Haliç Tersanesi’nde bir Kültür ve Sanat Merkezi!

-
Aa
+
a
a
a

Kültürel Miras Ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de Asu Aksoy ve Burçin Altınsay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıklarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Özel ile Pazar günü Haliç Tersanesi’nde birinci etabı açılan 'İstanbul Sanat' isimli kültür merkezi üzerine konuşuyorlar.

""
Haliç Tersanesi’nde bir Kültür Merkezi!
 

Haliç Tersanesi’nde bir Kültür Merkezi!

podcast servisi: iTunes / RSS

Haliç’te 600 yıldan bu yana faaliyette bulunan Tersane-i Amire’den günümüze halen işlevini devam ettiren sadece Haliç Tersanesi kalmıştı. Diğer Camialtı, Taşkızak Tersaneleri özelleştirilerek Tersane İstanbul isimli rant sağlayacak konut-ofis-rekreasyon alanına dönüştürülmüştü. 3 Mart Pazar günü Haliç Tersanesi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 'İstanbul Sanat' ismini taşıyan bir kültür merkezi açıldı. Bu merkez, tersanedeki gemi tamiri ve üretimi gibi çalışmaların yapıldığı mekanlarla aynı yeri paylaşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Haliç Tersanesi’ni endüstriyel üretim ile sanat ve kültür faaliyetlerinin yan yana sürdürüldüğü bir yer haline dönüştürmüş oldu.

Haliç Tersanesi, Osmanlı gemiciliğinin merkezi olan Tersane-i Amire’den son kalan ve halen tersane işlevini kısmen de olsa sürdüren bir endüstri mirası. Bu mirasın yaşayan bir gemi üretim alanı olarak korunması ve devam ettirilmesi için İstanbulluların büyük bir mücadele verdiklerini hatırlatmalıyız. İstanbul’un Şehir Hatları vapurlarının hizmetten alınmaması ve üretim ve bakımlarının bu tersanelerde yapılmaya devam edilmesi için sivil toplum ve birçok sivil girişim kampanyalar yaptılar, mücadeleler verdiler - 'Vapurlarımızı vermiyoruz' gibi, Haliç Dayanışması gibi. Bu mücadeleler sonucundadır ki bugün keyifle kullandığımız İstanbul vapurları hala hizmette ve Haliç Tersanesi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları tarafından tersane olarak kullanılmakta.

Biz de önceki yıllardaki programlarımızda köklü geçmişleriyle İstanbul hayatı içine işlemiş olan vapurlarının ve üretildikleri tersanelerin yani bütün bu sistemin korunarak, geliştirilerek sürdürülmesi konusunu ele alarak Haliç tersanesinde üretimin sürmesinin hayati olduğunu, burasının bir okul olduğunu, İstanbul kültürel peyzajının ve somut olmayan mirasının vazgeçilmeyecek unsurları olduklarını sürekli vurgulamıştık.

2020 Ekim ayında Gül Köksal ile Haliç Dayanışmasının mücadelesini, Haliç Tersanelerini ve peşinden Aralık ayında Behiç Ak ile 2005 yılında başlatılan Vapurlarımızı Vermiyoruz kampanyası bağlamında Haliç tersanelerinin önemini, 2021’de Taşkızak ve Camialtı Tersaneleri bölgesinde Contemporary İstanbul 'sanat' etkinliği yapıldığı sırada Haliç Dayanışması temsilcileri Gül Köksal ve Ekin Sarıca ile ve 2022’nin Ağustos ayında Paşabahçe Vapuru'nun Haliç tersanesinde restore edilerek kullanıma sokulması üzerine Şehir Hatları A.Ş. Genel Müdürü Sinem Dedetaş ile bu konuyu ve Haliç Tersanesi için planlarını konuştuk

Bu akşamki programımızda da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıklarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Özel ile Pazar günü birinci etabı açılmış olan bu projeyi konuşuyoruz.