George Bush'a 'Cezayir öğütleri'

Dünya Basınından
-
Aa
+
a
a
a
George Bush

'Sanılandan daha derin düşünen bir adam'

12 Temmuz 2007

Cezayir bağımsızlık savaşını konu alan ''Barış için Vahşi bir Savaş'' adlı tarih kitabının yazarı Beyaz Saray'a kendisine danışmak istediğini söyleyen Başkan Bush tarafından davet edilmişti.

Bush, Cezayir savaşı ile Irak arasındaki olası paralellikleri tartışmak istedi.

Sir Alastair Horne, Başkan Bush'un Orta Doğu politikasını açıkça eleştiren bir tarihçi. Başkanın Irak politikasının yanısıra İsrail-Filistin anlaşmazlığına yaklaşımını hatalı bulduğunu gizlemiyor.

George Bush'un da bunu bildiği halde kendisiyle görüşmek istediğini belirten İngiliz tarihçi, Fransa'nın Cezayir deneyiminden ne gibi dersler çıkarılabileceği konusunda Amerikalı liderin dikkatle kendisini dinlediğini söyledi.

Fransa, 1950'li yıllarda kolonisi Cezayir'de bağımsızlık talep eden direniş hareketine karşı savaşıyordu.

Başkan Bush'un kendisine ''De Gaulle Cezayir'den çıkmayı nasıl başardı'' diye sorduğunu söyleyen tarihçi, ''Çok kötü bir halde, çünkü çok uzun süre Cezayir'de kaldı'' diye cevap verdiğini anlattı.

Sir Alastair Horne, ''De Gaulle bu yüzden sırtındaki gömlek dahil herşeyini kaybetti'' diyor.

Charles de Gaulle

'De Gaulle'den alınacak dersler var'

Bunu söylediğinde George Bush'un pek memnun gözükmediğini aktaran tarihçi, "Irak'tan kaçmayacağız, De Gaulle'ün yaptığı gibi, hatta Nixon'ın Vietnam'dan yaptığı gibi apar topar çıkmayacağız" yanıtını aldığını söylüyor.

İngiliz tarihçi, ayrıntılarına girmemek kaydıyla, Başkan Bush ile Cezayir-Irak karşılaştırması üzerine konuştuklarını belirtti.

Sağlıklı bir adam

BBC'nin sorularını yanıtlayan Sir Alastair Horne, ''Keşke kitabımı dört sene önce, Irak'a girmeden önce okusaydı. O zaman Cezayir'de karşılaşılan sorunlardan bazılarını tekrarlamayabilirlerdi'' diyor.

''Kendisine iki olay arasında dört alanda bariz paraleller olduğunu söyledim: Birincisi, isyancılara karşı düzenli bir orduyla savaşmanın zorluğu. 1954'de Fransızlar da çok zorlanmıştı bu konuda.

''İkincisi, denetlenmesi mümkün olmayan sınırlar. Irak örneğinde Suriye ve İran, Cezayir örneğindeyse Fas ve Tunus.

''Üçüncüsü, yerel polisin hedef alınması. Irak'ta her gün Amerikan askerlerinden çok daha fazla sayıda Iraklı polis ölüyor çünkü isyancılar onları kolay bir hedef olarak görüyor.

''Dördüncüsüyse işkence konusu.''

İngiliz tarihçi, Başkan Bush'un Washington'daki danışmanlarından yanlış tavsiyeler aldığı kanısında. Buna karşın Başkan Bush, bazı muhaliflerinin iddia ettiğinin aksine, derin düşünen bir insan izlenimi uyandırdığını söylüyor:

''Beni şaşırtan şeylerden biri ne kadar çok kitap okuduğunu farketmem oldu. Benim kitabımı satır satır biliyordu.

''Her akşam 9.30'da yatağa giren bir adam. Bu kadar erken yatağa girdikten sonra kitap okuyor.''

Sir Alastair Horne, Başkan Bush'un siyasi arenada karşı karşıya olduğu sorunlarına karşın, çok sağlıklı ve dinç göründüğünü de sözlerine ekliyor.

http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2007/07/070712_horne-bush.shtml