“Türkiye’de Vatandaşlığın İnşası”: Birol Caymaz’la söyleşi

-
Aa
+
a
a
a

4 Şubat 2020 tarihinde Dünyayı Okumak programından Birol Çaymaz ile yeni çıkan kitabı Türkiye'de Vatandaşlığın İnşası kitabını konuştuk.

Dünyayı Okumak: 4 Şubat 2020
 

Dünyayı Okumak: 4 Şubat 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Galatasaray Üniversitesi, Siyaset Bilimi Bölümünde öğretim üyesi olan Çaymaz’ın Fransa da ve Türkiye’de basılmış iki kitabı ve başlıca çalışma alanları olan vatandaşlık, laiklik, siyasal semboller ve törenler, parti gençlik kolları konularında yazdığı makaleleri bulunmaktadır.

Türkiye'de Vatandaşlığın İnşası iki ana bölümden oluşuyor.

Birinci bölümünde Osmanlı’dan Cumhuriyet’e vatandaşlığın okuldaki inşasının sosyo-tarihsel bir perspektiften hareketle izi sürülüyor. Öğretilen ve öğrenilen bir rol olarak vatandaşlıkla gündelik hayatta yaşanan vatandaşlık arasında bir ilişkisellikten söz edebilir miyiz sorusunun peşi sıra giderek hazırlanan ikinci bölümdeyse, vatandaşlığı sosyolojik bir araştırma perspektifiyle ele alarak, Birol Çaymaz’ın derinlemesine görüşmelerin sunuş ve değerlendirilmeleri yer alıyor.

Birol Çaymaz günümüzün dünyasında vatandaşlığın artık ulusal sınırları zorlayan bir mesele olduğunu ve eğitimin, yerli ve millî olmanın ötesinde iklim krizi, yenilenebilir enerji kaynakları, ekolojik tarım gibi zamanın sorunları ve ihtiyaçlarına göre yeniden düşünülmesi gerektiğini söylüyor. Global yapısal dönüşümün eşiğindeki gezegenimizde genç kuşakları sadece kendi ülkelerine değil dünyaya, sadece insanlığa değil tüm canlılara dair bilinç, duyarlılık ve farkındalıkla donatabilecek bir yeni eğitim anlayışı acil bir gereksinim haline geldiğini de vurgulamayı ihmal etmiyor.