Akif Pamuk, Beste Bal'la pandemi döneminde çocuk edebiyatının gelişimini ve 16 Kasım'da başlayacak LiteraTür Çocuk Edebiyatı Festivali'ni konuşuyor.
Pandemi döneminde ilginç bir biçimde çocuk edebiyatı eserlerinde e-kitap yerine basılı kitap tercih ediliyor. Beste Bal, trendler değişse de basılı kitabın çocuk edebiyatı açısından hala önemli olduğunu düşünüyor. Türkiye ve yurt dışı örneklerde pandemi döneminde kurgu dışı eserlerin ön plana çıktığını ifade eden Bal, özellikle sessiz kitapların çocukların hayal gücünü ve imgelemlerini geliştirmesinin bu süreçte fark edildiğini ifade ediyor.
Benzer biçimde evde kalan çocuklar için aktivite kitaplarının ön plana çıkmaya başladığı aktaran Bal, sosyal medya mecralarında çocukların yazarlarla ve çizerlerle buluşmasının da çocuklar için etkileşimi artırdığını belirtmekte. Dünyada da benzer biçimde gelişen süreç, çocukların kendilerini edebiyatla ve çizgilerle ifade edebilecekleri yöne doğru evriliyor. Bal’a göre çocuklarda gelişen sosyal fobiyi ortadan kaldırmak için çocuk edebiyatı en önemli araç artık. Elbette zor konuların çocuklarla konuşulması konusunda ise neredeyse herkes hem fikir. 16 – 22 Kasım 2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan LiteraTür Çocuk Online Çocuk Edebiyatı Festivali’nin açılış etkinliğinin başlığının Çocuklarla Zor Konuları Konuşma Aracı Olarak Edebiyat olması elbette tesadüf değil.
LiteraTür Çocuk Edebiyatı Festivali
Goethe Enstitüsü ve Kovan Ajans işbirliğiyle çocuk edebiyatına dair ve çocuklara yönelik, bir hafta sürecek çok yönlü ve birbirinden farklı hedef kitlelerine seslenen dolu dolu bir program ilgililerini bekliyor.
Festival süresince gerçekleşecek tüm etkinliklere katılım ücretsizdir. Aksi belirtilmediği sürece etkinlikler herkesin katılımına açıktır. Yazarlar, çizerler, edebiyat severler, yayıncılar, çevirmenler, kütüphaneciler, öğretmenler, ebeveynler ve çocuklar kendilerine yönelik hazırlanmış programlara katılabiliyor.
Çocuk ve gençlik kitapları yayıncılığına ışık tutulacak festivalde Alman ve Türk yayıncıların gerçekleştireceği profesyonel buluşmada iki ülkenin çocuk edebiyatı eserleri yeni dilinde çıkacağı yolculuğa hazırlanacak. Carlsen’in deneyimli telif hakları sorumlusu Sylvia Schuster telif hakları yönetimine yönelik bir masterclass atölyesi düzenleyecek. Hem yazar hem yönetmen hem gezgin ama hep çocuklar için üreten Anja von Kampen yaratıcı okuma etkinliği gerçekleştirecek. Programın detayları için linki kullanabilirsiniz.