Boşluğun Gücü

-
Aa
+
a
a
a

Açık Dergi’de Depo’da açılan “Boşluğun Gücü / Power of Emptiness" sergisi ve Aras Yayıncılık tarafından yayımlanan kitap vesilesiyle fotoğraf sanatçısı Norair Chahinian'la* beraberdik. Sergiyi, kitabı ve kökleri Maraş’a, Urfa’ya, İskenderun’a dayanan bir Ermeni ailenin çocuğu olarak Brezilya’da doğan Norair Chahinian’ın São Paulo’dan Urfa’ya uazanan yolculuğunu konuştuk.

“Boşluğun Gücü, Brezilya, São Paulo doğumlu fotoğrafçı Norair Chahinian'ın Türkiye'de çektiği fotoğraflar, görenleri birkaç farklı açıdan çarpıyor. Önce, binlerce kilometre uzaktan, dünyanın ta öte ucundan gelenin, Anadolu coğrafyasının farklı bölgelerindeki yaşama dair ‘dışarıdan' tanıklığıyla. Ama daha önemlisi, aile tarihi bugün ziyaret ettiği topraklara, Maraş'a, Urfa'ya, İskenderun'a dayanan bir Ermeni'nin, yüz yıllık devasa bir boşluktan sonra köklerine dönüşünü ‘içeriden' göstermesiyle. "Boşluğun Gücü", bu dönüşün, bu tanıklığın özünde barındırdığı imkânlar ve imkânsızlıklar üzerine bir yüzleşme denemesi. Topraklarından zorla koparılmış dördüncü kuşaktan bir Ermeni'nin, dünün, bugünün ve yarının gözlerinin içine dimdik bakma cesareti göstermesinin hikâyesi.

... 

Yersiz yurtsuzlaştırılmış bir insanın, dünya üzerinde koordinatlarını tam anlamıyla belirleyebilmek, yeniden kök salabilmek için, kaynağından doğduğu coğrafyaya doğru yaptığı yolculuğu gösteren bu fotoğraflar, çok daha geniş bir arayışı da ifade ediyor. Chahinian, köklerine, yerele doğru giderken daha dünyalı bir zemine basıyor ayaklarını, evrenselleşiyor.”

İndirmek için: mp3, 35.6 Mb.

22 Nisan 2015 tarihinde Açık Radyo’da Açık Dergi programında yayınlanmıştır.

Açık Dergi Söyleşileri’nin podcast servisine ulaşmak için tıklayın.

* Norair Chahinian: 1979'da, kökleri Urfa, Maraş, İskenderun ve Kesab'a uzanan bir ailenin çocuğu olarak Brezilya'da, São Paulo'da dünyaya geldi. Fotoğrafa olan sevgisini, Maraş'tan sürüldükten sonra Halep'e yerleşmiş ve orada Studio Photo Shahinian adında bir stüdyo işletmiş olan büyükbabası Avedis Shahinian'dan aldı. Mimarlık ve Sanat Tarihi alanında öğrenim gördü. Çeşitli fotoğraf projeleri için Güney Amerika, Avrupa, Kafkasya ve Ortadoğu'da bulundu. Fotoğrafları, günlük gazeteler ve süreli yayınlarda yayımlandı; çeşitli sergilerde yer aldı. 2008'de, Buenos Aires'te, "Armenia" adlı bir fotoğraf albümü yayımlandı. Türkiye'ye ilk kez, yurtlarını terk etmek zorunda bırakılmış ailesinin izlerini bulmak üzere, 2012'de geldi. http://www.norair.com.br/