Yeni bir mücadele: Saldek köyüne demir madeni

-
Aa
+
a
a
a

Malatya Arapgir’e bağlı Saldek köyünde çıkarılması planlanan demir madeni, köyün ciddi bir alanını kaplıyor. Köylü “Cerattepe gibi olmak istemiyoruz” diyor.  Çevresel Etki Değerlendirme Raporu eksiklerle dolu olan maden projesinin Halkı Bilgilendirme Toplantısı, 29 Kasım'da yapılacak. Avukat Özmen'e göre bu toplantının kışa denk gelmesi bir strateji. 

Fotoğraf: saldekliler.com
Yeşil Bülten: 22.11.2018 - Yeni Bir Mücadele: Malatya'ya Demir Madeni
 

Yeşil Bülten: 22.11.2018 - Yeni Bir Mücadele: Malatya'ya Demir Madeni

podcast servisi: iTunes / RSS

Malatya'nın Arapgir ilçesine bağlo Saldek Köyü'nden çıkarılması planlanan Demir Madeni Projesi bugün iki önemli şeyi ortaya koyuyor; Birincisi, "alışık" olduğumuz enerji projeleri dışındakiler de canlı yaşamını tehdit eder hale geliyor ve hammadde projeleri karşımıza çıkıyor, ikincisi; Mücadele bulaşıcıdır. Konuşmamızda Cerattepe örneğini veren Avukat Dilek Yılmaz Özmen "Hep oraları izlerdik de bizim başımıza böyle şeyler gelmez sanırdık. Ama onlardan da destek alarak, kendi köyümüzde bu mücadeleye başlayacağız" diyor. 

Saldek Köyü, 20 Ekim tarihinde Çevre Bakanlığı'na sunulan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu'nda da yazdığı gibi, resmi evraklara "Yazıcılar Mahallesi" olarak geçse de, bir hafıza onu belli ki köy olarak hatırlayacak. Yeşil Bülten'in konuğu olan Avukat Özmen çocukluğundan ve büyüklerinden dinledikleri hikâyeleri anlatırken de sürekli "köy" olduğunu vurguluyor. Belli ki Büyükşehir Yasası henüz hafızalara işlemedi.

Saldek Köyü'nün Bakanlığa sunulan ÇED Başvuru dosyasında, köyden çıkarılmak istenen Demir Madeni'nin 12 köyde daha bulunduğu belirtiliyor.

Yine rapor, açık maden halin getirilmesi planlanan bölgedeki endemik tür, flora fauna özelliklerinin ÇED Süreci içinde belirleneceğini anlatıyor. Yapılmaya karar verilen bir proje için bu bir tezat gibi gözüküyor. 

Proje alanı içinde ÇED Gerekli Değildir kararı alınmış bazı bölümler var, anlaşılan o ki bu bölümlerde ÇED Yönetmeliğinin Kapasite Artımı maddesi uygulanacak. Yani o alanlarda ortada bir maden olmadığı halde, kapasite artışı yapılmak isteniyor. Bölgede daha önce bir izin alınmış. Yeni başvuruda, bu alan dışında başka alanlarda da maden çalışması yapılmasının yolu açılacak. 

Rapora göre, 12 km. yakında Karakaya ve Keban Barajları bulunuyor. Öte yandan bu barajlara bağlanan Arman ve Söğütlü dereleri bu proje sahasının yakınında bulunuyor. Barajlar elektrik üretimi için kullanılıyor. 

Projenin gerçekleştirilmesi planlanan bölgeler, rapora göre, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli Planlama Bölgesi olarak belirlendi ve bu bölgeler "Orman Alanı", "Kayalık-Taşlık Alan ve Kumul Alanı", "Önemli Kuş Alanı" ve "Tarım Arazisi" içerisinde bulunuyor.