Bu hafta Vegan Sağlık'ta, veganlık ve gebelik konusunu iki sağlıklı vegan gebelik geçirmiş bir bilim insanı olan Yeliz Utku Konca ile konuştuk.
Yenidoğan bebeklerde hayatlarının 2 haftasından 3. ayına kadar, özellikle akşamları başlayan sürekli, aşırı ve ataklar halindeki ağlamalara İnfantil Kolik (Yendoğan Koliği) denir. İnfantil Kolik, yenidoğan bebeklerin %40’ında görülüyor (1). Günde ortalama 2-3 saat süren bu ağlamalar, suratta kızarma, dizleri karna çekme şeklinde kendini gösterir. Bebek, sakinken bir anda yüksek sesle ve susturulamaz bir şekilde ağlamaya başlar. Aşırı ağlama, hayatın ilk 3 ayında anne-baba tarafından dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Aşırı ağlama, hayatın ilk 3 ayında anne-bana tarafından dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
İnfantil Kolik’in nedenleri nelerdir?
1) Annenin kaygıları ve depresyonu nedeniyle anne sütüne devam edilememesi
2) Bebeğin inek sütlü formulalara başlatılması (2)
3) Emziren annenin inek sütü tüketmesi: annenin içtiği sütün proteinlerinin anne sütüne geçmesiyle infantil kolik şikayetleri artar (3).
İnfantil Kolik için ne yapılmalı?
Emzirme sonrası geğirme çocuk hekimleri, hemşireler tarafından gazın çıkışı olarak tavsiye edilir. Bunun dışında, kolik, annenin diyetinin inek sütü proteini içermesi kaynaklı olabilir. İnfantil Kolik durumlarında anneye süt ve süt ürünleri içermeyen bir diyet önerilir. İnek sütü içermeyen durumlarda İnfantil Kolik’in en aza indiğine dair veriler bulunuyor. Annenin diyetinden 6 hafta inek sütünün çıkarıldığı bir durumda şikayetler br gün içinde ortadan kayboldu. Anne,eski diyetine geri döndüğünde şikayetler başladı (4).
Annenin diyetinde değişikliklere gitmesi,hayvansal sütü hayatından çıkarması İnfantil Kolik şikayetlerini ortadan kaldrabilir.
Kaynaklar:
(1) Hall B, Chasters J, Robinson A, Infantile colic: A systematic review of medical and conventional therapies, Journal of Pediatrics and Child Health (2011)
(2) Lucassen PL1, Assendelft WJ, Gubbels JW, van Eijk JT, van Geldrop WJ, Neven AK. Effectiveness of treatments for infantile colic: systematic review. 1998 May 23;316(7144):1563-9.
(3) Miceli Sopo S1, Monaco S, Greco M, Scala G. Chronic food protein-induced enterocolitis syndrome caused by cow’s milk proteins passed through breast milk, Int Arch Allergy Immunol. 2014 ; 164(3):207-9.
(4) Jakobsson I, Lindberg T, Cow’s milk as a cause of infantile colic in breast-fed infants, Departments of Pediatrics and Experimental Research, University of Lund, Malmö General Hospital, 1978