‘Afetlere Dirençli Kentler İstiyoruz’

-
Aa
+
a
a
a

Türkiye’nin yaşanılacak başka afetlere hazır olmadığı belirtilerek ‘Afetlere Dirençli Kentler İstiyoruz’ başlığı altında kampanyası başlatıldı.

Gezegenin Geleceği: 09 Şubat 2024
 

Gezegenin Geleceği: 09 Şubat 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

6 Şubat depreminin üzerinden bir yıl geçti. 11 ili etkileyen depremlerde yaşadıklarımızdan ders çıkarılması gerektiğini ve Türkiye’nin yaşanılacak başka afetlere hazır olmadığını belirten Gülşah Taşkın’ın change.org/DepremDirencliKentler adresinde başlattığı imza kampanyası devam ediyor. “Öfkemizi, isyanımızı, acımızı çareye dönüştürmeliyiz. Görüyoruz ki öncesinde doğru planlamaya sahip değilsek afetlerin ilk günleri yardımlar bile kaosa dönüşüyor,” diyen Gülşah Taşkın, afet dirençli kentler için yapılabilecekleri şu şekilde sıralıyor, "Mevcut binaların yapı denetimlerinin yapılması ve uygun olmayanların yeniden inşası; yeni yapılacak binaların bölgenin coğrafi yapısına göre her türlü afete karşı taviz verilmeden projelendirilmesi ve son olarak zaten gereğinden fazla kalabalık şehirlerimizin daha da genişletilmesi yerine istihdama ve yapılanmaya ihtiyaç duyan diğer şehirlerimize kaydırılması.” Afet öncesi ve sonrası yapılacak her türlü müdahalenin uzmanlar ve bilim insanları gözetiminde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan kampanya, change.org/DepremDirencliKentler adresinde.

‘Afetlerden etkilenen kadınların temel ihtiyaçları önceliklendirilsin’

“Bölgede halen kadın ve çocuklara yönelik ihtiyaçlar devam ediyor,” diyen Doğa Tamer, change.org/AfetlerdeKadin adresinde yürüttüğü kampanya ile kadınların yaşadıkları sorunların altını çiziyor. “Afetler coğrafya ya da cinsiyet seçmiyor ama afet sonrası etkilere bakıldığında, kadınların afetlerden daha çok etkilendiği ortaya çıkıyor. Kadınlar, afetlerden sonra yaşanan felaketlerde temel ihtiyaçlara ulaşamıyor, bakım emeğinin altında eziliyor, sağlık hizmetlerine erişemiyor. AFAD tarafından yayınlanan Türkiye Afet Müdahale Planı’nda kadınlarla ilgili tek bir politika yok,” açıklamasında bulunan Doğa Tamer, kadınların afet sonrası yaşadığı zorluklara işaret ederek toplumsal cinsiyete duyarlı afet yönetim planları yapılması ve kadınların temel ihtiyaçlarının göz ardı edilmemesini talep ediyor. Kampanya change.org/AfetlerdeKadin adresinde.

‘Molozlar ve diğer atıklar çevre ve sağlık felaketine sebep olmasın’

Deprem bölgesinde asbest tehlikesine dikkat çeken Ekolojik Yaşam Aktivistleri, change.org/afetatikyönetimi adresinde bir imza kampanyası başlatmıştı. Yaşanan büyük afetin ardından bir de ikincil afet olmaması için yetkililere seslenmeye devam eden aktivistler, “Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen asbest tehlikesine karşı bir önlem alınmış değil. Yıkımlar sürüyor, moloz döküm sahaları kontrolsüz bir şekilde büyüyor. Tarım alanları, zeytinlikler üzerine dökülen ve tehlikeli madde içeren bu molozlar, yer altı sularına karışarak hâlâ büyük bir tehdit oluşturmaya devam ediyor,” açıklamasında bulundu. Kampanyayı destekleyerek platform üzerinden cevap veren CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, kontrolsüz enkaz kaldırma çalışmalarından doğacak sıkıntıları şu sözlerle dile getirdi, “Çevre Mühendisleri Odası, Hatay’da 45 numune topladı ve 16’sında asbest tespit etti. Araştırma için bölgeye iki gün için gelen araçlarının üstünden bile asbest çıktı. Hatay’da asbestin yol açacağı sağlık sorunlarını tam olarak kestirmek mümkün değil. Kanserden KOAH’a kadar pek çok hastalıkla karşı karşıya kalacağız. Hatay’da nesillerin yok olacağına dair uyarıda bulunma ihtiyacı duyuyoruz. Depremden sağ çıkan yurttaşlarımız, gerekli önlemler alınmazsa toz bulutu altında kalarak, her gün zehir soluyarak sağlıklarını kaybedecek.” Halen bölgede devam eden enkaz kaldırma ve atık ayrıştırma işlemleri için afet atık yönetiminin oluşturulması ve kanserojen olduğu kanıtlanmış asbest tehlikesine karşı hemen önlem alınmasını talep eden kampanya, change.org/afetatikyönetimi adresinde.

‘Afet bölgesinde hava, su, toprak kirliliği acilen ölçülmeli ve kamuoyu ile paylaşılmalı’

Bölgede halk sağlığını tehdit etmeye devam eden bir diğer sorun ise kirlilik. Remzi Çelik, change.org/AfetBolgesindeKirlilik adresinde başlattığı kampanya ile yetkililerin bölgede hava, su ve toprak kirliliğini ölçerek sonuçları kamuoyu ile paylaşmasını ve konu hakkında gerekli önlemleri almasını talep ediyor. Havada asılı kalan son derece küçük katı partikülleri ve sıvı damlacıklarını tanımlayan PM2.5 ve PM10 olarak bilinen partikül maddelerin ölçümüne dikkat çeken kampanyacı, “Yaklaşık 150 bin km2 alanda hava, su ve toprak çok üst seviyelerde kirlendi. 13 milyon insan, dolaylı olarak da tüm ülke, bu kirlenmeye maruz kaldı. Bu toplam kirlenmenin derecesi bilinmeli, derhal kurulacak olan hava kirliliği ölçüm istasyonları, su kirliliği ölçüm merkezleri, toprak kirliliği ölçüm merkezleri kurularak gerçek değerlerin yayınlanması gibi gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz,” açıklamasında bulundu. “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ivedi olarak bu ölçüm sistemlerini kurması gerekiyor. Yine afet altındaki 11 kentin ve çevre illerin belediye başkanları bu sistemlerin bölgeye yerleştirilmesine ve ölçüm süreçlerine öncelik vermeli. Başta çocuklar olmak üzere bölgede ki tüm insanlar periyodik olarak akciğer taramalarından geçirilmeli, enkazın toprak veya suya zarar vermesini önleyecek tedbirler alınmalı,” diyerek yetkililere seslenen Remzi Çelik’in kampanyası, change.org/AfetBolgesindeKirlilik adresinde.