İklim Haber’den Barış Doğru ve Bulut Bagatır’ın hazırlayıp sunduğu 'İklim Habercileri'nin on yedinci bölümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla dört ildeki bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılması kararı Prof. Dr. Doğanay Tolunay ile ele alındı.
Fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılmasından, iklim değişikliği sebebiyle artan kayıp ve hasar maliyetleri hesaplanmasına kadar 2022’de daha iddialı eylemlerde bulunmak adına artan bir baskı var. BM Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü Inger Andersen, “2022 tamamen BM Genel Sekreteri’nin “acil durum modu” olarak adlandırdığı duruma geçmekle ilgili” diyor. Uzmanların bu yıl en öncelikli konular olarak gördüğü iklim ve doğa sorunlarından bazıları ise şu şekilde sıralanıyor: daha hızlı ve daha güçlü emisyon kesintileri, fosil yakıtın aşamalı olarak sonlandırılması, adil dönüşüm, iklim krizinin hızlanan etkileri, iklim kaybı ve hasarı için ödeme ve doğa için yeni bir anlaşma.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İklim Şurası’nın kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, iş dünyası, uluslararası kuruluşlar, özel sektör ve STK’lardan 500’den fazla konuşmacının katkı sağladığı çevrim içi toplantılarla başladığı duyuruldu. İklim Şurası’nda ortaya konulan görüşler, 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefi doğrultusunda kısa, orta ve uzun vadeli strateji, eylem, politika ve mevzuatların altyapısını oluşturacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kızılcahamam’da düzenlenen, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Meclis Üyeleri İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu. Kurum, iklim krizi ile mücadele çerçevesinde elde edilen 3 milyar 157 milyon euroluk iklim finansmanını kullanmaya başladıklarını açıkladı. Türkiye’nin dünyanın kirlenmesinde tarihi hiçbir mesuliyeti olmadığını iddia eden Kurum, yeşil kalkınma devriminde üstün bir başarı elde edileceğini söyledi.
İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu’nun ilk toplantısı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında İller Bankası’nda gerçekleştirildi. İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu, 29 Ekim 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan 85 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kuruldu. İklim değişikliğinin zararlı etkilerini önlemek için gerekli tedbirlerin alınması, bu konuda ülkenin şartlarına uygun politikaların belirlenmesi, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları arasında iş birliği ve koordinasyonun sağlanması amacıyla oluşturulan Kurul’da, 11 bakanlık, kamu kurumları, özel sektör ve STK temsilcilerinden oluşan 22 üye bulunuyor. Toplantının açılışında konuşan Bakan Kurum “2022 yılı, gerek Paris Anlaşması’nın uygulanması, gerekse ülkemizin iklim eyleminin güçlendirilmesi için oldukça önemli ve kritik bir sene. Yeşil kalkınmada bölgesel ve küresel liderliğe erişmek isteyen bir ülke olarak el birliğiyle güçlü, uygulanabilir ve etkin kararlara imza atmak zorundayız” dedi.
Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), küresel olarak son yedi yılın açık bir farkla kaydedilen en sıcak yedi yıl olduğunu gösteren yeni verileri yayımladı. Bu yedi yıl içinde 2015, 2018 ve 2021 daha serin yıllar arasında yer alıyor. 2021’de yıllık ortalama sıcaklık 1991-2020 referans dönemi sıcaklığının 0,3 derece üzerinde, sanayi öncesi seviye olan 1850-1900 ortalamasının 1,1-1,2 derece üzerinde gerçekleşti. Bir taraftan da 2021’de Avrupa en sıcak yazını yaşadı. Sıcaklık değerleri, 2010 ve 2018’de yaşanan diğer en sıcak yazlardan çok az daha yüksekti. Atmosferik seragazı konsantrasyonları da 2021 yılı boyunca artmaya devam etti, karbondioksit (CO2) seviyeleri yıllık küresel ortalaması yaklaşık 414 ppm’lik rekor seviyeye ulaştı. Metan seviyesi de yaklaşık 1876 ppb’e ulaşarak yıllık rekoru kırdı.
Münich Re, aşırı hava olaylarının sigortacılara 2021’de 120 milyar dolara mâl olduğunu açıkladı.Sigorta şirketi aynı zamanda, dünyanın farklı noktalarındaki aşırı hava olaylarının damgasını vurduğu 2021 yılının, sigortacılar için rekor düzeyde ikinci en maliyetli yıl olduğunu bildirdi. 120 milyar dolarlık rakam, kasırgaların hakim olduğu 2017 yılındaki 146 milyar dolarlık hasardan sonra 2021 yılını ikinci sıraya yerleştirdi.Dünyanın en büyük sigortacı firmalarından biri olan Munich Re’nin yıllık hesabı, rakip Swiss Re’nin geçen ay yayımladığı 105 milyar dolarlık tahminden daha yüksek.
Dünya Ekonomik Forumu Küresel Riskler 2022 raporunu yayımladı. En önemli riskler arasında iklim krizi, artan toplumsal bölünmeler, siber riskler ve eşit olmayan küresel toparlanma süreci yer alıyor. Küresel Riskler Raporu 2022’ye göre en önemli ve uzun vadeli riskler iklim riskleri ile ilgiliyken; en önemli kısa vadeli küresel endişeler arasında ise toplumsal bölünmeler, geçim krizleri ve zihinsel sağlık durumlarında bozulmalar yer alıyor.
ABD’nin seragazı emisyonları, kömür yakıtlı elektrik kullanımının %17 artması ve sürücülerin koronavirüs pandemisinin ilk yılından sonra yollara dönmesiyle geçen yıl 2020 seviyelerine göre %6,2 arttı. Emisyon artışı, ABD’nin, Biden yönetiminin Paris Anlaşması kapsamında belirlediği emisyonların 2030 yılına kadar 2005 seviyelerine göre %50-52 azaltımı hedefinden uzakta olduğunu gösteriyor. ABD seragazı emisyonları 2021’de 2005 seviyelerinin %17.4 altındaydı. Artışı yönlendiren seragazı emisyonları sırasıyla %10 ve %6,6 artan ulaşım ve elektrik enerjisi sektörleriydi.