Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) açılış programı ile resmen başladı.
Bu yıl 2-8 Kasım tarihleri arasında, bifedonline.org adresinden çevrimiçi ve ücretsiz olarak yayında olan Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) açılış programı ile resmen başladı. Toplam üç kategoride 39 belgeselin izleyici ile buluştuğu festivalde Türkiye Panoraması’ndaki 11 belgesel festivalin kendi sitesi bifed.org adresinden herhangi bir kişi sınırlandırması olmadan izlenebilirken, Ana Yarışma ve Panorama kuşağıdandaki toplam 28 belgeselde telif hakları ve yönetmen talebi nedeniyle film başına 250 kişi sınırlandırması bulunuyor. Dünyada düzenlenen uluslararası ekolojik belgesel festivallerinin nadir öncülerinden biri ve Türkiye’deki tek uluslararası yarışmalı ekolojik belgesel festivali olan BIFED’in açılışı Pazartesi günü çevrimiçi olarak yapıldı. Festival Yönetmeni Petra Holzer, “Dayanışmaya her zaman olduğu kadar ihtiyacımız var. Ümit veren öykülere de. Bu festivali de önemli bir dayanışmanın sonucunda bir araya getirebiliyoruz. Yerel yönetim ve tüm ada halkı el ele gerçekleştiriyoruz” diyerek açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
WWF'den önemli rapor
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yapılan bir araştırmaya göre dünya nüfusunun önemli bir kısmı iklim değişikliği nedeniyle gelecekte sel, susuzluk veya kötü su kalitesinden etkilenebilecek. Vakfın açıklamasında, 2050 yılında dünya nüfusunun yarısından fazlasının "çok yüksek su riski" olan bölgelerde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalabileceğine dikkat çekildi. WWF uzmanlarının tespitlerine göre halen dünyanın dört bir yanındaki insanların yaklaşık yüzde 17'si olumsuz su koşullarından etkileniyor. WWF, gelecekte su sorunundan yoğun olarak etkilenecek bölgeler arasında Güney Asya, Ortadoğu, Güney Amerika ve Afrika'nın yanı sıra Pekin, İstanbul ve Rio de Janeiro gibi kalabalık metropollerin de adını saydı. Araştırmayla ilgili bilgi veren WWF Uluslararası Su Kaynakları Danışmanı Theresa Schiller, "Yeni analizler ve değişiklikler yapmazsak ağır bir bedel ödeyeceğimiz görülüyor. Şehirlerde daha az su kullanma olasılığı daha yüksek olacak" dedi. Schiller ayrıca, sera gazı salımlarını azaltmak ve doğaya dayalı çözümlere yatırım yapmak için çok geç olmadığını da sözlerine ekledi.
#Kazmabırak
30 Ekim günü bütün Ege’de hissedilen ve canlı yaşamına zarar veren depremle ilgili Ege’nin iki yakasından ekoloji örgütleri bir araya gelerek bir açıklama yayımladı. Daha önce 68 örgütün imzaladığı #kazmabirak kampanyası koordinasyonunun yürüttüğü çalışmada (www.kazmabirak.org), Akdeniz bölgesinde hidrokarbon arama faaliyetlerinin deprem olasılığını güçlendirdiğine ve bu nedenle de durdurulması gerektiğine yeniden dikkat çekildi. Açıklamada Ege’nin iki yakasında yaşayan insanların kaderlerinin ortak olduğu ve daha fazla canlı kaybının olmaması için doğayı hiçe sayan politikalara son verilmesi çağrısı yapıldı.
Ayder'e imara mahkemeden ret
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder ve Hazindak yaylaları arasında kurulmak istenen Kış Sporları Merkezi’nin imar planları, Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bunun üzerine Fırtına İnisiyatifi, merkezin iptali için dava açtı. Independent Türkçe’den Eren Dağıstanlı’nın haberine göre: Açılan davada Kaçkarlarda kış sporlarına dair Çevre Düzeni Planı’nın Danıştay tarafından tamamen iptal edildiği, bu nedenle söz konusu kış sporları merkezinin üst ölçekli plana uygunluğundan söz edilemeyeceği belirtildi. Ayrıca merkezin imar planlarına aykırı olduğu, projede kamu yararı bulunmadığı, Milli Park ve 1’inci Derece SİT statüsüyle korunan alanlarda ekolojik etki değerlendirmesinin yapılmadığı iddia edildi. Davanın bu sürece kadar Rize İdare Mahkemesince iki defa reddedildiğini, daha sonra Samsun Bölge İdare Mahkemesi tarafından kararın lehlerine bozulduğunu belirten Avukat İbrahim Demirci, “İptal edilen kış sporları merkezi; adında tek Hazindak geçse de Ayder, Samistal, Amlakit gibi Hemşin yaylalarını da kapsamaktaydı. İmar planında, bu merkezin daha sonra; Palovit, Trovit ve Elevit yaylalarını da içerecek şekilde genişleyeceği belirtilmişti” dedi. Demirci kış sporları merkezinin üssünün Ayder olduğundan bahsederken; “İptal kararı Ayder’deki mevcut çalışmaları da etkilemekte. Zira, 2014 tarihli Ayder imar planında; Ayder’den Hazindak’a giden bir teleferik öngörüldü. Ancak, bu iptal kararıyla Hazindak kısmı ortadan kalktığından, Ayder’den bu teleferiğin nereye gideceği de hukuken belirsizleşti” ifadelerini kullandı.
Şile'ye beton santralı kurulmak isteniyor
Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre, İstanbul’un Şile ilçesi Üvezli köyünde kalker ocağı bulunan alana şimdi de asfalt tesisi ile beton santralı kurulmak isteniyor. Şile’de ormanlık alana kurulan ve binlerce ağacı katleden kalker ocağı ve kırma eleme tesisi için 2008 yılında ÇED gerekli değil kararı verildi. 70 hektar ruhsatlı ve 31 hektarlık alanda işlem izni olan şirket Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na asfalt tesisi ve beton santralı kurmak için başvuruda bulundu. Proje tanıtım dosyasına göre yılda 1 milyon 680 bin ton kapasiteli 2 adet asfalt tesisi ve yine yılda 960 bin ton metreküp kapasiteli 2 adet beton santralı kurulması planlanıyor. Yaklaşık 12 yıldır madencilik faaliyeti yapılan bölgede yeni tesislerle birlikte ekolojik tahribat olacağı iddia edildi.