18 Ekim 2005cnnturk.com
Romanya'da ikinci kez görülen kuş gribi virüsü, Rusya'da da yeniden ortaya çıktı. AB Komisyonu "küresel bir riskle karşı karşıyayız" uyarısı yaptı. Türkiye ve Romanya'dan sonra Yunanistan'da görülen kuş gribi virüsüne Romanya'nın Ukrayna sınırı ile Rusya'nın Sibirya bölgesinde ikinci kez rastlandı. Rusya Tarım Bakanlığı, Sibirya'nın batısındaki Kurgan bölgesinde bulunan iki köyde virüsle karşılaşıldığını duyurdu. Bakanlık, Altay ve Novosibirsk bölgelerinde salgın görülen 19 yerleşim birimini gözetim altında tuttuklarını açıkladı. İki köydeki virüsün hayvanlardan insanlara bulaşabilen H5N1 virüsü olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi. Üç bölge virüsten arındırıldıTarım Bakanlığı, virüsün görüldüğü Çelyabinsk, Omsk ve Tyumen bölgelerinin ise virüsten arındırıldığını kaydetti. Rusya, Sibirya bölgesinde bu yaz kuş gribi salgının ortaya çıkmasının ardından virüs taşıdığı belirlenen binlerce kümes hayvanını itlaf etmiş ve çok sayıda karantina bölgesi oluşturmuştu.
| VİRÜS NASIL YAYILDI? | 21 Mayıs 1997: Hong Kong'da ölümcül H5N1 taşıdığı anlaşılan bir hasta karantinaya alındı. Hayvanlarla temas halinde olan altı kişi öldü. Hong Kong'daki tüm tavuklar itlaf edildi. Şubat 2003: Virüs Hong Kong'da bir kişiyi öldürdü.Aralık 2003: Güney Kore'de ilk salgınOcak 2004: Çin ve Japonya'da salgın. Tayland ve Vietnam'da sekiz kişi öldü. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ABD ve İngiltere'de aşı için gönüllü aramaya başladı.Mart 2004: Virüs Asya'daki kuş sürüleri arasında yayıldı. Vietnam ve Tayland'da yeni insan ölümleri meydana geldi.Ağustos 2004: 100 milyon tavuk itlaf edildi. Çin, domuzlarda da kuş gribi görüldüğünü duyurdu.Kasım 2004: DSÖ, milyonlarca insanı öldürebilecek bir salgın olabileceğine dair uyarılar yapıp 'dünyanın büyük bir bölümünün de buna hazır olmadığını' duyurdu. Aralık 2004: Yıl içinde virüsün yol açtığı ölü sayısı 32.Şubat 2005: Vietnam'da 12 ölüm daha. Grip Kamboçya'ya da yayıldı.Mayıs 2005: DSÖ ocak 2004'ten beri Vietnam, Kamboçya ve Tayland'da 53 kişinin öldüğünü duyurdu.Ekim 2005: Romanya, Türkiye, Yunanistan ve Rusya'da kuş giribi vakaları. Metin Güneş / CNN TÜRK |
|
Kuş gribinin Asya ülkelerinden göçmen kuşlar aracılığıyla Rusya'ya geldiği, ardından yine bu kuşlar aracılığıyla Türkiye'de ortaya çıktığı belirtiliyor. Rusya ve Kazakistan'da kuş gribi salgının ortaya çıkmasından sonrabirçok ülke Rusya ile Kazakistan'dan kanatlı hayvan ithalatını yasaklamıştı.
AB'den uyarıAB Dışişleri Bakanları bugün yine kuş gribi virüsü nedeniyle olağanüstü toplandı. Avrupa Komisyonu'nun Sağlık İşlerinden Sorumlu Yetkilisi Markos Kipriyanu, "kuş gribi insanlar arasında salgın riski taşımıyor" dedi. "Asya'dan Avrupa'ya göçmen kuşlar tarafından taşınan kuş gribi, küresel bir tehdit haline gelmiştir" diyen Kipriyanu, virüsün yayılmasını önlemek için özellikle Asya ülkeleriyle uluslararası işbirliğinin şart olduğunu söyledi. Kipriyanu, AB ülkelerinin aşı stoklarının yetersiz olduğunu belirterek, bu açığın kapatılması için önlemler alındığını kaydetti ve halkın gereksiz panik yaratmamasını istedi. AB Dönem Başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw da virüsün insandan insana geçmesinin söz konusu olmadığını, ancak önlem olarak acil planlar yapılması gerektiğini söyledi.
