Komploların ortaya çıkışı, kullanılışı, işlevi. Farklı disiplinlerin bakış açılarıyla: Ne, nasıl, neden? Dr. Kerem Karaosmanoğlu anlatıyor.
Son 10 hafta boyunca komplo kurgularını biyoloji, nörobilim, psikoloji, antropoloji, inanç sistemleri, medya ve siyaset açılarından ele almaya çalıştık.
Bu serinin önceki programlarının özet ve kayıtlarına şuradan ulaşabilirsiniz: https://acikradyo.com.tr/program/acik-bilinc
— / —
Bu haftaki konuğumuz, doktora çalışmasını "Medya ve İletişim" alanında yapmış olan Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde öğretim üyesi Kerem Karaosmanoğlu.
Kendisiyle, yeni kitabı "Komplo Teorileri" (2019) üzerine konuşacağız.
Geçen sene "Yolgeçen"de Rahmi Öğdül ve Evrim Altuğ da Kerem Karaosmanoğlu'nu
kitabı hakkında konuşmak üzere konuk etmişlerdi. Şuradan dinleyebilirsiniz: Yolgeçen'in konuğu: 'Komplo Teorileri' kitabının yazarı akademisyen Kerem Karaosmanoğlu
Bu vesileyle, kitabın elime geçmesini sağlayan İletişim Yayınları’na teşekkür ediyorum.
— / —
Bu 10. bölümle birlikte, komplo kurguları üzerine yaptığımız serinin ana kısmı sona ermiş olacak.
Bu haftayı izleyen iki programda, (son zamanlarda giderek sıklaşan biçimde) komplo kurgularıyla karşılaştığımızda, nasıl akıl yürütmemizin faydalı olacağını ele alacağız.
— / —
Komplolar, 3 bölümlük uzun bir serinin 2. bölümü.
İlk bölümde aşılar ve aşı karşıtlığının komploculuğa varan hallerini konuşmuştuk.
Son bölümde ise, “post-truth” adı verilen içinde bulunduğumuz dönemde yükselen ”sahte haber" paradigması üzerine bir dizi program yapacağız. Ama hemen değil. Bir iki aylık aradan, sırada bekleyen diğer programlardan sonra.