırladığını, sanatçının doğayla olan sorunlu ilişkimizi mercek altına aldığı çalışmaları üzerinden sorguladık. İnsanlık bu hastalıktan nasıl kurtulacak? Bunu bilim kadar sanat da belirleyecek. Sanatın ve sanatçının bu sosyal-ekolojik yıkıma karşı mücadelede durduğu yer neresi? 

Su Hakkı: 6 Mart 2018
 

Su Hakkı: 6 Mart 2018

podcast servisi: iTunes / RSS

İnsanlık zor zamanlardan geçiyor; ana kucağımız, evimiz, aşımız ve ilham kaynağımız doğanın ticarileştirilmesinin sancılarını çekiyor. Zira kapitalizm doğaya, yaşama ve insanlığa dair her varlığa parasal bir değer biçip diğer kadim değeleri yok ediyor. Çevremizde bulunan herşey, kafamızdan geçen her düşünce bu parasal değerle ölçülüyor. Doğayla ve insanla olan ilişkimiz sahip olma ya da olmama ekseninde gidip gelirken, insanlık tüketimden başka bir var olma biçimi yokmuş gibi düşünmeye zorlanıyor. Gittikçe artan tüketim atıkları, atıklar kirliliği ve kirlilik hastalıkları beraberinde getiriyor. Hastayız...

Elmas Deniz'in Bize Bir Şey Olmaz (2006), Panaroma'nın Altında (2012), Tek Kişilik Yaşam Kalitesi (2012), Para Yoksa Su Yok (2014), Satın Almak İstediğim Ağaç (2014) ve Hata I ve II (2015) gibi doğayla olan sorunlu ilişkimizi mercek altına aldığı sanat çalışmaları üzerinden yaptığımız zihin açıcı bir sohbet bu.

İnsanlık bu hastalıktan nasıl kurtulacak? Bunu bilim kadar sanat da belirleyecek. Sanatın ve sanatçının bu sosyal-ekolojik yıkıma karşı mücadelede durduğu yer neresi? Cevabını birlikte belirleyeceğimiz en önemli sorulardan birisi de bu.

www.elmasdeniz.com/

     

Şarkıcı / YorumcuParça AdıAlbüm AdıSüre
Perota Chingo Aguacero Aguas 4:30