Yurttaşlar, TCDD Arazisinde Toplandı

-
Aa
+
a
a
a

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Kadıköy Kent Dayanışması’nın çağrısıyla yurttaşlar, TCDD'nin Söğütluçesme'deki arazisinin önünde toplandı. TCDD’nin Kadıköy'ün en önemli yeşil alanlarından biri olan Söğütlüçeşme’ye 108 ticari alan inşa etmesine karşı çıkan Kadıköylüler, paravanlarla çevrilen alanda yaklaşık 250 ağacın kesildiği vurguladı.

Fotoğraf: Birgün
Gezegenin Geleceği: 2 Ağustos 2022
 

Gezegenin Geleceği: 2 Ağustos 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Yapılan açıklamada, "Bu cinayeti kınıyoruz" denilerek şu ifadelere yer verildi:

Paravanla çevrelenmiş bu alanda neler yapıldığını sizlere anlatmak istiyoruz. Kadıköy’ün son kalan yeşil alanlarından biri olan Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’nu çevreleyen yaklaşık 100 bin metrekarelik alana siyasal iktidar özel sektör eliyle Gar, AVM ve Otopark Projesi yapmak için 250 ağacı keserek yok etti. Paravanlarla gizlenen içeride ruhsatsız bir biçimde yeni bir viyadük yapımı sürmekte. Haydarpaşa Garı işlevsiz bırakılarak Söğütlüçeşme’yi trenlerin son durağı yapmak istiyorlar. AKP’nin rant ve talana dayalı projenin hayata geçmesini önleyemezsek deniz ulaşımı tali kılınarak Minibüs, Otobüs, Metrobüs, Marmaray, hızlı Tren gibi ulaşım araçlarının tümü bu bölgeye yüklenecek. Bunların hiçbirisi İstanbul ve Kadıköy ulaşım gerçekliğinin düşünülmediğini gözler önüne sermekte. Bu proje aslında yandaş müteahhitlere kaynak aktarmayı hedeflemekte.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 1 Mart’ta yayımlanan Maden Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle enerji arzı için zeytinlik sahalarında madencilik faaliyetlerine izin verilmişti. Ardından karara onlarca dava açıldı, yürütmesinin durdurulması talep edildi. Çitfçi-Sen, bu yönetmeliğin iptali için Danıştay’da dava açtı. 20 Nisan’da yönetmeliğin yürütmesi, Danıştay 8. Dairesi tarafından durduruldu. Davayla alınan yürütmeyi durdurma kararında Maden Kanunu’na göre madencilik yapılan alanların, izne tabi olmaları halinde izinlerin alınmasının zorunlu olduğu kaydedildi. Ardından Bakanlık karara itiraz etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 22 Haziran’da yürütmenin durdurulması kararını kaldırdı. Kurul, yönetmeliğin hem zeytin hem maden mevzuatıyla ilgili olduğunu kaydetti. 

Körfez ülkelerinde benzeri görülmemiş aşırı yağışlar

Körfez ülkeleri; Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan‘da yılın bu ayında şimdiye dek benzeri görülmeyen aşırı yağışlar etkili oluyor. 27-28 Temmuz tarihlerinde aşırı yağışların etkili olduğu Katar’da sosyal medya kullanıcıları, “yılın olağan dışı bir zamanında Katar’da arka arkaya ikinci gün yağmur” notuyla birçok video yayımladı. Katar Meteoroloji Dairesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin doğusu ve orta bölgelerinde etkisini gösteren şiddetli yağışlara güçlü rüzgarların da eşlik ettiği belirtilerek, yağışların bazı yollarda trafiği olumsuz etkilediği aktarıldı. Açıklamada, bazı bölgelere deniz üzerinden kuvvetli rüzgarlar ve yüksek dalgalar geldiği ayrıca gök gürültülü sağanak yağış uyarısında bulundu. BAE’yi etkisi altına alan şiddetli yağışlar ise bazı kentlerde yolların kapanmasına neden oldu. Ülkenin çeşitli noktalarında şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sel, ev ve iş yerlerinde hasarlara yol açtı. BAE hükümeti, selin neden olduğu hasarın giderilmesi için acil bir komite kurulduğunu duyurarak, ülkenin doğu bölgelerindeki sağanak yağışlardan etkilenen tüm ailelerin geçici barınma alanlarına nakledilmesi talimatını verdi.

Tahribata yol açıyorlar

Amerikan boğa kurbağaları ve kahverengi ağaç yılanlarının 1986’dan beri küresel ekonomiye 16,3 milyar dolar zarar verdikleri belirtildi. Bu bulgu, sonuçları bilim dergisi Scientific Reports’ta yayımlanan ve istilacı türlerin verdiği zarara odaklanan bir araştırmada yer aldı. Araştırmada bu iki türün ekolojik sisteme verdiği zararın yanı sıra tarlaları istila ettiği ve büyük çaplı elektrik kesintilerine yol açtığı kaydediliyor. Batı Pasifik’teki Guam ve Marianna Adaları’nda kontrolsüz bir şekilde çoğalan kahverengi ağaç yılanlarının tek başına ekonomiye verdiği zararın 10,3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Araştırmanın yazarlarından Ismael Soto, bu adalara yılanların Güney Pasifik’ten Amerikan askerlerini taşıyan uçaklarla geldiğini söylüyor. Sadece 50 kilometre uzunluğunda ve 10 kilometre genişliğinde olmasına karşın Guam’da 2 milyondan fazla ağaç yılanının yaşadığı tahmin ediliyor. Guam ormanlarında dönüm başına 20 yılan düştüğü tahmin ediliyor.  Ağaç yılanlarının adaya gelişinden sonra Guam’a özgü 12 kuş türünden 10’un neslinin tükendiği belirtiliyor. Amerikan boğa kurbağaları ise kendi türünden diğer kurbağalar dahil olmak üzere hemen hemen her şeyi yiyor. Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, bulguların hükümetleri gelecekte istilacı türlerin kontrolü ve biyogüvenlik önlemlerine daha fazla yatırım yapmaya sevk etmesini umduklarını söylüyor.

Türkiye'deki yangınların çoğu hatların bakımsızlığından çıkıyor

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, Türkiye’deki yangınların önemli bir bölümünün, enerji nakil hatlarının bakımsızlığından kaynaklandığı kanıtlandı. Muğla Milas’ta önceden köy olan mahallelere elektrik sağlayan eski hatlar yangın çıkarırken bunun son örneği Milas Alaçam Mahallesi’nde yaşandı. “Seksiyoner” adı verilen ayırıcıda çıkan yangını, ormana sıçramadan yurttaşlar söndürdü. Özelleştirmelerin elektrik dağıtımını alan şirketlerin sorumsuzluğuna ve denetimsizliğine neden olduğu iddia edildi.