Bu hafta Açık Bilinç’te müzik algısının evrimi serimize Dr. Muzaffer Çorlu’yla müzik kognisyonu hakkında konuşarak devam ettik.
Müzisyen ve Ghent Üniversitesi’nde bilişsel bilim araştırmacısı olan Muzaffer Çorlu, Açık Radyo’da daha önce Gitarissimo programını yapmıştı. Geçen yayın döneminden bu yana Bisiklet Zinciri programında müzik, beyin, evrim gibi konuları ele alıyor.
Bu programda da bu konularla ilgili, birbirinden ilginç soruları tartıştık. Örneğin, ritm hassasiyeti ve müzik algısının doğal seçilimde faydası olmuş mudur? Müzik kapasitesi, insanlığın evrim tarihçesinde dilden önce gelişmiş ve bu anlamda öncül bir kapasite midir? Fosil kayıtları bize ne söylüyor? Paleolitik çağdan kalma, insanlığın ilk çalgılarından olan kemik flütlerin pentatonik ölçüde olması, müziğin gelişimi hakkında bize ne anlatıyor?
Müzik, beynin en eski yapılarından olan ve duygusal tepkileri düzenleyen amigdalanın da içinde bulunduğu limbik sisteme nasıl etki eder?
Kendi başına hareketleri çok kısıtlanmış bir Parkinson hastası için müzik eşliği davranışsal bir fark yaratabilir mi? Bu soruyla ilgili bir video burada.
Programda ayrıca Muzaffer Çorlu’nun opera sanatçılarıyla yaptığı, bilişsel yükün icra sırasında zamanlama performansına etkisi araştırmasına da değindik. The impact of cognitive load on operatic singers' timing performance
Muzaffer Çorlu'nun "Kulaklarımızla da mı "Görüyoruz"? başlıklı TEDx konuşması da ilginizi çekebilir.
Geçmiş bir programda, ekolokasyon kapasitesini ve gözleri olmayan ama "kulaklarıyla gören" Daniel Kish'in öyküsünü konu etmiştik: Dinlemek için tıklayın.