Adalardan tavuk sevkiyatına son Yunanistan, dün Sakız adasında bir çiftlikte 10 ölü hindinin bulunması üzerine aldığı önlemler kapsamında Sakız, İnuses ve Psara adalarından yurtiçi ve yurtdışına tavuk sevkiyatını yasakladı. Yunanistan Tarım Bakanı Evangelos Basiakos, ölü 10 hindi ile ilgili yapılan laboratuvar incelemelerinin kesin sonuçları alınıncaya kadar bu adalardan tavuk sevkiyatı yapmayacaklarını açıkladı. Yunan devlet televizyonu NET, çiftlikteki 10 ölü hindi üzerinde yapılan laboratuvar incelemesi sonucu, hindilerden birisinde grip virüsüne rastlandığını duyurmuştu. Yunanistan'daki ilk vaka niteliğindeki hastalığa yol açan virüsün türünün ölümcül H5N1 olup olmadığının belirlenmesi için laboratuvar incelemesinin sürdüğü belirtilmişti. Atina haber ajansı, Yunanistan'ın Kalimnos (Kilimli) adasında telef olmuş çok sayıda tavuk bulunduğunu duyurdu. Ajans, adada geçtiğimiz eylül ayından bu yana telef olmuş 100'e yakın tavuk bulunduğunu, ancak bu sayının son günlerde artış göstermesinin endişe yarattığını duyurdu.
İsveç'te Türkiye'den gelen yolcular arandı İsveç gümrüğü kuş gribi tehdidi nedeniyle Türkiye'den hava yoluyla gelen yolcuların, yanlarında kuş, kuş tüyü ve yumurta getirmediklerinden emin olmak için arandıklarını açıkladı. Gümrük yetkilisi Tomas Blixt, özellikle çiğ et girişinin önüne geçmek istediklerini belirtti ve tatilden dönenlerin, yanlarında kuş ve kuş ürünleri getirmemeleri konusunda bilgilendirilmeleri gerektiğini söyledi.
Bosna - Hersek'te av yasağı Bosna - Hersek'te, muhtemel bir kuş gribi salgınının önlenmesi için göçmen kuşların avlanması yasaklandı. Yetkililer, henüz hiç kuş gribi vakasına rastlanmayan ülkede, önlem olarak göçmen kuşların avlanmasının yasaklandığını söyledi.
| REHN'DEN ÖVGÜ | AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, kuş gribi vakaları konusunda Türkiye ve Romanya'nın performansını övdü. Rehn, Roma'da düzenlediği basın toplantısında, "her iki ülke de, duruma etkin ve hızlı bir biçimde el koydular'' dedi. Rehn, ''kuş gribi aslında benim yetkim dahilinde olan bir mesele değil. Ancak bu, tüm Avrupa'yı ilgilendiren öncelikli bir konu haline gelmiştir" ifadelerini de kullandı. Rehn, Brüksel'in geçtiğimiz hafta aldığı bir kararla, kuş gribi vakaları nedeniyle Türkiye ve Romanya'dan önümüzdeki nisan ayının sonuna dek beyaz et ihracatını yasakladığını hatırlattı. |
|
Bosna - Hersek, geçtiğimiz hafta Türkiye ve Romanya'dan kümes hayvanları ithalini yasaklamıştı.
Bulgaristan'da panik Sofya'daki Ulusal Veterinerlik Servisi laboratuvarlarına, tahlil edilmek üzere ülkenin her yerinden ölü bulunmuş yüzlerce kanatlı hayvan leşi gönderiliyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, halk arasındaki paniği 'aşırı hassasiyet' olarak niteledi ve vatandaşları sakin olmaya çağırdı. Ulusal Veterinerlik Servisi uzmanları da laboratuvarların tam kapasiteyle çalıştığını ve bugüne kadar yapılan analizlerde kuş gibi vakasına rastlanmadığınıbildirdi.
AB heyetinin incelemeleri sürüyor AB Komisyonu Teknik Destek ve Bilgi Değişim Merkezi (TAIEX) heyeti, kuş gribinin ortaya çıktığı Manyas'ın Kızıksa beldesinde incelemelerde bulundu. Erik Stougaard başkanlığındaki heyet, bir piliç firmasına ait tesislerde, acil eylem planı uygulaması ve alınan tedbirlerin yeterliliği konusunda inceleme yaptı. Buradan Kızıksa Beldesi'ne geçen heyet, Manyas Kaymakamı Resul Çelik ve Kızıksa Belediye Başkanı Ekrem Göktürk'ten yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. TAIEX heyeti, görüşmenin ardından, itlaf edilen kanatlı hayvanların gömüldüğü bölgede araştırma yaptı. Dünyada en az 60 kişinin ölümüne neden olan kuş gribine Türkiye'de ilk kez 5 ekimde rastlandı. Vakanın ortaya çıktığı ise 8 ekim tarihinde kamuoyuna açıklandı.