Oslo Üniversitesi'nden Prof. Fahri Saatçioğlu ile nefesin işlevleri, fizyolojisi ve psikolojisi üzerine konuştuk.
Bir ömür boyunca milyonlarca kez farkında bile olmadan alıp verdiğimiz "nefes" nedir? Hangi açılardan kritik yaşamsal öneme sahiptir?
Nefes yalnızca kısmen kendisini kontrol edebileceğimiz, yarı-otonom ve mutlak anlamda gerekli bir biyolojik süreç. Yani nefesimizi kısa bir süre tutabiliriz, hızlandırıp yavaşlatabiliriz ama bir noktadan ötesini yaşamımız pahasına ne yapsak kontrol edemeyiz. Örneğin nefesimizi dakikalarca tutmayı başaramayız.
Peki, hemen hemen hiç dikkat etmediğimiz "nefes" üzerine neler biliyoruz? Moleküler biyoloji, kişisel psikoloji, bilim dünyası nefesin işlevleri ve etkileri hakkında ne diyor? Nefesin fizyolojisi hakkında çok önemli buluşlara imza atmış olan Prof. Jack Feldman'ın, fizyolojiden psikolojiye köprü kuran bir genel inceleme yazısı var.
Benzer bir makale de Stanford Üniversitesi'nden, bir bilim podcast'i de olan Prof. Andrew Huberman ve ekibi tarafından paylaşılıyor. Ana fikir olarak kimi "Nefes pratiklerinin, insanların fizyoloji ve psikolojileri üzerinde etkileri vardır" diyor.
Son olarak, konuğumuz Prof. Fahri Saatçioğlu'nun laboratuvarından çıkan bir çalışma bünyesinde, kapsamlı bir yoga programı sonrası oluşan genetik düzeydeki değişiklikleri araştırılmış.
Bitirirken, bir de "nefes" konusunda yazılmış, okunması kolay bir popüler bilim kitabı önerelim: Kaybolmuş Bir Sanatın Yeni Bilimi.
Peki, şimdi konunun pratik yönlerine eğilelim: Kolayca uygulanabilecek nefes egzersizleri var mı? Bu gibi pratiklerin ne gibi faydalarının olması beklenir? Nefes konusunun farklı pratikleri ve psikoloji üzerindeki etkileri hakkında ne biliyoruz?