Tarım zehirleri yasaklansın

-
Aa
+
a
a
a

Tüm Canlılar için Zehirsiz Sofralar: Tarım zehirleri yasaklansın

Gezegenin Geleceği: 26 Nisan 2023
 

Gezegenin Geleceği: 26 Nisan 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

2022’de Türkiye kaynaklı bildirimlerin sayısının 2021’e göre azaldığı görülse de bu azalma umut vadetmekten çok uzakta. Zehirsiz Sofralar Platformu çatısı altında faaliyet gösteren Avrupa Pestisit Eylem Ağı’nın tüm canlılara zarar veren pestisitlerin yasaklanması ve doğa dostu yöntemler ile bunları kullanan üreticilerin desteklenmesi için başlattığı ‘Zehirsiz Kampanya’, change.org/ZehirsizSofralar adresinde. Kampanyaya bugüne kadar 180 bine yakın kişi imza desteği verdi. Kampanya sayesinde pestisitlerin zararları konusunda kamuoyunda farkındalık yaratıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa Birliği geçiş sürecinde 200’ün üzerinde, kampanya döneminde ise 27 pestisit aktif maddenin kullanımını yasakladı. Ancak kampanya talepleri arasında yer alan Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ‘son derece tehlikeli’, ‘yüksek seviyede tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak belirlediği 13 aktif maddeden dokuzu hala yasaklanmadı. Buğday Derneği Gıda Yüksek Mühendisi Merve Atınç, ülkemiz tarımında hala kullanılan dokuz pestisit aktif madde ile birlikte, başta bebeklerin ve çocukların hormon sistemine zarar veren, havayı, suyu ve toprağı kirleten pestisitlerin ivedilikle yasaklanması için tüm vatandaşları, gıdasının sorumluluğunu alarak kampanyaya destek olmaya çağırıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Pestisit Eylem Ağı tarafından hazırlanan ‘Zehirsiz Sofralar İçin Yol Haritası’nı dikkate almasını talep ettiklerini belirten Atınç, “Tarım zehirlerine mahkum değiliz. Dünyada ve Türkiye’de pek çok çiftçi zehirsiz gıda üretiyor. Sağlıklı bir gelecek için daha fazla ekolojik ve ekonomik kayba ve hastalığa neden olmadan bir stratejik eylem planı geliştirmeli, doğru politikalar izlenmeli ve böylece pestisitlere dayanan konvansiyonel tarım sisteminin yerini agroekolojik, organik ve onarıcı tarıma bırakması sağlanmalı,” diyor.

Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi

AB Komisyonu, gıda ve yemlerde yapılan kontroller sırasında tespit edilen gıda güvenliği risklerini, Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalı üzerinden herkesin erişimine açık olacak şekilde bildiriyor. Sistemde Alarm ve Dayanışma Ağı (ACN) bildirimlerin de dahil olduğu senelik raporlar yayınlanıyor. 2022 yılına ait rapor henüz yayınlanmadı ancak portal üzerinden yapılan bildirimlere göre Türkiye kaynaklı tarım zehiri bildirimlerinin sayısı 311’i pestisit olmak üzere toplam 518.

Havası Kirli, Parası Kirli, Neresi Temiz?!

Dördüncüsü gerçekleşmekte olan ‘Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi’nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan’ın açılış konuşması sırasında Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü, “Havası Kirli, Parası Kirli, Neresi Temiz?!” yazılı pankartla ve düdük sesleriyle kömürde ısrar eden karar vericileri ve endüstriyi protesto ederek, iklim aktivistlerinin yıllardır süregelen ‘İklim İçin Ses Ver’ çağrısına cevap verdi. Barışçıl bir şekilde mesajını veren Ersin Tek, güvenlik görevlilerinin müdahalesi sonucu salondan çıkarıldı. IV. Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi, iklim krizi gerçeği ve Türkiye tarafından onaylanan Paris Anlaşması’na rağmen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle 24 - 25 Nisan tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşirken, kömürlü termik santrallerin karanlığında yaşayan insanları ve yaklaşan iklim krizini duymazdan gelen karar vericileri, Greenpeace çarpıcı bir şekilde protesto etti.

Hava kirliliği çocukların ve gençlerin erken ölümüne yol açıyor

Avrupa Çevre Ajansı’nın (AÇA) kamuoyuna bugün açıkladığı raporunda, hava kirliliğinin Avrupa'da her yıl 18 yaş altı bin 200 çocuk ve gencin erken ölümüne yol açtığına dikkat çekti. Havadaki zararlı maddelerin sadece yetişkinler için değil aynı zamanda çocuklar açısından da büyük bir çevre riski oluşturduğuna işaret edilen raporda, bunun çocuk ve gençlerin yaşam beklentisini dramatik bir şekilde düşürdüğü kaydedildi. Ajansın raporunda, erken ölümlerin yanı sıra kötü hava kalitesinin çocuk ve gençlerin ilerleyen yaşlarında hastalıkları da beraberinde getirdiği vurgulandı. Çocukların anne karnından yetişkinliklerine kadar hava kirliliğine karşı savunmasız olduğu belirtilen raporda, ‘son yıllarda kaydedilen ilerlemelere rağmen özellikle Orta ve Doğu Avrupa ile İtalya'da hava kirliliği seviyesinin DSÖ’nün belirlediği seviyenin üzerinde seyrettiği’ not düşüldü. Raporda yer alan veriler, AB’nin 27 üyesinin yanı sıra Türkiye, Norveç, İsviçre, İzlanda ve Liechtenstein'ı kapsıyor. Ajansın geçen Kasım ayında açıkladığı rapora göre 2020’de söz konusu ülkelerde tüm yaş gruplarından en az 238 bin kişi hava kirliliğine bağlı nedenler nedeniyle hayatını kaybetti. İngiltere ve Ukrayna gibi birçok Avrupa ülkesi ise rapora dahil edilmedi. Uzmanlar, bu nedenle Avrupa çapındaki bilançonun aslında çok daha kötü olduğunu tahmin ediyor.

Avrupa Parlamentosu tarihi bir yasa onayladı

Avrupa Parlamentosu, ormansızlaşmayla bağlantısı tespit edildiği takdirde AB’ye kahve, sığır eti, soya ve diğer emtia ithalatını yasaklayacak tarihi bir yasayı onayladı. Onaylanan yasa, AB’ye mal satan şirketlerin mallarının 2020’den sonra ormansızlaştırılan arazilerde yetiştirilmediğini kanıtlayan bir durum tespiti beyanı ve ‘doğrulanabilir’ bilgiler vermesini gerektirecek. Aksi takdirde, ağır para cezaları riskiyle karşı karşıya kalacak. Kurallar, Avrupa’da satılan bir dizi gündelik ürünün ormansızlaşmayla ilişkisini sonlandırmayı amaçlıyor. Bu kapsama soya, sığır eti, hurma yağı, odun, kakao, kahve, kauçuk, odun kömürü, çikolata ve mobilya gibi ürünler dahil edildi. Ormansızlaşma, iklim değişikliğine neden olan küresel seragazı emisyonlarının yaklaşık %10’undan sorumlu. Dönüm noktası niteliğindeki yasa, AB’nin buna katkısını ele almayı amaçlıyor.