Ağaç kesimini engellemek istedi, canından oldu

-
Aa
+
a
a
a

Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Cankurtaran bölgesinde mesire alanı projesine karşı ağaç kesimini engellemek isteyen köylülerin üzerine ateş açıldı. Olayda Reşit Kibar isimli yurttaş yaşamını yitirdi,

Fotoğraf: Yasemin Akyüz
Gezegenin Geleceği: 05 Eylül 2024
 

Gezegenin Geleceği: 05 Eylül 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Cankurtaran bölgesinde mesire alanı projesine karşı ağaç kesimini engellemek isteyen köylülerin üzerine ateş açıldı. Olayda Reşit Kibar isimli yurttaş yaşamını yitirdi, iki kişi yaralandı. Olayın ardından Artvin Çevre Platformu, bugün 18:30'da Yüksel Caddesi'ne eylem çağrısında bulundu. Hopa halkı, silahlı saldırıda öldürülen Reşit Kibar için sokağa çıktı. Yapılan basın açıklamasının ardından Hopa-Batum karayolu trafiğe kapatıldı. Cankurtaran bölgesinde yapılmak istenen mesire alanı projesi için bu sabah iş makineleri kesim yapmak için ormana girdi. Çifteköprü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üzerinden örgütlenen köylüler, kesimi engellemek istedi. Müdahale sırasında arbede yaşandı. Köylülerin alanda nöbet tuttuğu esnada iş makinalarını alana sokmak isteyenler, köylülerin üzerine silahla ateş açtı. Saldırıda köylülerden Reşit Kibar, Ersan Koyuncu ve Gökhan Koyuncu yaralandı. Yaralılar Hopa Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Olayı duyan Hopa halkı hastane önüne akın etti. Saldırıda ağır yaralanan Reşit Kibar, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yaralanan Ersan Koyuncu ve Gökhan Koyuncu’nun tedavisi ise sürüyor. Yaralılardan Gökhan Koyuncu'nun, köylülerin örgütlendiği Çifteköprü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin başkanı olduğu öğrenildi. Olayın ardından Artvin Valiliği, yaralı durumda bulunan iki kişinin hayati tehlikesinin bulunmadığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada saldırıya ilişkin iki kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Gökçe delice, 170 günde Arktik Okyanusu kıyılarına uçtu

Iğdır'dan uydu vericisiyle takibe alınan yırtıcı kuşlardan gökçe delice, 170 günde 7 bin 382 kilometre kanat çırparak Arktik Okyanusu kıyılarına uçtu. KuzeyDoğa Derneği'nin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün izniyle Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı Köyü'nde sürdürdüğü kuş araştırma çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda, Aras Nehri üzerine kurulan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde bilim insanları, bölgeye gelen kuşları halkalayıp uydu vericisiyle takibe alıyor. Alana gelen önemli yırtıcı türlerinden olan gökçe deliceye yani Circus cyaneus’a 27 Şubat'ta uydu vericisi takıldı. Daha sonra doğal ortamına bırakılan delice, bir süre Aras Nehri kıyısında vakit geçirdikten sonra 3 Nisan'da Ermenistan'a, buradan da aynı gün Gürcistan'a geçip 4 Nisan'da Rusya'ya ulaştı. Ara ara molalar verip besin depolayarak göç macerasına devam eden delice, yedi gün sonra Rusya'ya varan delice, buradan geri dönerek 24 Nisan'da Ural Dağlarının batısında yer alan Kirov'a yakın tarım alanlarına yerleşti. Müthiş bir yolculuk!

İnsan kaynaklı doğrudan ölümlerin dünya çapında yüzlerce kuş türünü tehdit ediyor

Türkiye'den sadece Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu'nun katılımıyla 91 ülkeden 161 bilim insanı, 2003-2021 yılları arasındaki 45 büyük göçmen kuş türüne dair ölümleri inceledi. Ölümlerin %87'sinin insan kaynaklı olduğu belirlendi. Büyük göçmen kuşlarda uçuş yolu ölçeğinde insan kaynaklı ölümlere yönelik izleme verilerinin ele alındığı 91 ülkeyi kapsayan ve 19 yıllık verilerin incelendiği kuş ölümlerine yönelik geniş çaplı araştırma, BirdLife İnternational'dan Dr. Juan Serratosa liderliğinde toplam 40 ülkeden 161 bilim insanı tarafından gerçekleştirildi. 91 ülkeyi kapsayan, 40 ülkedeki üniversite ve enstitülerden 161 bilim insanının katıldığı geniş çaplı araştırmaya Türkiye'den katılan tek isim olan KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Utah ve Koç Üniversiteleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, Dr. Juan Serratosa liderliğindeki yeni makalede, 45 büyük göçmen kuş türüne yönelik ölümlerin incelendiğini söyledi. Prof. Dr. Şekercioğlu, bu türlerden bin 704 ölümün insan kaynaklı ölümlerin doğal ölümlerden daha fazla olduğunu gösterdiğini belirterek, “Ölümlerin çoğu elektrik çarpması (%40,5), yasa dışı ölüm (%21,7) ve zehirlenmeler (%16,3)" dedi. Araştırmada, kuş ölümlerine yönelik 2003'ten 2021'e kadar olan dönemi kapsayan, yırtıcı kuşlar, leylekler ve turnalar da dahil olmak üzere 45 tür için Afrika-Avrasya geçiş yolundaki izleme çalışmalarından elde edilen bin 704 ölüm kaydı derlendi. Araştırmaların neticesinde yayımlanan makalede, insan kaynaklı doğrudan ölümlerin her yıl çok sayıda kuşu etkileyerek, dünya çapında yüzlerce türü tehdit ettiğine vurgu yapıldı.

İklim krizini dezavantajlı gruplar üzerinden okumak: Türkiye ve İstanbul’da iklim adaletine yönelik değerlendirme

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) hazırladığı ‘İklim krizini dezavantajlı gruplar üzerinden okumak: Türkiye ve İstanbul’da iklim adaletine yönelik değerlendirme’ raporu yayımlandı. Rapora göre, çocuklar, gençler, yaşlılar, kadınlar, mülteciler, göçmenler, yoksullar ve engelliler iklim değişikliğinin etkilerine en fazla maruz kalan gruplar arasında yer aldığına dikkat çekildi. Raporda yeryüzü sıcaklığının 2 derece artması durumunda 189 milyon, 4 derece yükselmesi durumundaysa 1,8 milyar kişinin daha açlık tehdidi yaşayacağı tahmin edildiği ortaya konuluyor. İklim krizi nedeniyle dezavantajlı konumlarda bulunan grupların, canlarını ve sağlıklarını olduğu kadar, evlerini, geçim kaynaklarını, işlerini kaybetme riski ile de karşı karşıya olduğunun altı çizilirken, “Tahminler, 2030’da dünyada en az 68, en çok 132 milyon civarında kişinin iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle yoksulluk sınırının altına ineceğini öngörmekte. İklim değişikliğinin devamı halinde, 2100’de dünya nüfusunun yarısı ve dörtte üçü arasında bir bölümünün sağlığını tehdit edecek düzeyde aşırı sıcağa maruz kalabileceği tahmin edilmekte” deniliyor.