Avrupa Ne Konuşuyor’da bu hafta Danimarka’da öldürülen vizonlar ve Hollanda’da eğitim özgürlüğü tartışması var.
Danimarka’da çiftliklerde kürk üretimi için beslenen yaklaşık 17 milyon vizonun itlafı sürüyor. Çiftliklerdeki vizonların bazılarında mutasyona uğramış Koronavirüs bulunmuş ve bu virüsün az sayıda insana geçtiği de tespit edilmişti. Mutasyonun, üretilecek aşıları etkisiz hale getirmesinden endişe ediliyor ve bu nedenle dünyanın en büyük kürk üreticisi olan Danimarka’daki yaklaşık 100 çiftliğin tamamındaki vizonlar öldürülüyor. Bu arada ülkede çiftliklerin bir kısmının bulunduğu Jutland’da da sokağa çıkma kısıtlamaları getirdi. Vizonların itlafına dair yayınlanan fotoğraflar son derece rahatsız edici. Açılmış dev çukurlara iş makinelerinin kepçelerinden dökülen yüzlerce ölü vizon...
Bu görüntüler tepki çekerken, bazı yorumcular hayvan öldürmelerin her gün gerçekleştiğine dikkatçekiyor. Siyasetbilimci Sergey Medvedev newsru.com'da yayınlanan bir facebook paylaşımında şöyle diyor:
Tüm bunlar yaşanmasaydı da bu hayvanlar kürk manto ve şapka uğruna bir ya da iki yıl içinde öldürülecekti zaten, hiç kimsenin de bundan haberi olmayacaktı.
Medvedev’e göre, kitlesel hayvan katliamları acıma duygumuzu kabartmaktan ziyade, insan ile doğa arasındaki ilişkiyi düşünmemizi sağlamalı.
Danimarka dünyanın en büyük kürk üreticisi, yıllık cironun bir milyar dolar olduğu söyleniyor.
Hollanda’da kürkü için hayvanların beslendiği çiftliklerde Koronavirüs bulunmuştu. Bunun ardından hayvanlar öldürülürken, Hollanda çiftlikleri kapatmak için daha önce belirlemiş olduğu 2024 tarihini 2021’e çekmişti.
Polonya’da ise , kürkü için hayvanların beslendiği çiftliklerden birine, bir hayvan hakları örgütüyle bağlantılı ilişkili bir kişi iş başvurusunda bulunmuş, kabul edildikten sonra çiftlikte gizli çekimler yapmış, bu çekimlerden oluşturulan belgesel ülkede infial yaratmıştı. Bunun ardından Ekim ayında, iktidardaki muhafazakâr parti PİS kürk çiftliklerinin yasaklanmasını öngören tasarıyı yasalaştırdı. Koalisyon ortağıyla arasının bozulmasına rağmen ve tabanını oluşturan çiftçilerin protestolarına rağmen... Partinin Genel Başkanı Kaczyński’nin kedi sevgisi ülke çapında biliniyor.
Şimdi Danimarka’da da, hayvan hakları örgütleri Hollanda ve Polanya gibi kürk çiftliklerinin kapatılmasını talep ediyor. Ancak kürk sektöründen yıllık yaklaşık 1 milyar dolar gelir elde eden Danimarka’nın siyaset gündeminde böyle bir konu yok. Vizonların kürkleri, insanlar için kürkün yanısıra ve takma kirpik üretiminde kullanılıyor.
Hollanda: Eğitim özgürlüğü nereye kadar?
Hollanda'da farklı dini gruplar kendi okullarını açıyor ve inançları doğrultusunda eğitim verebiliyor. Bu okullardan Ortodoks-Protestan okullarının, velilerden eşcinsellik karşıtı beyan istediği ortaya çıktı. Koalisyon ortaklarından Hıristiyan Birliği partisinden Eğitim Bakanı Arie Slob da okulların böyle bir beyan istemesini savundu. Ancak daha sonra yoğun eleştirilere maruz kaldı ve geri adım attı. Hollanda’da bu durum, bazı yorumcular tarafından eğitim özgürlüğüyle “kendisi olma özgürlüğünün” çatıştığı bir nokta olarak ele alınıyor. Örneğin De Volkskrant gazetesinden bir yorumcu şöyle diyor:
Kamu bütçesini kullanan bir okulda, çocukların istedikleri gibi olma özgürlüğünün ellerinden alınması, kabul edilir gibi değil. Eşcinsel çocukların evde ailelerine açılması bu kadar zorken, okulda bunun daha da zorlaştırılmasına göz yumulamaz.
Eğitim özgürlüğü ve kendini gerçekleştirme, birbiriyle çelişkili olmak zorunda değil: Okullar sahip oldukları özerkliği suistimal etmedikleri sürece. Ama bunu yapmayı sürdürdükleri takdirde, bu duruma bir son vermek gerekiyor.
Bu haftalık Avrupa Ne Konuşuyor’dan bu kadar. İnternet sitemizde çok daha fazlasını bulabilir, bizi Twitter ve Facebook’tan da takip edebilirsiniz.