Mahkemeden Adalar için yürütmeyi durdurma kararı

-
Aa
+
a
a
a

Mahkeme, Adalar için yürütmeyi durdurma kararı verdi ancak şu an Adalar’da iki bin 500’e yakın kaçak yapılaşma var.

Aralarında Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kınalı ve Sedef Adalarının da olduğu bölge, 1984’te sit alanı ilan edilmişti. 2021’de ise Cumhurbaşkanı kararıyla ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilen Adalar’ın imar planlama yetkisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınarak bakanlığa devredilmişti. Adalılar ve Mimarlar Odası, düzenlemenin ‘yapılaşmayı artıracağı ve çevreye zarar vereceği’ gerekçesiyle yargıya başvurmuştu. Karar‘dan Feyza Nur Çalıkoğlu’nun haberine göre; mahkeme, söz konusu planların uygulanmasının telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu. İstanbul Mimarlar Odası eski başkanı Eyüp Muhcu, mahkemenin aldığı karar için, “Bakanlık, kıyısı planlanmayan bir Adalar planı ortaya koydu, emsal artışı yapıldı, imara açıldı. Konut dokusuna önemli ölçüde pansiyon ve turizm işlevi getirilerek Adalar ticaret ve turizme açıldı. Mahkeme, planı durdurdu ancak şu an iki bin 500’e yakın kaçak yapılaşma var. Yassıada’yı beton adaya dönüştürdüler. Aynı mantıkla tüm Adalar rant alanı haline getirilmek isteniyor. Adalardaki bu düzenlemeler kamunun değil özel şirketlerin yararına yapılıyor,” dedi.

BM Konferansı’nın birinci gününde, karbon kredisi standartları kabul edildi

Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenen BM Konferansı’nın birinci gününde, karbon kredisi standartları kabul edildi. Donald Trump’ın ABD seçimlerini kazanmasıyla beklentiler azalmış olsa da, hükümetlerin aynı zamanda bir iklim finansmanı anlaşması imzalaması da bekleniyor. ABD Başkanlık seçimlerini kazanan Trump, ABD’yi planlanan BM destekli karbon piyasasının temelini oluşturan küresel Paris Anlaşması’ndan bir kez daha çekeceğini söyledi. Ancak Trump, Paris Anlaşması’ndan vazgeçse bile pazar, ABD şirketlerinin iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel çabalara katılmaya devam etmelerinin bir yolu olabilir. Eğer bu gerçekleşir ise ABD firmaları gönüllü iklim hedeflerine ulaşmak için BM destekli piyasadan kredi satın almaya devam edebilir. Bakü’de onaylanan standartlar, birçok projenin iddia ettiği iklim faydalarını sağlamadığına ilişkin endişeleri gidermeyi amaçlasa da kampanyacılar, projelerden etkilenen toplulukların insan haklarının korunması da dahil olmak üzere bazı alanlarda yetersiz kaldıklarını söyledi. Küresel karbon piyasalarını destekleyen bir iş grubu olan Uluslararası Emisyon Ticareti Birliği, BM destekli pazardaki toplam ticaretin 2030’a kadar yılda 250 milyar dolar gelir elde edebileceğini ve yıllık 5 milyar metrik ton karbon üretimini azaltabileceğini söyledi.

Sadece sekiz ülke yenilenebilir enerji hedeflerini güncelledi

COP28’de 130’dan fazla ülke, 2030 yılına kadar küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılmasına ve enerji verimliliği iyileştirmelerinin yıllık ortalama oranının iki katına çıkarılmasına katkıda bulunma taahhüdü imzaladı. Ekim 2024 itibariyle sadece sekiz ülke yenilenebilir enerji hedeflerini güncelledi ve bu da küresel olarak toplam yenilenebilir enerji hedeflerinde sadece 4 GW’lık bir artışa neden oldu. 2030 ulusal yenilenebilir enerji hedeflerinin mevcut toplamı 7242 GW olup, 2022’de kaydedilen 3379 GW kapasiteye göre 2,1x artış gösteriyor. Yenilenebilir enerjinin küresel olarak üç katına çıkarılması için 2030 yılına kadar 3758 GW’lık ek kapasite kurulması gerekiyor. Hükümetler, güneş enerjisindeki büyüme eğrisinin çok gerisinde kalsa da, güneş enerjisindeki kayda değer büyüme önde gelen kuruluşların tahminlerini revize etmesine yol açtı. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son 12 ayda 2030 yılı için yaptığı tahminler %22 oranında güncellendi. 2030 yılı toplamları, küresel üç katına çıkma hedefine uyum sağlamak için gereken oranı biraz aşıyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Ember’in analizi, ülkeler tarafından belirlenen 2030 ulusal hedeflerinin toplamında güneş enerjisinin şu anda üç bin 11 GW olduğunu ve bunun 2022 güneş enerjisi kapasitesinin sadece 2,5 katı olduğunu ortaya koyuyor. Rüzgar için, hükümetin ulusal hedefleri 2030 yılına kadar kapasitenin iki katından biraz fazlasına ulaşıyor. Tahminler, 2030 yılında küresel rüzgar kapasitesinin mevcut ulusal hedeflerin toplamına benzer şekilde yaklaşık 2100 GW’a ulaşacağını, ancak küresel üçe katlama hedefine uyum sağlamak için gereken rüzgar kapasitesinin üçe katlanmasından daha az olacağını gösteriyor. Ülkeler COP28’de küresel yenilenebilir kapasiteyi üç katına çıkarma sözü verirken, yaklaşan COP29’un başkanlığı, bu yılın başlarında G7 tarafından desteklenen, 2030 yılına kadar 1500 GW’a ulaşarak enerji depolama kapasitesini 2022 seviyelerinin altı katına çıkarmaya yönelik küresel bir hedef için bir vizyon ortaya koydu.

Karadeniz'de yapay kayalıkların balık çeşitliliğini artmasına olumlu etkiler yarattığı tespit edildi

Türkiye'nin su altı ekosistemleri üzerine araştırmalarını sürdüren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi akademisyenleri; balık çeşitliliği, boyutları ile yapay ve doğal kayalık bölgelerdeki balık popülasyonunu, su altı stereo kamera sistemiyle incelemek için Akdeniz ve Karadeniz'de dalış yaptı. Akdeniz'den Demre ve Karadeniz'den Sürmene ilçelerinin pilot bölge olarak seçildiği araştırmada, koruma alanlarıyla koruma alanı dışında kalan bölgelerde balık çeşitliliği ve boyları karşılaştırıldı. Karşılaştırılan doğal ve yapay kayalıkların, balık çeşitliliğine olan etkileri gözlemlendi. İncelemede, Karadeniz'de, yapay kayalıkların balık çeşitliliğini artmasına olumlu etkiler yarattığı tespit edilirken, Kızıldeniz'e özgü Akdeniz'e ulaşan türlerin koruma alanlarında daha fazla büyüyüp, kontrolsüz çoğalmalarının yerli tür popülasyonlarını tehdit ettiği ortaya kondu.