Türkiye Güneş Enerjisi Sektörü: TarımGES

-
Aa
+
a
a
a

Türkiye’de her yıl ‘güneşte 3 GW kurulu güç’ misyonuyla yola çıkan düşünce kuruluşu Solar3GW, ‘Türkiye Güneş Enerjisi Sektörü: TarımGES (Tarım-Güneş Enerji Santralları)’ raporunu yayınladı.

Gezegenin Geleceği: 13 Mart 2023
 

Gezegenin Geleceği: 13 Mart 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Türkiye’de her yıl ‘güneşte 3 GW kurulu güç’ misyonuyla yola çıkan düşünce kuruluşu Solar3GW, ‘Türkiye Güneş Enerjisi Sektörü: TarımGES (Tarım-Güneş Enerji Santralları)’ raporunu yayınladı. Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliğinde, İstanbul’da düzenlenen toplantıda tanıtılan raporda, Tarım-Güneş Enerji Santralleri ile enerjide dışa bağımlılığı ve iklim değişikliğinin tarıma etkisini nasıl azaltılacağı inceleniyor. Raporda, dünyadaki pek çok ülke gibi Türkiye’nin de pandeminin etkisiyle daha derin hissedilen ekonomik krizle mücadele ederken, diğer yandan enerji arz krizinden de etkilendiği belirtiliyor. Enerjide dışa bağımlılık ve ekonomik krizle baş etmenin en akılcı yolunun ‘öz kaynaklarla en fazla üretimi yapmak’ olduğu işaret edilirken, Türkiye’nin buna imkan veren TarımGES’ten faydalanması gerektiği vurgulanıyor. Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan açılış konuşmasında, 11 ili etkileyen deprem felaketi nedeniyle yaşadıkları üzüntüyü dile getirdi. Depremin ardından sektörün bölgeye yardım için seferber olduğunu, hem malzeme hem de kurulum ve onarım için ekip gönderdiğini söyleyen Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü, “En azından iletişim cihazlarının şarj edilmesi ve gece basit LED aydınlatmalar için mikro düzenekler kuruldu. Çok acı bir olay yaşadık, yaşıyoruz ama bu bize, elektirik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının, özellikle güneşin şebeke arz güvenliği açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Biz bugüne kadar güneş enerjisinin dağıtık üretime imkan vermesini verimlilik açısından ele alıyorduk ama deprem, afet sonrasında enerjiye ulaşım açısından da dağıtık üretimin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Küçük alanlarda tüketicinin kendi enerjisini üretmesi olası sorunlara çok hızlı çözüm bulunmasını sağlıyor. Bunun için MikroGES’ler, KöyGES’ler kurulmasını öneriyoruz.

Deniz kuşlarında yeni hastalık: Plastikoz

İngiltere ve Avustralya‘lı bilim insanları, Lord Howe Adası‘nda yaşayan deniz kuşlarında plastik yutulmasından kaynaklanan, daha önce bilinmeyen bir hastalığı keşfetti. Buna göre, yeni sınıflanan ve ‘plastikoz’ olarak adlandırılan hastalığa, plastiğin yumuşak dokuyu tekrar tekrar zedelemesi ve canlının midesinde geniş yara dokusu oluşumuna yol açması neden oluyor. Etkilenen yumuşak doku, sağlıklı doku gibi çalışmıyor, organ yapısını ve işlevini etkiliyor. Daha önce laboratuvar ortamında yapılan deneylerde plastiğin bu tür bir hastalığa neden olabileceği öngörülmüş ancak doğada örneğine hiç rastlanmamıştı. Keşif, Adrift Lab‘e üye küresel bir ekibin parçası olarak, Londra Doğa Tarihi Müzesi ve Avustralya kurumlarından bilim insanlarından oluşan disiplinler arası bir ekip tarafından yapıldı. Adrift Lab araştırmacısı Hayley Charlton-Howard, bunun insanlar da dahil olmak üzere tüm canlı türlerinde plastik yutulmasıyla ilgili endişeleri artırdığını söyledi. Yeni Güney Galler’deki Lord Howe Adası’nda yaşayan yelkovan kuşları, düzenli olarak plastik tüketiyor ve bilim insanları bunun henüz yumurtadan çıkma aşamasında etkisinin başladığını düşünüyor. Ekip, 10 yıllık araştırmaları sonucunda son yıllarda sıkça gözlemledikleri yumuşak dokuda yara olaylarında ani bir artış olduğunu aktardı. Bilim insanları, incelenen kuşlara ‘sağlıklarının inanılmaz derecede kötü olması’ nedeniyle ötanazi yapıldığından durumun ölümcül olup olmadığını henüz tespit edebilmiş değil. Bu yara dokusunun diğer organlarda olup olmadığı ise inceleniyor.

SAT-2 serotipi şap hastalığı’nı taşıyan ilk vaka Türkiye'de tespit edildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Irak'ta ortaya çıkan, besi hayvanlarına özgü ‘SAT-2 serotipi şap hastalığı’nı taşıyan ilk vakanın Türkiye'de tespit edildiğini, 8 işletmede kordon-karantina dahil tüm tedbirlerin alındığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonunda ‘Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü’ çerçevesinde, bakanlığa bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğü’ne incelenmek üzere farklı numuneler gönderildiğini ve daha önce Türkiye’de rastlanmayan SAT-2 serotipi bir numune tespit edilerek aşı üretimi çalışmalarının hızla başlatıldığı belirtildi. Açıklamada halihazırda hastalık görülen 8 işletmede kordon-karantina dahil olmak üzere tüm tedbirlerin alındığı ifade edildi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yaptığı sözlü açıklamada büyükbaş hayvanlarda görülen hastalığa karşı üretilen aşının bu akşamdan itibaren Türkiye’deki tüm hayvanlara uygulanacağını söyledi. Kirişci, “Vatandaşlarımızı endişelendirecek bir durum söz konusu değil.” dedi.

2023 Yılı Şubat Ayı Alansal Yağış Raporu yayınlandı

Bloomberg’ten İrfan Donat’ın haberine göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), ‘2023 Yılı Şubat Ayı Alansal Yağış Raporu’nu yayınladı. Türkiye geneli Şubat ayı yağışları, normalin ve geçen yıl Şubat ayı yağışlarının altında gerçekleşti. Şubat ayı normali (1991-2020) 59,8 mm, 2022 yılı Şubat ayı yağışı 61,7 mm ve 2023 yılı Şubat ayı yağışı ise 45,3 mm oldu. Yağışlar normale göre %24, geçen yıl Şubat ayı yağışlarına göre %27 azalma gösterdi. Bölge geneli yağışlar ise Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri hariç tüm bölgelerde normallerinin altında gerçekleşirken, en fazla azalma %82 ile Ege Bölgesi’nde kaydedildi. Yağışlar, Ege Bölgesi’nin iç ve batı kesimleri, İstanbul çevresi hariç Trakya’nın tamamı, Çanakkale’nin batısı ile Antalya’nın kuzey kesimlerinde normallerine göre yüzde 80’den fazla azalma gösterdi. Türkiye geneli 5 aylık su yılı yağışları son 63 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.