Modern Mimarlık Mirasını Yıkmadan Güçlendirmek ve Çağdaş Yaşama Uyarlamak Mümkün

-
Aa
+
a
a
a

Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de Asu Aksoy ve Burçin Altınsay, Türkiye Barolar Birliği, Çevre ve Kent Komisyonu üyesi ve aynı zamanda Antalya Barosu Çevre ve İmar Kurulu’nda 2000'den beri çalışmakta olan Avukat Tuncay Koç ve Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji bölümü öğretim üyesi, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği YK üyesi, Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) üyesi ve Antalya Arkeoloji Müzesi Müze Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Gül Işın ile Turizm Bakanlığı'nın Antalya Arkeoloji Müzesi’ne ilişkin kararını nasıl duyduklarını, bakanlığın bu kararı kamuoyu ile paylaşıp paylaşmadığını, sürecin ne kadar şeffaf ilerlediğini konuşuyor; müzenin yıkılacağının duyulması ardından ANKA’nın girişimi ile kurulan ve Antalya’dan çok sayıda STK’nın katılımı ile büyüyen ‘Müze Çalışma Grubu’nun Müzenin neden yıkılmaması gerektiğine dair argümanlarını ele alıyorlar.

""
Modern Mimarlık Mirasını Yıkmadan Güçlendirmek ve Çağdaş Yaşama Uyarlamak Mümkün: Antalya Arkeoloji Müzesi’nde bu başarılabilir
 

Modern Mimarlık Mirasını Yıkmadan Güçlendirmek ve Çağdaş Yaşama Uyarlamak Mümkün: Antalya Arkeoloji Müzesi’nde bu başarılabilir

podcast servisi: iTunes / RSS

1964 yılında Türkiye’de yarışmayla elde edilen ilk müze yapısı olan Antalya Arkeoloji Müzesi Kültür ve Turizm Bakanlığı kararı ile yıkılmak isteniyor. Depreme karşı güçsüzlüğü öne sürülüyor ve depolama ihtiyaçlarına cevap veremediği için deniliyor. Herhangi bir bina muamelesi görerek yıkılması ve yerine yeni bir müze binası inşaası projelendiriliyor. Oysa Doğan Tekeli, Sami Sisa ve Metin Hepgüler tarafından tasarlanmış olan bu modern mimarlık eseri, bir müze olarak 1988 yılında ‘Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Özel Ödülü’nü kazanmış bir miras değeri. Sadece mimarisi ile değil; Antalya’nın kentsel kültürünün, tarihinin, toplumsal hafızasının bir parçası olması itibarıyla da korunmak istenen önemli bir değer. Bu nedenle Antalyalı STK’lar, meslek kuruluşları bu yıkım kararı çıktığından beri mücadele içindeler. Yıkımın yanlış bir karar olduğunu, binanın güçlendirilerek korunabileceğini ve mimari değerlerini yansıtacak düzenlemelerle Antalya’nın simgesel varlıklarından birisi olarak kültür dünyasına çok önemli katkılar yapacağını söylüyorlar.

Antalya halkı müzesine sahip çıkıyor ve Türkiye kamuoyunu da harekete geçirdi bu tepkiler. ICOMOS Türkiye, ISC20c Türkiye, ISCARSAH Türkiye, DOCOMOMO Türkiye, KORDER gibi uluslararası koruma uzmanlık kurumları, Türkiye organizasyonları ve STK’lar ‘Antalya Arkeoloji Müzesi’ne ilişkin görüş metni’ başlığı altında 'yıkım değil, restorasyon ve güçlendirme' dediler.

Konuklarımız Türkiye Barolar Birliği, Çevre ve Kent Komisyonu üyesi ve aynı zamanda Antalya Barosu Çevre ve İmar Kurulu’nda 2000'den beri çalışmakta olan Avukat Tuncay Koç ve Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji bölümü öğretim üyesi, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği YK üyesi, Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) üyesi ve Antalya Arkeoloji Müzesi Müze Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Gül Işın ile Turizm Bakanlığı'nın Antalya Arkeoloji Müzesi’ne ilişkin kararını nasıl duyduklarını, bakanlığın bu kararı kamuoyu ile paylaşıp paylaşmadığını, sürecin ne kadar şeffaf ilerlediğini konuşuyor; müzenin yıkılacağının duyulması ardından ANKA’nın girişimi ile kurulan ve Antalya’dan çok sayıda STK’nın katılımı ile büyüyen ‘Müze Çalışma Grubu’nun Müzenin neden yıkılmaması gerektiğine dair argümanlarını ele alıyoruz ve bu çabalar sonucunda Antalyalıların müzelerine nasıl sahip çıkmaya çalıştıklarını konuşuyoruz. Ayrıca konuklarımızla Antalyalıların çağrısına ulusal düzeyde çalışan kültür mirası koruma kurumlarının verdiği destekleyici yanıtın önemi konuşuyoruz ve müzenin yıkılmadan güçlendirilmesi yolunda Bakanlığa yapılan çağrının böylelikle büyüyor ve genişliyor olmasının değerini de ele alıyoruz. Bakanlık, Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yıkılması kararından vazgeçecek mi, mevcut müzenin güçlendirilmesi için kaynak ayıracak mı, bunları ilerleyen zamanda göreceğiz.

Apaçık Radyo’da Antalya Arkeoloji Müzesi yıkım kararı ile ilgili daha önce yaptığımız üç program var; birincisi 14 Nisan 2025 tarihli, ‘Bir Modern Miras Yapısı Daha Tepeden Bir Kararla Yıkılmak İsteniyor: Antalya Arkeoloji Müzesi’ başlığını taşıyor. Yapının mimarı Doğan Tekeli ile konuştuğumuz diğer ikisi 21 ve 28 Nisan 2025 tarihli ‘Antalya Arkeoloji (Bölge) Müzesi ve 20. yüzyıl modern mimarlık mirasının önemi’ başlığını taşıyor.


ICOMOS Türkiye ve ilgili STK’lar tarafından yayınlanan ‘Antalya Müzesi Modern Mimarlık Mirası Olarak Korunmalıdır’ görüş metni için buraya bakabilirsiniz.