Antakya Ses Hafızası Projesi: Seslerin iyileştirici gücü

-
Aa
+
a
a
a

Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de Asu Aksoy ve Burçin Altınsay, 22 Haziran’da Dünya Anıtlar Fonu (WMF) İzleme Günü (World Monuments Watch Day) etkinliğinin konser programını tasarlayan ve icra eden müzisyen ve müzik terapisti Renan Koen ile hem Antakya’da Ortodoks Kilisesinin kalıntıları arasında gerçekleştirdiği konseri, hem de yürüttüğü 'Antakya Ses Hafızası' projesini ele alıyorlar.

""
Antakya Ses Hafızası Projesi: Seslerin iyileştirici gücü
 

Antakya Ses Hafızası Projesi: Seslerin iyileştirici gücü

podcast servisi: iTunes / RSS

22 Haziran’da Antakya’da Ortodoks Kilisesi’nde Dünya Anıtlar Fonu (WMF) İzleme Günü (World Monuments Watch Day) etkinlikleri düzenlendi. 'Antakya Tarihi Şehri', depremden sonra Dünya Anıtlar Fonu tarafından İzleme Listesi’ne alınmış ve Watch Day/İzleme Günü etkinlikleri de işte bu kapsamda düzenlendi.



Antakya’nın bu listeye girmesi için başvuruyu yapan Kültür Mirasını Koruma Derneği’nden Yavuz Özkaya ve Buse Ceren Gül’ün çabaları çok önemli olmuştu. Watch Day/İzleme Günü etkinlikleri neredeyse tamamen yıkılmış durumda olan ve WMF katkılarıyla restorasyonuna başlanacak olan Antakya Ortodoks Kilisesi'nin kalıntıları arasında çok duygu yüklü bir ortamda yapıldı. 

Konuğumuz müzisyen ve müzik terapisti Renan Koen. Renan Koen, Watch Day/İzleme Günü’nde kendi tasarladığı bir konser verdi ve bu konserde kendisine, iki şarkıda Hatay Akademi Orkestrası katılırken, ayrıca Fatma Satar Sanat Akademisi de bir bale gösterisi yaptı.



Kültür Mirasını Koruma Derneği’nin yeni başkanı olan Renan Koen, 2024’ten beri Antakya’da müzik ve seslerin iyileştirici etkisini kullanarak çalışmalar yürütüyor. Koen ile bunların içinde oldukça dikkat çeken 'Antakya Ses Hafızası' projesini, Watch Day/İzleme Günü etkinliğinin kendisinde bıraktığı izlenimleri ve sesin iyileştirici ve birleştirici gücüne yaslanan çalışmalarını konuşuyoruz. Geçmişi ve yaşanmış olanları sesler üzerinden hatırlamak ve hafızaya kaydederek unutmamaya çalışmak neden önemli; geçmiş sesler Antakya kimliğine ilişkin neler söylüyor; bu sesleri yeniden anımsamak nasıl birleştirici ve iyileştirici rol oynuyor?