Marmara Üniversitesi eski Nişantaşı Kampüsü’nün özel mülkiyete geçmesi ve buradaki yeşil alanlara bina yapılacağı haberleri üzerine Teşvikiye Sakinleri’nin başlattığı kampanya sürüyor.
Marmara Üniversitesi eski Nişantaşı Kampüsü’nün özel mülkiyete geçmesi ve buradaki yeşil alanlara bina yapılacağı haberleri üzerine Teşvikiye Sakinleri’nin başlattığı kampanya sürüyor. Change.org/Kepcenicek adresindeki kampanyaya bugüne dek 15 bine yakın kişi imza attı. Teşvikiye mahallesi sakinleri, son kalan deprem toplanma alanlarının yapılaşmaya açılmasına karşın dava da açtı. Söz konusu alan, içerisinde sansarlar, kirpiler, kuşlar gibi birçok canlıyı barındıran bir koruya sahip olmanın yanında, aynı zamanda deprem toplanma alanı olarak da belirlenmiş durumda. Teşvikiye Sakinleri, “Zengin bir biyoçeşitlilik ve onlarca senelik ağaçları barındıran, zarar gördüğünde bir daha asla yerine konulamayacak bu ekosistem, doğal haliyle korunmaya alınması gerekirken, yerine inşaat yapılması kabul edilemez. İstanbul depreminin gitgide yaklaştığı bu dönemde mahalle sakinleri olarak deprem toplanma alanlarımızı korumak zorundayız” dedi. Kampanyanın talepleri ise şu şekilde: Arazi içerisindeki yeşil alanların Belediye tarafından derhal koruma altına alınması. Deprem toplanma alanı olarak belirlenmiş arazinin deprem toplanma alanı olarak kalması. Arazi ile ilgili mahkeme süreçleri sonuçlanana dek yıkım ve hafriyat dahil inşaat işlerinin durdurulması. Teşvikiyeliler olarak bu arazinin gelecek kuşaklara miras olarak kalmasını sağlayacak doğru bir kararın alınması. İstanbul’un az kalan yeşil alanlarından ve deprem toplanma alanlarından birine sahip çıkmak için imza atmak isterseniz Change.org/KepceniCek adresini ziyaret edebilirsiniz.
"Uluçınarlar yaşasın"
Antalya Kemer’de Uluçınarların karayolu için kesilmemesi amacıyla süren kampanyada imzalar teslimi edildi. Change.org/UlucinarlarYasasin adresindeki kampanyaya atılan 12 bin 300 imzayı Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü ve Antalya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim eden bölge halkı, gelişmeleri imzacılara şu ifadelerle duyurdu: “Sevgili Yaşama Hürmet Edenler, dilekçemizi toplanmış olan 12bin 300 imzayı Tarım Orman İş Sendikası Deneteme Kurulu Başkanı, Orman Yüksek Mühendisi Dr. Mehmet Ali Başaran'ın hazırladığı ölçüm karnesi ve raporla haklılığı kanıtlanan - bölgenin anıtsal havza olarak, dokunulmadan korunması - talebimizi resmi makamlara ilettik.'' Başvuru sırasında bize eşlik eden Dr. Başaran basın mensuplarına, "Nasıl ki doktorların ne olursa olsun insanları koruma yemini var, bizim de ne olursa olsun doğayı koruma yeminimiz var" diye ifade verdi. Başaran'ın hazırladığı rapor ile bölgedeki 9 ağaçta yapılan ölçüm sonuçlarına göre 7 ağacın anıt ağaç statüsü puanlarını karşıladığı ve 2 ağacın da puanın çok az altında kaldıklarından istikbal anıt ağaç olarak korunmaları gerektiği belgelendi. ''Kökleri ve taçları birbirleriyle yakın ilişki olan bu ağaçların dokuzunun da acilen korunmaya alınmaları gerekiyor. Antalya Çevre İl Müdürlüğü nöbet alanına gelerek söz konusu ağaçlarda ölçümler yaptılar. Bu gelişmeleri olumlu bulmakla birlikte, yol inşaatının su gözü etrafında ve ağaçların hemen dibinde devam ediyor olması nedeniyle rahat bir nefes almış değiliz ve nöbetimiz gece gündüz devam ediyor” dendi. Kampanya Change.org/ulucinarlaryasasin adresinde.
9 pestisit etken maddesi yasaklandı
Change.org/ZehirsizSofralar adresinde, tarım zehirlerinin yasaklanası için süren kampanyada bir başarı daha gerçekleşti. Bakanlık, 9 pestisit etken maddesinin yasaklanmasına karar verdi. 7 pestisit etken maddesi için de kısıtlama kararı verildi. 100’ün üzerinde kurum ve inisiyatifinin yer aldığı Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı tarafından başlatılan Zehirsiz Kampanya’ya bugüne dek 138 binin üzerinde kişi imzalarıyla destek verdi. Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, yasaklama kararını olumlu karşılarken, kısıtlama getirilen tarım zehirleri için de yasak kararı alınmasını; insan ve çevre için zararlı diğer tarım zehirlerinin de kullanımının sonlandırılmasını ve alternatif, zehirsiz yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi için gereken adımların atılmasını beklediklerini belirtti. Kampanya Change.org/ZehirsizSofralar adresinde başarılarla birlikte sürüyor.
Milas'ta kızılçamlar kesiliyor
Milas’ın Beçin ve Çamovalı köylerinde 2 bin dönümlük orman arazisinde bulunan kızılçamlar kesiliyor. Orman ekosistemine daha fazla zarar verilmeden Milas Beçin/Çamovalı bölgesinde Endüstriyel Plantasyon projesinin iptal edilmesini talep eden bir kampanya Change.org/MilastaOrmanlarınKesilmesiniDurdurun adresinde sürüyor. Muğla Çevre Platformu Milas Meclisi tarafından başlatılan kampanya, Milas Beçin ve Çamovalı köyü sınırlarında, içinde Denizcik adında küçük bir gölde bulunan kızılçam ağaçları ile kaplı 2 bin dönümlük dağ yamacındaki orman arazisinin kesimine karşı çıkıyor. Kampanyada şu ifadelere yer veriliyor: “Anayasa’da orman arazileri amaç dışı kullanılamaz diye belirtildiği halde, gece gündüz demeden endüstriyel plantasyon kurmak ve ormanı gençleştirmek gerekçeleriyle kesiliyor. Alanda uzman bilim insanlarına göre ormanların ağaçlandırılarak değil, kendi doğal sürecinde kendini yenilemesi önemli. Dolayısıyla, ihtiyaca yönelik odun üretimi açık alanlarda, hızlı gelişen ağaç türleriyle yapılan ağaçlandırmalarla yapılarak doğal ormanlar üzerindeki baskı azaltılmalı” dendi. Kampanya Change.org/MilastaOrmanlarınKesilmesiniDurdurun adresinde imzaya açık.