Ülke ve dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.
İklim ve çevre
Meteorolog ve iklim yazarı Eric Holthaus, Los Angeles yangın kıyametinin, dünyanın yeni karmaşık/bütünleşik bir iklim faciası çağına girdiğinin işareti olduğunu dile getiriyor.
The Guardian gazetesi çevre editörü Damian Carrington, gezegenin en sıcak yılı olan ve ilk kez sanayi öncesi döneme göre ortalama 1,5 derece sıcaklık eşiğini aşan 2024 yılını değerlendiriyor.
Middle East Eye Türkiye şefi Ragıp Soylu, İsrail’in en büyük petrol tedarikçisi olan Azeri fosil yakıt şirketi SOCAR’ın Türkiye’ye 7 milyar dolar fosil yakıt endüstrisi yatırımı yapacağını yazıyor.
Patrick Greenfield, avcılık veya ticaret faaliyetleri için tehdit altında olan hayvan ve bitki türlerinin hayatta kalmak geçirmekte oldukları ilginç adaptasyonları anlatıyor.
Damian Gayle, dünyada en zengin %1'lik kesiminden birinin karbon salım bütçesini 2025'in ilk 10 gününde tükettiğini, en yoksul yüzde 50'den 1 kişinin ise aynı kirlenmeyi 3 yılda yapacağını gösteren Oxfam raporunu anlatıyor.
Bill McKibben, California'nın benzeri görülmemiş yangınlar cehennemini anlatırken, insanın kâinattaki sonu gelmez bilgi arayışından başlayıp yerin dibine doğru bilinçli bir körlükle inişini anlatıyor.
Niles Niemuth, Los Angeles inferno'sunun (cehenneminin) kapitalizmin tarihî suçunu oluşturduğunu, ABD'nin tüm ekonomik ve sosyal düzeninin baş suçlu olarak yargılanması gerektiğini yazıyor.
Filistin
Jewish Voice for Peace (Barış İçin Yahudi Sesi), Hanuka bayramı için her gece bir anti-siyonisti andı. Anılan isimler arasında Türkiyeli sosyalist şair Roni Margulies de yer alıyor.
Chris Hedges, İsrail ile ABD hükûmetlerinin Gazze'de soykırımı Filistinlilerin külliyen imhasına ya da anavatanlarından toptan kovulmasına ve Büyük İsrail'in tesis edilmesine kadar daha aylar boyunca sürdüreceklerini anlatıyor.
Dünya
Önde gelen medya analizcileri, Meta dijital platformunun da X platformunun izinden giderek hakikate savaş açan platformlar kervanına katıldığını, dünyanın %71'inin otoriter yönetimler boyunduruğuna girmesinde bağımsız medyanın bastırılmasının büyük rol oynadığını analiz ediyorlar.
Owen Jones, Donald Trump'ın ABD medyasını nasıl tam kontrol altına almaya girişeceğini görmek için Victor Orbán'ın Macaristan'ına bakmanın yeterli olacağını söylüyor.
Türkiye
Middle East Eye platformunda Ragıp Soylu, Türkiye'nin bölgede egemenliğini pekiştirmek ve bir dünya gücü olma yolunda ilerlemek için uçak gemisi ve destroyerler de dahil 31 savaş gemisi inşasına giriştiğini yazıyor.
Cafer Solgun, Kürt sorununun hiçbir dönem olmadığı kadar küresel güçlerin de müdahil olduğu bigr bölgesel sorun niteliği kazandığını yazıyor.
Bekir Ağırdır, yeni yılın ilk yazısında 2024’ün siyasi tablosu üzerinden ülkenin geleceğine dair siyasi olasılıklara bakıyor.