Novo Nordisk Vakfı, Wellcome ve Bill & Melinda Gates Vakfı, Danimarka’da özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerdeki insanlar için uygun fiyatlı çözümler bulmaya odaklanan araştırma ortaklığını duyurdu.
Novo Nordisk Vakfı, Wellcome ve Bill & Melinda Gates Vakfı, Pazartesi günü Danimarka’da özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerdeki insanlar için uygun fiyatlı çözümler bulmaya odaklanan araştırma ortaklığını duyurdu. Her biri, üç yıllık girişime 100 milyon dolar yatıracak. Novo Nordisk Vakfı’ndan Mads Krogsgaard Thomsen, temel amacın ‘çoğunlukla izole araştırma alanları arasındaki engelleri yıkmak’ olduğunu söyledi. Ortaklar, beslenme bilimindeki ilerlemelerin ve bağırsak mikrobiyomunun anlaşılmasının ‘aşırı ve yetersiz beslenmenin sağlık ve gelişimin tüm yönleri üzerindeki etkisi’ hakkında daha geniş bir çerçeveye kapı açtığını söyledi. Ortaklar, salgın sonrası sağlığa küresel ilginin azaldığı göz önüne alındığında bu girişimin önemli olduğunu söyledi. Wellcome’un Genel Müdürü John-Arne Røttingen de bunun ‘piyasa başarısızlıklarıyla’ mücadele etmek ve tıbbi gelişmelere adil erişim konusunda küresel bir kararlılığın sinyalini vermekle ilgili olduğunu aktardı.
‘İlk olduğu için oradaki denetim boşluğunu biz de yeni fark ettik’
Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni'nde yaşanan faciaya ilişkin kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nda vekillerin sorularını yanıtlayan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) İzin Denetim Genel Müdürü Cihan Tatar, “Denetim, işletmenin görev ve sorumluluğunda. Bana göre kimse bindiği dalı kesmez. Kurumlardan ziyade, işletmenin kendi kendisini denetlemesi lazım,” dedi. TBMM‘de önceki gün başlayan İliç Komisyonu‘nda konuşan Tatar, altın madeninde liç kaymasının Türkiye’de ilk olduğunu belirtirken, jeoradarların takibinin bakanlığının yetki ve sorumlulukları arasında olmadığını söyledi, “İlk olduğu için oradaki denetim boşluğunu biz de yeni fark ettik.” Araştırma Komisyonu, Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde dokuz işçinin toprak altında kaldığı liç kaymasıyla ilgili, Başkan Atay Uslu’nun başkanlığında yeniden toplandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin dinlendiği toplantıda, Tatar da komisyona bir sunum yaptı. Bakan Yardımcısı Fatma Varank‘ın da katıldığı toplantıda, muhalefet milletvekilleri, bakanlığın sunumu ve milletvekillerinin sorulara verdikleri yanıtlardan tatmin olmadıklarını ifade ettiler.
Karagöl bölgesindeki ağaç kesimine tepki sürüyor
Artvin'in Şavşat ilçesi Sahara Milli Parkı'nda bulunan Karagöl bölgesinde ağaç kesimine bölge halkının tepkisi sürüyor. Meşeli Köyü sakini Yakup Gül, "Bugün bizler heyelanı yaşıyoruz ve yağmurlarla oluşacak selle nasıl bir tehlike yaşayacağız endişesiyle yaşıyoruz. Şu anda bulunduğumuz bölge Karagöl'ün altı ve gördüğünüz gibi yukarıdan gelen sular aşağıda göller oluşturuyor. Arazide çatlaklar oluşunca biz de araziyi hiç bir şekilde kullanamıyoruz," dedi. Artvin'in Şavşat ilçesinde 1985 yılında koruma altına alınan Sahara Milli Parkı'nda bulunan Karagöl bölgesinde yapılan ağaç kesimi nedeniyle heyelan riskinin arttığını belirten bölge halkının tepkisi sürerken, yaşadıkları sorunu ANKA Haber Ajansı'na köy sakini Yakup Gül şöyle anlattı, “Şavşat’ın Meşeli Köyü'nde ikamet etmekteyim ve heyelan aşağıdaki arazilerimizden başlıyor ve evlerimize kadar ulaştı. AFAD’a bildirdik, bakın görüyorsunuz yolumuza döktüğümüz beton da kırıldı. Milli parklarda mastır planı ihalesini aldığı için yetkili kişi bölge halkıyla hiçbir görüşmesi olmadı ve kimselerle görüşmedi, hiçbir görüş almadan kendi kafasına göre mastır planını hazırladı. Bölgede ne heyelanları, ne de krater göllerin nasıl oluşuyor bilgilendirmedi bölge halkını. Karagöl, heyelan gölü olması nedeniyle bölgeyi tehdit etmesi konusunda bizleri de bilgilendirmedi. Bugün ise bizler heyelanı yaşıyoruz ve yağmurlarla oluşacak selle nasıl bir tehlike yaşayacağız endişesiyle yaşıyoruz. Şu anda bulunduğumuz bölge Karagöl'ün altı ve işte sizin de gördüğünüz gibi yukarıdan gelen sular aşağıda göller oluşturuyor ve arazide çatlaklar oluşunca bizde araziyi hiç bir şekilde kullanamıyoruz. Yukarıya baktığımız noktanın 300 metre üstü Karagöl. Evet, bu heyelanlar önceden de vardı ama özellikle 20 yıldır böyle devam ediyor."
Heybeliada Sanatoryumu Çam Limanı ve Burgazada Madam Martha Koyu gündemde
Heybeliada Sanatoryumu Çam Limanı ve Burgazada Madam Martha Koyu, bir süredir yapılan ihale nedeniyle gündemde. Koy ile ilgili daha önce Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 2. Bölge Müdürlüğü'ne yapılan başvurudan olumlu bir sonuç çıkmayınca bir adım daha atıldı ve İstanbul 11. İdare Mahkemesi'nde açılan davada, yürütmenin durdurulması da istendi. Adalar Belediyesi'nin konuya ilişkin açıklamasında, "Doğal yapıya zarar verecek her türlü girişimin karşısındayız. Kamuoyunu süreci ve yargılama safahatını takip etmeye, hatta dosyalara asli müdahil talebinde bulunmaya davet ediyoruz," denildi. Adalar Belediyesi'nden yapılan açıklamada, hukuki süreçle ilgil bilgi de verildi, “Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 2. Bölge Müdürlüğü ile bu yöndeki temaslarımız devam etmekte olup, 07 Mayıs 2024 tarihinde Bölge Müdürlüğü ve Belediye Başkan Yardımcılığı düzeyinde bir görüşme daha gerçekleştirilecek. Ancak hem durumun ehemmiyeti ve aciliyeti nedeniyle, hem de Adalar ilçemizin doğal yapısının korunması noktasındaki kararlı irademizin gereğine binaen söz konusu ihale işlemine ilişkin idari karara karşı yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açtık. Adalarımızın tarihi, doğal ve kültürel zenginliğinin zarar görmemesi ve korunması açısından tüm süreçlerde aktif rol ve inisiyatif alacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.