Yeni bir araştırma, dünyadaki plastik kirliliğinin yarısından azını temizlemek için her yıl bir milyar insanın çalışması gerektiğini ortaya koydu.
Independent’ten Louise Boyle’nin haberine göre, yeni bir araştırma, dünyadaki plastik kirliliğinin yarısından azını temizlemek için her yıl bir milyar insanın çalışması gerektiğini ortaya koydu. Toronto Üniversitesi'nden çevrebilimciler Dünya'nın nehirlerine, göllerine ve okyanuslarına giren plastik atıkları engellemek için gereken çalışmanın muazzam boyutu hakkında uyarılarda bulundu. Plastik kirliliği için çevresel olarak kabul edilebilir sınırlar belirlenmediği için ekip, 2010'da okyanuslara giren tahmini atık miktarı üzerinden hedef senaryosunu 8 milyon ton olarak belirledi. Science'ta yayımlanan araştırma makalesine göre, şu anda her yıl 24'le 34 milyon ton arasında plastik atık, su ekosistemlerine giriyor. Araştırmacılar, plastik atıkları azaltmak için üç temel stratejiyi değerlendirdi: Ürünlerin yasaklanması ve üretiminin azaltılması, plastik atık yönetiminin iyileştirilmesi ve düzenli temizlikler. Çalışmada yer alan Chelsea Rochman şunları ekledi: Küresel toplum plastik ekonomisinde köklü bir dönüşüm gerçekleştirerek daha önce geri dönüştürülmemiş plastik üretim miktarını azaltmalı ve plastik materyalleri nasıl kullanıp ortadan kaldıracağımızı tekrar düşünmeli.
Van Gölü'nde yeni bir tür keşfedildi
Tuzlu ve sodalı yapısı nedeniyle inci kefali balığı dışında başka bir balığın yaşamadığı bilinen Van Gölü'nde 2018 yılında Van İl Jandarma Komutanlığı Sualtı Timi'nin eğitim dalışları sırasında yeni bir tür keşfedilmişti. Dalış eğitmeni ve rehber Serkan Ök’ün yaptığı dalış sırasında Van Gölü'nde bulunan yeni bir canlı görüntülendi. Serkan Ök, “Uzun yıllar Tahsin Ceylan’la birlikte Van Gölü’nde keşifler yapıyoruz. 1958 yılında batan Rus batığı ve mikrobiyalit gibi birçok keşfe imza attık.” dedi. Ök, “Her dalış noktamızı bir öncekinden farklı seçmeye gayret gösteriyoruz. Van Gölü’nün sırları olduğuna inanıyoruz. Son dalışlarımızdan birinde farklı bir türe rastladık. Bunun hakkında pek bir bilgimiz yok. Gerekli makamlara ve üniversitelere bu görüntüleri gönderdik. Onlardan gelecek açıklamaları bekliyoruz. Bizde çok heyecanlıyız. Bu nasıl bir tür? Evrimleşmiş farklı bir böcek mi yoksa balık mı çok emin değiliz. Umarım bilim insanları bu görüntüden sonra bizi de aydınlatır” ifadelerini kullandı.
Salda'nın bir bölümünde göle girmek yasaklandı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 15 Ekim'den sonra Salda Gölü'nün Beyaz Adalar bölümünde göle girilemeyeceğini duyurdu. Salda ve çevresinde yapılaşmayı da yasakladıklarını söyleyen Kurum, "Bölgedeki kaçak yapıları yıktık ve sadece vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını gidereceği, doğal malzemelerden oluşan kullanım alanları oluşturduk. Göl yakınına araç park edilmesini engelledik. Göl çevresini dumansız hava sahası ilan ettik" dedi. Kurum, Salda'nın korunması için akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan Çevre ve Tabiat Varlıkları Kurulunun tavsiyelerini uygulamaya geçirdiklerini ifade etti.
50 yıllık ağaçlar kepçeyle yıkıldı
Antalya’nın Kepez ilçesinde imar çalışması kapsamında bir inşaatın sınırı içinde kalan bin 500 metrekare arazi içindeki 50 yıllık 42 adet meyveli zeytin ağacının kepçeyle yıkılması tepkiye neden oldu. Göçerler mahallesinde 60 yaşındaki Fatma Yavuz'un 10 dönümlük arazisinin bir bölümü, imar çalışmaları kapsamında yakındaki bir inşaatın alanına kaydı. İddiaya göre inşaat alanının yer sahibinin oğlu önceki gün öğle saatlerinde sınırları içinde kalan arazide kepçe ile çalışma yaptı. Yavuz ve yakınlarının evde olmadığı esnada araziye giren şahıs, dikili olan 42 zeytin, 2 harnup, 1 dut, 2 nar ve asma ağaçlarını yerinden kökledi. 50 yıllık zeytin ağaçları hem köklendi hem de parçalandı. Yıkılan ağaçlarının görüntülemesini yapan aile, konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.
İnciraltı'nın imara açılması adımları sürüyor
İzmir’in Balçova ilçesinde yer alan İnciraltı’nın imara açılması yönündeki adımlar devam ediyor. Mahkemenin verdiği “Tarım arazisi” kararıyla iptal olan yapılaşma planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan inceleme sonucunda yok sayıldı. İl Toprak Koruma Kurulu “Burası tarım alanı olmaktan çıktı” yönünde bir karara imza atarak İnciraltı’nın imara açılması yönünde onay kararı verdi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ise kurulun kararına şerh koydu. Egepostası’ndan Tenzile Aşçı’ya konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası eski Başkanı Ferdan Çiftçi mahkeme kararını hatırlatarak “Tarım alanı değil demekle gerçek değişmiyor” ifadelerini kullandı. Çiftçi “O alan ile ilgili dava EXPO planlaması sürecinde benim dönemimde açılmıştı ve arazi ile ilgili ‘Tarım alanı’ diye kesinleşmiş bir karar var ortada. Ortada bir mahkeme kararı varken ve alanın tarımsal niteliği de duruyorken ‘Tarım alanı değil’ demekle gerçek değişmiyor” dedi. Çiftçi, “Daha önce de İl Toprak Koruma Kurulu burası ile ilgili imara uygundur kararı vermişti ve mahkeme ‘tarım alanı’ demişti. Bu karar neticesinde çalışmalar durdurulmuştu. Ama bugün yine mahkeme kararına rağmen İl Toprak Kurulu aynı kararı alıyor. Yani kurul, mahkeme kararını çiğniyor. Alanın ‘kamu yararı’ kararı alınarak plana açılması isteniyor ancak buradaki kamu yararı alanın tarım arazisi olarak kalması” dedi.
Bu arada Avustralyalı yetkililer ülkenin şimdiye kadar yaşadığı en kötü balina ölümlerinin sonucunda kıyıya vuran yüzlerce ölü balinayı imha etmeye çalışıyor. Newsweek’in aktardığına göre balina ölüleriyle beslenmeye başlayan köpekbalıklarında artış bekleniyor. Köpekbalıklarının ölü bir balinayı yediğine dair halihazırda kanıtlar bulunduğu bildirildi.