Yapay Zekânın Geleceği

Açık Bilinç
-
Aa
+
a
a
a

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde Prof. Dr. Cem Say ile Marvin Minsky ve Yapay Zekâ üzerine konuştuk. 

Açık Bilinç: 8 Mart 2016
 

Açık Bilinç: 8 Mart 2016

podcast servisi: iTunes / RSS

24 Ocak 2016'da vefat eden Marvin Minsky, uzun yıllar MIT'de profesörlük yapmış, Yapay Zekâ'nın kurucularından önemli bir bilim insanıydı. Minsky, insanlarla makinalar arasında temel bir fark olmadığını, akıllı sistemlerin akıllı olmayan alt-sistemlerden oluştuğunu savunmuştur.

Minsky Zihin Toplumu başlıklı kitabını, Yapay Zekâ'nın en önemli ilk ismi Alan Turing'in tezlerini takip ederek geliştirir. 

Geçen yıl yaptığımız 4 programlık özel Turing serisinde Cem Say Turing Makinası modelini anlatmıştı.

Turing'in 1954'de trajik ölümünün ardından bir grup matematikçi ve mühendis, Yapay Zekâ konusunu irdelemek amacıyla bir yaz okulu tasarlar.

1955 tarihli Yapay Zekâ yaz okulu projesinde ilk iki isim, matematikçi John McCarthy ve Marvin Minsky'dir. 

http://www-formal.stanford.edu/jmc/history/dartmouth/dartmouth.html

1956'da Dartmouth Üniversitesi'nde yaz okulu için toplanan isimler, Yapay Zekâ'nın temellerini atacak tartışmalar yaparlar. 

Bir süre Minsky ile MIT'deki Yapay Zekâ Labaratuvarı için çalışan McCarthy, çalışmalarını sonra Stanford Üniversitesi'nde sürdürür. 

Minsky ve McCarthy, Klasik Yapay Zekâ Paradigması denen bir çerçevede çalışmış, matematiksel modelleri ve formel sistemleri benimsemişlerdir

Minsky, o sıralarda ilk modelleri geliştirilen "Nöron Ağları" yaklaşımına Perceptrons başlıklı kitabıyla karşı çıkar ve etkili olur. 

Yapay Zekâ için beynin işleyişini model alan Nöron Ağları yaklaşımı ancak 1980'ler ortasında yeniden toparlanacaktır 

Bugün çok farklı yönlere doğru gitmekte olan Yapay Zekâ konusunda, robotlar alanındaki yeni bir gelişmeyi önceki hafta özetlemiştik.

9 Mart'ta Google'ın Yapay Zekâ sistemi Alphago, dünya Go şampiyonu Lee Se-dol ile karşılaşacak. Sonucunu merakla bekliyoruz.

Minsky, günün birinde bedenimizin her parçasını yenileyebileceğimizi ve hayatımızı kısacık yapan kusurlarımızdan arınacağımızı öne sürmüştü.

Bilgisayar Bilimci Cem Say ile Yapay Zekâ'nın hem ilk günlerinden, hem de kısaca geleceğinden söz ediyoruz. Yapay Zekâ’nın geleceğini, yeni gelişmeler ışığında, ilerideki programlarda konuşmaya devam edeceğiz.