Işıl Karaelmas
Türlerin Yaşam Hakkı'nda Işıl Karaelmas ve Melike Dirikoç, savaşların doğal hayata ve insan dışı hayvanlara olan etkileri üzerine konuştu.
Haftalık yayımlanan "Aposto! İstanbul" online bültenin Portre bölümüne bu hafta Türlerin Yaşam Hakkı programından Işıl Karaelmas ve Melike Dirikoç konuk oldu.
Kaz tüyü mont, kaşmir kazak satın almadan önce şunu soralım: Soğuktan korunmak için bir hayvanın kürkünü çalmamıza, cildini yüzmemize veya tüylerini yolmamıza gerek var mı?
Sömürüsüz, çevreci ve daha sağlıklı bir dünyada yaşamak bizim elimizde.
Dünyada bir grubun diğeri üzerinde tahakküm kurabildiği eşitsiz olan bu düzeni değiştirebilmek için bu ayrımcılıkların tek bir tanesi için mücadele etmek yeterli değil, tutarlı da değil.
İyi haber şu ki, aslında feragat ettiğimiz bir şey olmuyor. Sadece sürdürülebilir, bitkisel alternatiflerin hangileri olduklarını öğrenip onları kullanıyoruz.
Hayvan kullanımı sebebiyle insanlara bulaşan hastalıklara tarihten birçok örnek vermek mümkün. Brusella, tüberküloz, domuz gribi, deli dana, kuş gribi, salmonella, leptospirosis hatta şarbon gibi hastalıklar hayvanlardan ve hayvanların sütünden dahi bulaşabiliyor.
Tüketmek yerine üreten pozisyonda da olabiliriz. Örneğin bazı yiyeceklerimizi, temizlik ve kozmetik ürünleri, giysileri kendimizin yapması da mümkün.
En fazla tüketilen hayvansal ürün olan inek sütünün marketlere gelene kadarki yolculuğunu ve sütün esas sahiplerinin nasıl hayatlar yaşadıklarını biliyor musunuz?
Çok iyi bildiğimiz ama pek de iyi tanımadığımız bir kuş türünden, Latince adıyla Gallus Gallus Domesticus’tan bahsedeceğiz. Yani Türkçede bildiğimiz ismiyle tavuk.
Hayvanlar için mücadelesine 9 yaşındayken başlamış, tür ayırt etmeksizin tüm hayvanların özgürce yaşama haklarına sahip çıkmış ve bunun için ömrü boyunca var gücüyle çalışmış olan henüz 32 yaşındaki Burak Özgüner'i 10 Kasım 2019 günü büyük bir üzüntüyle uğurladık. Burak Özgüner Türlerin Yaşam Hakkı programına bu sene 7 Ağustos ve 30 Ekim tarihlerinde iki defa konuk olmuş ve yakından takip ettiği, bizzat çalışmalarına katıldığı TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu'nun raporunu değerlendirmişti.
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Av. Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu ile hayvan hakları ihlallerinde neler yapılabileceğini ve 5199 no'lu kanunun en önemli eksiklerini konuştuk.
Hayvan özgürlüğü aktivisti, gazeteci - yazar Zülal Kalkandelen konuğumuzdu. Veganlığın sadece bir beslenme şekli veya yaşam tarzı olmadığını, aynı insanlar gibi duyarlı ve hissedebilen canlılar olan hayvanların özgürce yaşama hakkını savunmakla ilgili olduğunu konuştuk.
29 Mayıs tarihli programımızda Bakırköy Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi Veteriner Hekimi, abolisyonist vegan Özlem Yağan'ı ağırladık. Hem 5199 no'lu Hayvanları Koruma Yasasını ve belediyelerin sorumluluklarını, hem de veganlığı konuştuk.
Köpek Filmi yönetmeni, akademisyen Cem Hakverdi'yi stüdyomuzda ağırladık. Film sokak köpeklerinin yaşam mücadelesini gösterirken, aynı zamanda insanüstü bir çabayla onları yaşatmaya çalışan görünmeyen kahramanların da karşılaştıkları zorlukları anlatıyor.
15 Mayıs 2019 tarihli programın konuğu Hayvanlara Adalet Derneği Başkanı Av. Hülya Yalçın hem ülkenin hayvan hakları gündemini değerlendirdi, hem de derneğin hayvan hakları eğitim projesini anlattı. Dernek yüzlerce öğrenciye hayvan haklarını anlatıyor.
49. yayın döneminin yeni programlarından Türlerin Yaşam Hakkı’nın ilk bölümü 8 Mayıs’ta yayınlandı. Programda esas olarak üç ana başlık ele alınıyor: Sokak hayvanları, etik veganlık ve hayvan hakları.