Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de Asu Aksoy ve Burçin Altınsay, Avrupa Birliği Erasmus + programı kapsamında gerçekleştirilen; Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’daki manastır ve kiliselerde bulunan eklesiyastik yani taşınabilir dini kültürel varlıkların dijital kaydını ve belgelenmesini yapmak ve geniş toplumda bu değerlerin bilinmesini sağlamak üzere yola çıkan Narrate Projesi'ni projenin Türkiye koordinatörü Prof. Dr. Eva Şarlak ile konuşuyoruz ve Türkiye’de kilise ve manastırlardaki taşınabilir dini mirasın dijital olarak kayda geçirilmesinin önemini, açtığı imkanları soruyoruz.
09 - 10 - 11 Aralık 2024 tarihlerinde İstanbul’da Galata Rum Okulu'nda taşınabilir kültürel objelerin dijitalleştirilmesi, kayda alınması ve dijital yöntemlerle aktarılması konusunda uluslararası katılımlı bir çalıştay yapıldı. Bu çalıştay, Avrupa Birliği Erasmus + programı kapsamında gerçekleştirilen Narrate Projesi'nin bir etkinliği idi.
Narrate (nakletmek), Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’daki manastır ve kiliselerde bulunan eklesiyastik yani taşınabilir dini kültürel varlıkların dijital kaydını ve belgelenmesini yapmak ve geniş bir toplumda bu değerlerin bilinmesini sağlamak üzere yola çıkmış bir proje. Başlığı, 'Manastır ve Kiliselerdeki Eklesiyastik Kültürel Hazinelerin Dijital Olarak Kaydedilmesi ve Belgelenmesi İhtiyaçları' olan projenin Türkiye’deki paydaşı ve yürütücüsü Kültürel Mirası Koruma Derneği.
Konuğumuz Narrate Projesi'nin Türkiye koordinatörü ve aynı zamanda Kültürel Mirası Koruma Derneği Yürütme Kurulu üyesi ve İstanbul Işık Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Görsel Sanatlar Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Eva Şarlak ile Türkiye’de kilise ve manastırlardaki taşınabilir dini mirasın dijital olarak kayda geçirilmesinin önemini, açtığı imkanları konuşuyoruz.
Narrate Projesi, taşınabilir dini varlıkların dijital olarak kayda alınması ve aktarılması konusunu akademisyenler ve uzmanlarla birlikte ele alırken, aynı zamanda yaşayan bu varlıkların paydaşı olan tüm kişi ve kurumları da çalışmaya katmayı hedeflemiş. Prof. Dr. Eva Şarlak’tan projenin geçirdiği süreçleri ve elde edilen sonuçları da dinliyoruz.