Los Angeles yanıyor

-
Aa
+
a
a
a

Los Angeles’ta devam eden tarihi orman yangınları, bölge genelinde büyük yıkımlara ve can kayıplarına yol açmaya devam ediyor.

Gezegenin Geleceği: 13 Ocak 2025
 

Gezegenin Geleceği: 13 Ocak 2025

podcast servisi: iTunes / RSS

Los Angeles’ta devam eden tarihi orman yangınları, bölge genelinde büyük yıkımlara ve can kayıplarına yol açmaya devam ediyor. Ölü sayısı 10'a yükselirken, sayının artmasından endişe ediliyor. California Valisi Gavin Newsom, yangın bölgelerinde güvenlik ve düzeni sağlamak için California Ulusal Muhafızları’nın konuşlandırıldığını açıkladı. Los Angeles ve çevresindeki yangınlarda şu ana kadar 163 bin 889 dönümden fazla alan kül oldu. Yangınlar hızla yayılırken, sert rüzgar ve kurak hava koşulları kontrol çabalarını zorlaştırıyor. Palisades Yangını, Los Angeles County tarihindeki en yıkıcı yangın olarak kayıtlara geçti. Yangın, kıyı bölgesinde yaklaşık 81 bin 910 dönümlük bir alanı etkiledi ve 10 binden fazla yapının tamamen yok olmasına neden oldu. Eaton Yangını ise Angeles Ulusal Ormanı çevresindeki toplulukları vurarak yaklaşık 64 bin 750 dönüm alanı kül etti. Yangının kundaklama sonucu çıktığı belirtilirken, bu olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı. Aynı gün içinde Calabasas Yangını, bölgedeki çalılıklarda başlayarak hızla büyüdü ve şu ana kadar yaklaşık 4 bin 200 dönüm araziyi etkiledi. Yangın halen evleri tehdit etmeye devam ediyor.

İklim hedefleri belirlenmeli

İklim krizi; doğa, canlılar ve toplumlar üzerindeki etkisini her geçen gün artırırken, harekete geçmek için zaman daralıyor. Bilim insanları ve sivil toplum kuruluşları, yıkıcı etkilerden kaçınmak için küresel ortalama sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 1.5 °C’de sınırlandırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bunun sağlanabilmesi için de küresel ölçekte sera gazı salımının 2050 yılına kadar net sıfır seviyesine indirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu bağlamda, Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelesini güçlendirecek politikaların geliştirilmesi amacıyla kurulan İklim Ağı, bu alanda çalışan Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, ClientEarth, Doğa Derneği, Greenpeace Türkiye, Hukuk Doğa ve Toplum Vakfı (HUDOTO), İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD), İklim için 350 Derneği (350 Türkiye), Mekanda Adalet Derneği (MAD), Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA), Temiz Hava Hakkı Derneği (THHD), Türetim Ekonomisi Derneği, TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA Vakfı), WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Yeşil Düşünce Derneği (YDD) kuruluşlarının katılımıyla kuruldu. 15 sivil toplum kuruluşunu kapsayan İklim Ağı, enerji dönüşümü ve ekosistem bütünlüğünün sağlanması gibi kritik alanlarda somut adımlar talep ediyor. İklim değişikliğiyle mücadelenin sadece bir doğa koruma meselesi olmadığını, aynı zamanda sosyoekonomik bir dönüşüm gerektirdiğini vurgulayan İklim Ağı üyeleri, sera gazı salımlarının bugünden başlayarak azaltımını öngören iklim hedeflerinin belirlenmesi gerektiğini ifade ediyor. Elektrik üretiminde kömürden çıkışı ve adil bir enerji geçişini sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi ve doğal alanların korunmasına yönelik etkin tedbirlerin ortaya konulması gibi adımların toplum refahını artıracak bir dönüşüm için de kritik olduğunu belirtiyor.

2024 yılında doğal afetler nedeniyle toplam 140 milyar dolarlık sigortalı kayıp kaydedildi

Alman reasürans devi şirket, 2024 yılında doğal afetler nedeniyle toplam 140 milyar dolarlık sigortalı kayıp kaydedildiğini açıkladı. Şirketin açıklamasında, 2024 yılındaki sigortalı kayıpların 1980’den bu yana en pahalı üçüncü yıl olduğu belirtildi. Ayrıca, sigorta kapsamında olmayanlar da dahil olmak üzere doğal afetlerden kaynaklanan toplam kayıplar, 2023’teki 268 milyar dolardan 2024’te 320 milyar dolara çıktı. Munich Re; sel, orman yangını ve şiddetli fırtına gibi afetlerden kaynaklanan kayıpların bir kez daha önemli boyutlara ulaşarak toplam 136 milyar dolarlık kayba yol açtığını, bunun yaklaşık 67 milyar dolarının sigortalı olduğunu kaydetti. Şirket, Avrupa’da doğal afetlerin 2024 yılında 31 milyar dolar değerinde varlığı yok ettiğini, bunun 14 milyar dolarının sigortalı olduğunu, en ciddi doğal afetin ise ekim ayı sonlarında İspanya’nın Valencia eyalet başkenti yakınlarında meydana gelen aşırı sel felaketi olduğunu kaydetti

2024 1,5 °C'lik ısınmanın ötesindeki ilk yıl

İnsan kaynaklı küresel ısınma, kıtaların ve okyanusların yüzeyinde gözlenen aşırı sıcaklıkların başlıca nedeni olmaya devam ediyor. Olağanüstü doğal afetlerle geçen 2024 yılında, küresel ısınma ilk kez +1,5 °C eşiğini aştı. Okyanuslarda sıcaklık rekoru kırıldı, atmosfer daha çok nemle yüklendi ve doğal afetler sonunda olağanüstü maliyetler kaydedildi. 2024 yılı öngörüleri doğrulayarak sıcaklık kayıtlarının tutulmaya başlandığı 1850 yılından bu yana kaydedilen, en sıcak yıl oldu. Haziran ayında Mekke'de Hac sırasında aşırı sıcaklar nedeniyle yaşanan bin 300 ölüm, İspanya'nın Valencia bölgesi başta olmak üzere Batı ve Orta Avrupa’daki tarihi seller, ABD ve Karayipler'deki şiddetli kasırgalar ve Los Angeles’da devam eden yangınlar tarihe geçti. Avrupa Kopernik Gözlemevi'nin İklim Değişikliği Servisi (C3S) yayımladığı raporunda, felaketler ve rekorlarla dolu 2024’ün son rekoru elinde tutan 2023'ten bile daha sıcak bir yıl olduğunu açıkladı. Copernicus, küresel ısınmanın Paris İklim Anlaşması ile belirlenen uzun vadeli sınır olan 1,5 °C'lik ısınmanın ötesindeki ‘ilk yıl’ olduğunu açıkladı.