Büyük Yeşil Duvar Girişimi, zirve kapsamında 14 milyar 263 milyon dolar bağış aldı.
Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nden yapılan açıklamada, Paris’te düzenlenen iklim konulu Tek Gezegen Zirvesi kapsamında, Büyük Yeşil Duvar Girişimi için aralarında Dünya Bankası ve Afrika Kalkınma Bankasının (BAD) da bulunduğu bağışçılardan yeni kaynak ayrıldığı duyuruldu. Buna göre, Büyük Yeşil Duvar Girişimi, zirve kapsamında 14 milyar 263 milyon dolar bağış aldı. AA’nın haberine göre BAD, girişim için 6,5 milyar dolar bağışta bulunacağını açıklamıştı. Türkiye de bu girişime 2018’de 3 milyon dolar katkı sağlamıştı. Tarıma elverişli arazilerdeki çölleşmenin durdurulması için başlatılan Büyük Yeşil Duvar Girişimi ile Sahra ve Sahel Bölgesi’nde 8 bin kilometre uzunluğunda ve 15 kilometre genişliğinde bir ağaç hattı oluşturulması planlanıyor. Afrika Birliği tarafından 2007’de hayata geçirilen Büyük Yeşil Duvar Girişimi kapsamında 2030’a kadar 100 milyon hektar toprağın yeşillendirilmesi ve 10 milyon iş gücünün oluşturulması öngörülüyor. Girişim sayesinde Senegal’de halihazırda 12 milyon ağaç dikildi, Etiyopya’da 15 milyon hektar arazinin tahsisi tamamlandı ve öngörülen hedeflerin %18’i tamamlanmış oldu. Büyük Yeşil Duvar Girişimi’nin, tamamıyla hayata geçirildiğinde 250 milyon ton karbon emisyonunu da engelleyeceği belirtiliyor.
İran'da hava kirliliğine bağlı ölümler artıyor
İran’ın resmi ajansı IRNA İran Sağlık Bakanlığı Hava Sağlığı ve İklim Değişikliği Daire Başkanı Dr. Abbas Şahsuni’nin, hava kirliliği kaynaklı hastalıkların neden olduğu ölüm oranına ilişkin açıklamalarına yer verdi. Şahsuni, “İran’da PM 2.5 mikron hava kirliliği, yılda 41 bin 700 kişinin erken ölümüne neden oluyor” dedi. Hava kirliliğinin kalp, damar ve sinir hastalıklarını tetiklediğini dile getiren Şahsuni, ülkedeki hava kirliliği oranının küresel ortalamanın 3,8 kat üstünde olduğunu belirtti. Şahsuni, Dünya Bankasının 2018 verilerine göre, başkent Tahran’daki partikül kirleticilerin (PM2.5) sağlık maliyetlerinin yıllık 2,6 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Hava sirkülasyonuna uygun olmayan fiziki yapısı ve nüfus yoğunluğunun yanı sıra eski araçlar ile milyonlarca motosikletin çıkardığı egzoz gazları, Tahran’da hava kirliliğini artıran etkenler arasında gösteriliyor. Hafta sonu Tahran’da hava kirliliği 158 mikrogram/metreküp olarak ölçülmüş, ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde eğitime ara verilmişti.
HES projesi internetten satışta
Maraş'ın Nurhak ilçesi Göksu Deresi üzerindeki hidroelektrik santral projesi internet üzerinden satışa çıkarıldı. İlanda 23 milyon liradan satışa çıkarılan HES’in kapasite ve özellikleri de yer aldı. HES’in tarım alanlarını, ormanları ve doğayı katlettiğini vurgulayan Nurhak Belediye Başkanı CHP'li İlhami Bozan, HES’in kapatılması gerektiğini belirtti. Bir başka HES projesi için yapılan halkın katılım toplantısında tepkilerini dile getirdiklerini belirten Bozan, “Burası birinci HES’in iletim borularının geçtiği güzergah. Birinci HES’in yapımının üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen her yıl tahribat artarak devam ediyor” dedi. Göksu Deresi’nin kurumaya başladığını belirten Bozan, “Maalesef HES sahipleri, bizlerin haberi olmadan bu projeleri tekrardan satılığa çıkarıyor. Bizler burada çevremizi, doğamızı, tarım alanlarımızı korumak için canla başla mücadele ederken halktan, toplumdan habersiz dereler, tarım alanları, ormanlar satılıyor” diye konuştu.
Barajlarda doluluk yükseldi
İstanbul'da doluluk oranları yüzde 20'nin altına düşen barajlardaki su seviyesi hızla yükselmeye başladı. İSKİ'nin verilerine göre bugün İstanbul barajlarının doluluk oranı 28.66'ya ulaştı. Bir kaç hafta önce neredeyse kuruyan Kazandere ve Papuçdere barajlarında doluluk oranları yüzde 15'in üzerine çıkarken, Istırancalar barajında doluluk oranı yüzde 97.47'ye ulaştı. Alibeyköy barajında ise bir kaç hafta önce keçilerin otlamaya başladığı alanlar yeniden suyla doluyor. İstanbul ve çevresinde etkili olan kar ve yağmur şeklindeki yağışlar nedeniyle daha önce yüzde 5'lik değerlerin altına inen Kazandere ve Papuçdere barajları da dolmaya başladı. İstanbul'un en dolu barajı şu anda Istrancalar barajı oldu. Barajdaki doluluk oranı yüzde 97.47. Şu anda en düşük doluluk oranına sahip baraj ise Sazlıdere barajı oldu. Sazlıdere barajında doluluk oranı yüzde 9.24 olarak ölçüldü.
Kuş gribi nedeniyle 5,8 milyon tavuk öldürüldü
Geçen yıl kasım ayında Japonya‘nın Kagawa eyaletinde tavukların yetiştirildiği bir çiftlikte ortaya çıkan ve ülkenin farklı bölgelerine yayılan kuş gribi salgını nedeniyle öldürülen tavuk sayısı 5.8 milyona ulaştı. 15 eyalette görülen toplu kuş gribi vakaları nedeniyle 36 tesiste yaşayan tavuklar öldürüldü. Sayının önümüzdeki günlerde 6 milyona yaklaşması bekleniyor. DHA’nın aktardığına göre 2005-2006 sezonunda ise virüsün daha az bulaşıcı bir türü nedeniyle 5.78 milyon tavuk katledilmişti. Japon kamu yayıncısı, sağlık otoriteleri tarafından tesislerde yapılan incelemelerde bazı üreticilerin yönergelere uymadığının belirlendiğini duyurdu. Kimi tesislerin dezenfeksiyon işlemlerinde yetersiz kaldığı tespit edilirken, bazı çiftliklerde ise yabani kuşların içeriye girişine imkan verecek güvenlik açıkları belirlendi. Uzmanlar, virüsün kümes hayvanlarına bu yolla bulaşmış olabileceğini belirtiyor.