İspanya’nın karbon emisyonlarının geçen yıl; daha fazla yenilenebilir enerji, kömür enerjisinde düşüş ve pandemi nedeniyle yavaşlayan ekonominin yardımıyla 1990 seviyelerinin altına düştü.
Çevre bakanlığı tarafından yeni yayımlanan bir bildiride, İspanya’nın karbon emisyonlarının geçen yıl; daha fazla yenilenebilir enerji, kömür enerjisinde düşüş ve pandemi nedeniyle yavaşlayan ekonominin yardımıyla 1990 seviyelerinin altına düştüğü belirtildi. Açıklamada, İspanya’da karbon emisyonlarının 2020’de %13,7 oranında azalarak 2019 seviyelerinden 272 milyon tona düştüğü belirtildi. Yani bu 1990 yılına göre yaklaşık %6,4 oranında daha az emisyon anlamına geliyor. Ülkede üretilen elektrik miktarı, COVID-19’u engellemek için işletmelere getirilen kısıtlamalar sonucunda 2020’de %3,6 oranında düştü.
Sıcıklık dayanıklılığı araştırması
Araştırmacılar insanların, hayvanların ve ekinlerin hangi sıcaklıklara dayanıp dayanamayacağını tespit etti. The Lancet Planetary Health adlı bilimsel dergide çıkan çalışmada farklı hava sıcaklıklarının canlılar üzerindeki etkisi incelendi. Münih Teknik Üniversitesi Akıllı Tarım bölümünden Profesör Senthold Asseng, "Çalışmada insanlar, büyükbaş hayvanlar, domuzlar, kümes hayvanları ve ekinler için hangi sıcaklıkların uygun hangilerinin zararlı olduğunu araştırdık. Vardığımız sonuçlarsa bu değerlerin şaşırtıcı şekilde benzerlik gösterdiğini ortaya koydu" dedi. Çalışmaya göre canlılar için uygun sıcaklıklar 17 ila 24 derece arasında değişiyor. Yüksek nemli havalarda, 23 derecede sıcaklık insanlar için orta düzeyde zorlanma yaratırken, düşük nemli havalardaysa eşik 27 dereceye çıkıyor. Öte yandan, araştırmada aşırı yüksek nemli havalarda 32 derecenin üzerindeki sıcaklıkların, aşırı düşük nemli havalardaysa 45 derecenin üzerindeki sıcaklıkların insanlar için ölümcül olabileceği tespit edildi. Büyükbaş hayvan ve domuzların yüksek nemli havalarda 24 derece, düşük nemli havalardaysa 29 derece sıcaklıkta zorlanmaya başladığı belirtildi. Ayrıca fazla sıcağa maruz kalan ineklerin süt verme miktarının yüzde 10 ila 20 oranında azalabileceği ifade edildi. Kümes hayvanlarıysa 15 ila 20 derece arasında rahat şekilde yaşayabilirken, 37 derece ve üstü sıcaklıklar bu hayvanlar için tehlike yaratıyor. Buna bağlı olarak yumurtlama oranlarında da düşüş gözlemlenebiliyor. Araştırma insanların küresel ısınmayla hayati tehlike içinde olduğunu gösteriyor.
AB'de tek kullanımlık plastik artık yasak
Avrupa Birliği‘nde tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklayan tasarı yarın itibariyle tüm üye ülkelerde yürürlükte olacak. AB’de, tek kullanımlık plastik ürünleri ve balıkçılık gereçlerinin denizlerdeki çöplerin yüzde 70’ini oluşturduğu söyleniyor. AB üyesi ülkelerde plastik tabak, çatal, bıçak, bardak, kulak çubuğu, balon çubuğu gibi ürünlerle birlikte petrolden elde edilen polistirenden üretilmiş hazır gıda ambalajları ve tek kullanımlık kaplar da kullanımdan kaldırılacak. Hijyenik pedler, plastik içerikli sigara filtreleri gibi ürünler ilk aşamada bu yasaktan muaf tutulsa da, ürünlerin üzerinde çevreye zarar verdiğine dair ibarelerin bulunması ise zorunlu. Ancak, dükkan, büfe, restoranlar ellerindeki plastik ürün stokları bitene kadar bu ürünleri kullanmaya devam edebilecek. Söz konusu ürünlerin ithal edilmesi ve piyasaya sürülerek dolaşıma sokulması ise yasak. Bazı tüketici koruma dernekleri, tek kullanımlık plastiklerin yerine kullanılacak alternatiflerin her zaman sağlıklı olmayacağı uyarısını yaparken, Avrupa Tüketiciler Derneği de bu ürünlerin yerine kullanılacak çatal, bıçak, kap gibi ürünlerin kimyasal içerebileceği ve doğada tamamen çözülebilir olmadığı yönünde görüş belirtmişti. O zaman bunların da yasaklanıp gerçekten gezegene ve sağlığımıza zararsız alternatifler kullanılmalı.
Fransa'da hükümete uyarı
Fransa’nın en yüksek idari konseyi hükümete, iklim değişikliğine karşı harekete geçmesini ve seragazı emisyonlarını azaltmasını, aksi takdirde potansiyel para cezalarıyla karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Yürütme organının hukuk danışmanı ve idari yargı için yüksek mahkeme olarak görev yapan Conseil d’Etat, geçtiğimiz Kasım ayında hükümete, 2030 itibarıyla seragazlarını 1990 seviyelerine göre %40 oranında azaltma hedefini ulaşılabilir kılan iklim politikalarını yürürlüğe koyduğunu göstermesi için üç ay vermişti. Yaklaşık sekiz ay sonra ise, yeni önlemler hızla alınmadıkça hedefin hâlâ ulaşılamaz göründüğünü söyledi. Konseyin bir sözcüsü, son tarihten sonra devletin eylemlerini değerlendireceğini ve önlemlerin gerekenden az olması durumunda para cezası verebileceğini söyledi.
"Nereden başlamalıyım"
Yuvam Dünya tarafından hazırlanan “İklim Dostu Yaşam Rehberi” dünyayı kurtarmaya “nereden başlamalıyım” sorusuna sürdürülebilir adımlarla hayatımıza dahil edebileceğiz yanıtlar veriyor, hayatın her alanında değiştirebileceğimiz alışkanlıklarımızla karbon ayak izimizi nasıl düşürebileceğimizi anlatıyor. İklim krizi sadece geleceğin değil, bugünün de sorunu. Yuvam Dünya ise bir kültür krizi olarak da nitelendirdiği bu kriz için her birimizin alışkanlıklarını değiştirmesi ve krize karşı güçlü durmamız gerektiğini belirtiyor. İklim kriziyle mücadelede insanlığın hikayesini değiştirmek için yola çıkan ve toplumun her kesiminde dönüşüm başlatmayı amaçlayan bir dernek olan Yuvam Dünya, Dünyaya ve kaynaklarına saygılı yaşamı hatırlamak ve alışkanlıkları değiştirmek üzere yola çıkıyor. Herkesi de çözümün bir parçası olmaya davet ediyor. Yuvam Dünya tarafından hazırlanan “İklim Dostu Yaşam Rehberi” Dünyayı kurtarmaya “nereden başlamalıyım” sorusuna sürdürülebilir adımlarla hayatımıza dahil edebileceğiz yanıtlar veriyor, hayatın her alanında değiştirebileceğimiz alışkanlıklarımızla karbon ayak izimizi nasıl düşürebileceğimizi anlatıyor. İklim Dostu Yaşam Rehberi’ne Yuvam Dünya Derneği web sitesinden ulaşabilirsiniz (buradan).