Türkiye'nin farklı illerinden 80 kuş gözlemcisinin katıldığı, 3 günlük Manavgat Kuş Gözlem Kampı'nda, toplam 120 kuş türü gözlemlendi. Bu türler arasında ender görülebilen dağ cılıbıtı, poyraz kuşu, tarakdiş, kır baykuşu ve büyük cılıbıt da yer aldı. Türkiye'nin birçok kuş gözlemcisi, 25-27 Mart'ta Antalya'da buluştu. Geçen yıl büyük orman yangınının da yaşandığı Manavgat ilçesi Denizkent mevkisinde, 80 kuş gözlemcisinin bir araya geldiği Antalya Kuş Gözlem Kampı'na; İstanbul, Ankara, İzmir, Çanakkale dahil Türkiye'nin birçok ilinden gelen doğa meraklıları, 3 gün boyunca kuş gözlemi gerçekleştirdi. Kamp düzenleyicilerinden Antalya Kuş Gözlem Topluluğu üyesi Gökçe Coşkun, Antalya'nın özellikle ilkbahar döneminde kuş göçünün yoğun yaşandığı yer olması ve birçok habitatı barındırması nedeniyle ilgi çektiğini söyledi.
Diken’den Ayşegül Kasap’ın haberine göre, zeytinlikleri madenciliğe açacak yönetmelik değişikliğine dayanarak Muğla’nın Milas ilçesindeki İkizköy’de zeytin ağaçları köklenmeye başladı. İkizköy halkı ağaçlarını korumak istediklerinde şirketin güvenlikleri ve jandarma engeliyle karşılaştılar. En az 30 zeytin ağacı köklerine zarar verilerek söküldü. Ağaçların çoğu asırlık. İkizköy’den çevre aktivisti Deniz Gümüşel şöyle konuştu: “Ağaçlar kepçeyle sökülmüş. Özenli bir şekilde sökülmüş değil. Bildiğiniz iş makinesiyle kepçeyle löp diye girmiş adamlar bütün zeytinliği talan etmişler. Önüne gelen zeytini söküp atmışlar. Ağaçların hepsinin kökleri zarar görmüş. Bu ağaçların tekrar canlanma şansı yok.“ 1 Mart’ta maden yönetmeliğinde değişikliğe gidilmiş, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlarda elektrik ihtiyacını karşılamak üzere madencilik faaliyetlerinin yürütülebilmesinin önü açılmıştı. Milas muhtarlığının aktardığı bilgiye göre, ‘İkizköylülerin, eskiden kamulaştırılmış alanlardaki zeytin ağaçlarını kendilerinin kesmesini ya da taşımasını, aksi takdirde şirketin bu ağaçları keseceğini, taşıyacağını’ bildirmiş. Köylüler ağaçlarına kesinlikle dokunmayacağını belirterek Milas Kaymakamlığı’na dilekçe verdi: “Yönetmelik kanundan üstün değil. Biz kanunlara ve Anayasa’ya bağlıyız ve onu sonuna kadar savunacağız.” Kaymakamın köylülere yanıtıysa, “Zeytin bizim de zeytinimiz. Zeytinlerimiz kanuna emanet” olmuştu. Konu ile ilgili imza kampanyası https://change.org/ikizkoydireniyor adresinde.
Frontiers in Forests and Global Change dergisinde yayınlanan “Ormansızlaşmanın Görünmeyen Etkileri: İklim Üzerindeki Biyofiziksel Etkiler” başlıklı araştırmaya göre; ormanlar, küresel ve yerel sıcaklıklar üzerindeki fiziksel etkilerinden dolayı iklim kriziyle mücadelede düşünüldüğünden çok daha büyük ve karmaşık bir rol oynuyor. Ormanların karbon emici rolü oldukça iyi biliniyor. Ancak araştırmayla ortaya konan veriler, ormanların karbon depolamanın ötesinde iklim faydaları sağladığını, enerjiyi ve suyu fiziksel olarak dönüştürme biçimleri nedeniyle de havayı serin ve nemli tutmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Guardian’dan Nina Lakhani’nin aktardığına göre; ormanların karbon yutağı olmasının dışındaki faydalarını ilk kez gözler önüne seren çalışma, Latin Amerika, Orta Afrika ve Güneydoğu Asya’yı kapsayan tropikal yağmur ormanları kuşağının en yerel ve küresel faydaları sağladığını ortaya koyuyor. Araştırmayı yapan ABD ve Kolombiya’dan bilim insanları, kimyasal bileşiklerden türbülansa ve ışığın yansımasına kadar biyofiziksel etkilerin karbondioksit ile birleştiğinde ormanların, gezegeni en az yarım santigrat derece daha soğuk tuttuğunu tespit etti.
Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle ani ve şiddetli yağışların sel ve heyelanlara yol açtığı Karadeniz Bölgesi'nde sıcaklıklar aniden arttı. Sıcaklık artışı ile ani erimeye başlayan karlar nedeniyle yumuşayan toprakta heyelan meydana geliyor. Son 2 haftada Ordu’da 293, Trabzon’da 30, Samsun’da 26, Giresun’da 20, Rize’de 18, Artvin’de 6 ve Gümüşhane’de 2 heyelan meydana geldi. Trabzon’un Tonya ilçesindeki heyelanda ise otomobildeki 4 kişi, hayatını kaybetti. Heyelanlarda evler ile altyapıda hasar oluşurken, tarım arazileri de zarar gördü. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, bu yıl kar yağışlarının ülkede yaşanan kuraklık açısından sevindirici olduğunu söyledi.
İzmir Körfezi'nde deniz suyunun geçen hafta etkili olan poyraz ve gelgit nedeniyle yaklaşık 80 santimetre çekilmesi, Tarihi Pasaport İskelesi'ne vapurların yanaşmasını engelledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı deniz taşımacılığından sorumlu şirketten yapılan açıklamada, İzmir Körfezi’nde su seviyesinin oldukça düşmesi nedeniyle Pasaport İskelesi'nin geçici olarak kullanıma kapatıldığı belirtildi. Açıklamada, bu hattaki sefer programlarının Alsancak İskelesinden yapılmaya devam edeceği ifade edildi. Denizin çekilmesi, Konak ilçesindeki iskelenin bulunduğu sahil şeridinde de görüldü. Kıyı kesiminde kayalıklar ve yosunların ortaya çıktığı gözlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, söz konusu durumun geçen haftalarda etkili olan sert poyraz ve gelgitten kaynaklandığını belirtti.