Asbest tehlikesi devam ediyor

-
Aa
+
a
a
a

"Molozlar ve diğer atıklar çevre ve sağlık felaketine sebep olmasın!"

Gezegenin Geleceği: 27 Ekim 2023
 

Gezegenin Geleceği: 27 Ekim 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

6 Şubat depremlerinden en ağır hasar alan Hatay’da depremzedeler 9 aydır asbeste maruz kalıyor. change.org/afetatikyönetimi adresinde kampanya yürüten Hatay Ekoloji Platformu ve ekolojik yaşam aktivistleri, moloz kaldırma ve bina yıkım çalışmalarının halk sağlığını tehdit etmeyecek şekilde yapılmasını ve gereken önlemlerin alınmasını talep ediyor. “Valilik kararlarıyla gelen yasaklara rağmen yıkım şirketleri, işlemleri susuz yapmaya ve demiri yerinde yani enkaz üzerinde ayrıştırmaya devam ediyor. Çıkan tozun ne kadar tehlikeli olduğu, asbest riskinin ne kadar yüksek olduğu birçok raporla kanıtlandı. Fakat hava kirliliği ve asbest tehlikesine dair alınan hiçbir önlem yok, şikayetler yanıtsız kalıyor,” açıklamasında bulunan kampanyacı ekip, bölgede yaşayanların ise deprem anında yıkılan binaların molozlarının aylarca kaldırılmamasından kaynaklı hava kirliliğinden zaten şikayetçi olduklarını, bunun üzerine de yeni başlayan yıkımlarda genelgelere ve yasaklara uyulmadığını, asbestin yoğun bir şekilde etrafa yayıldığını ve çıkan toz nedeniyle seslerinin ve sağlıklarının etkilendiğini vurguluyor. Hatay ve diğer deprem bölgelerinde asbest tehlikesine karşı acilen önlem alınmasını talep eden kampanya change.org/afetatikyönetimi adresinde.

Değişim Elçileri’ programı başlıyor

Change.org - Türetim Ekonomisi Derneği İklim Projesi kapsamında, ‘Değişim Elçileri’ programı başlıyor. Genç ‘Değişim Elçileri’ programının ilk uygulaması, farklı şehir ve üniversitelerden 10 genç ile gerçekleşecek. ‘Türkiye iklim krizi ile mücadele için güçlü hedefler belirlemeli’ diyen; net sıfır karbon bir gelecek için kampanya başlatmak, değişim yaratmak, daha çok insanı çözümün bir parçası olmaya teşvik etmek isteyen üniversite öğrencisi her genç, ‘Değişim Elçileri’ programına katılabilir. Herhangi bir katılım ücreti olmayan ve çevrimiçi ilerleyecek bu programa dahil olmak için başvuru formunu doldurmanın yanında, formda belirtilen şekilde bir video iletilmesi gerekiyor. Birlikte etki yaratmak ve karbonsuz bir gelecek için çalışan bir topluluğa dahil olmak isteyenler için, ‘Değişim Elçileri’ programına son başvuru tarihi 5 Kasım Pazar, 15:00. Detaylar ve başvuru formu Change.org Türkiye - İklim Instagram hesabında.

Murat Dağı’ndan başarı haberi geldi

Değişim mümkün! Murat Dağı’nda yapılmak istenen altın madenine karşı Hasan Hilmi Alper’in change.org/muratdaginadokunma adresinde yürüttüğü kampanyadan başarı haberi geldi. Uşak ve Kütahya illeri sınırında bulunan Murat Dağı’nda yapılmak istenen altın işletmeciliği bir kez daha iptal edildi. Daha önce halkın tepkisiyle mahkeme tarafından iptal edilen projeye bu sefer de bakanlık tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumsuz raporu geldi. 780 hektarı yoğun orman alanı olan bin 100 hektarlık bir alanda altın madeni işletmeciliği yapılması planının iptal edilmesinin ardından kampanyacı, “Gediz Nehri ve Porsuk Çayı'nın doğduğu, Büyük Menderes ve Sakarya nehirlerini de besleyen Murat Dağı'nda yapılmak istenen altın işletmeciliği, mücadelemiz sonucu bir kez daha iptal edildi. Duracaklar mı? Hayır! Duracak mıyız? Hayır! Bu kadarla yetinmeyeceğiz. Ruhsatın tamamen iptal edilmesi için mücadeleye devam edeceğiz. Temiz su, temiz toprak için, gelecek nesiller için ancak tek vücut olabilirsek başarabiliriz. Murat Dağı Yok Olmasın Platformu adına, hepinize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Emeğinize sağlık,” açıklamasında bulundu. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Porsuk Çayı ve Gediz başta olmak üzere İç Ege ve İç Anadolu tarım havzasının zehirlenmesinin önlendiğini vurguladı ve “Bu şehri, bereketli topraklarını ve bu güzel ülkeyi seven insanlar olarak çevreye zarar verecek her türlü girişimin karşısında olacağız,” dedi. Kampanya change.org/muratdaginadokunma adresinde.

İkizköylülerin davalarının kararları açıklandı

Akbelen’de mücadele devam ediyor. change.org/akbelenedokunma adresinde kampanyalarını devam ettiren İkizköylülerin 11 Ekim'de görülen davalarının kararları açıklandı. Muğla 1. İdare Mahkemesi, Akbelen Ormanı'ndaki maden ocağı için verilen izin ve ruhsatın iptaline ilişkin davaları reddetti. Yüz binlerce kişi Akbelen Ormanı’nın madene feda edilmesine ‘hayır’ derken, mahkemenin verdiği hükmün gerekçesi ise ‘kamu yararı’ oldu. İkizköylülerin avukatlarından İsmail Hakkı Atal ise istinafa başvuracaklarını söyleyerek, "Bu davada kanunlar ve Anayasa görmezden gelindi. Davanın bu şekilde sonuçlandırılacağını tahmin ediyordum çünkü bağımlı yargıdan artık bir şey bekleyemiyoruz. Bu karara bir gerekçe bulunamadığı için 'kamu yararı var' dediler. Oysa burada kamu yararı söz konusu değil. Bu karar bir akıl tutulması niteliğinde," açıklamasında bulundu. Dava kararının ardından enerji şirketinin, “...kapatılan maden sahasının rehabilite edilerek yeniden doğaya kazandırılması için çalışmalara başlandı. Şirket 600 hektarlık alanda yapmayı planladığı maden sahası rehabilitasyonunu tam yetkiyle izlemek ve raporlamak üzere Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) ile anlaştı,” şeklinde yaptığı duyuru, yaşam savunucuları tarafından tepkiyle karşılandı. İkizköylüler, TTKD’yi şirketle değil, halkın ve doğanın yanında görmek istiyoruz,” açıklamasında bulundu. Kampanya change.org/akbelenedokunma adresinde.