Koronavirüs salgınında dünya ve Türkiye ne durumda: Dr. Emrah Altındiş ile söyleşi

-
Aa
+
a
a
a

1918 İspanyol gribi salgınıyla karşılaştırarak, ne öğrenebiliriz? Salgınla mücadele nasıl gidiyor? Önümüzdeki süreç nasıl görünüyor?

Açık Bilinç: 21 Nisan 2020
 

Açık Bilinç: 21 Nisan 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Önceki programlarda, koronavirüsün genetik ve virolojik özelliklerini, bağışıklık sisteminin virüse verdiği tepkiyi konuşmuştuk.

Peki, salgının yayılımı açısından dünya ve ülkemiz ne durumda? Nereye gidiyoruz; istatistikler, yakın gelecek için neye işaret ediyor?

Dr. Emrah_Altındiş, uzun süredir salgını daha ciddiye almamız gerektiğine dair ciddi uyarılarda bulunuyor. 

Dünyada ve Türkiye'de yeni yayımlanan kimi çalışmalar da, bu uyarıları destekliyor.

— / —

Örneğin, Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi'nden Prof. William Hanage, The Guardian gazetesinde geçen hafta yayımlanan yazısında (mealen) şöyle diyor: "İnsanlar, haklı olarak iyi haberler almak istiyorlar. Ama nereden bakarsanız bakın, salgın kontrol altına alınabilmiş değil; hatta yeni başlıyor.”

Stanford Üniversitesi  Tıp Fakültesi'nde, kendi geliştirdikleri yeni bir antikor testiyle yapılan ve bu hafta sonu paylaşılan (henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş) bir çalışma, Kaliforniya'da enfekte olan hasta sayısının, düşünülenden 50 ila 85 kat daha fazla olabileceğini iddia ediyor: Yani, rehavete kapılmamak, tam tersine salgına karşı önlemleri sıkılaştırmak için, pek çok neden var.

Benzer uyarıları, özellikle ülkemiz için, haftalardır yapmakta  olan Dr. Emrah_Altındiş’in, Gazete Duvar’da verdiği söyleşi: Emrah Altındiş: Türkiye, İtalya yolunda… - İrfan Aktan

The New Yorker dergisinde yayımlanan bu yazıda da, konuğumuz salgına dair bir değerlendirmeyi, ülkemizin içinde bulunduğu siyasi durum çerçevesinde yapıyor: "Türkiye'de Koronavirüs'le Tahakkümün Buluşması".

Son olarak, aşağıdaki videoda Dr. Emrah_Altındiş’in, bir kaç gün önce Nevşin Mengü’nün Türkiye'de salgının yayılımı hakkındaki sorularına verdiği cevapları izleyebilirsiniz: 

— / —

Bu akışı bitirirken, akciğer sağlığı alanında çalışmalar yapan Türkiye Toraks Derneği’nin yeni raporuna dikkat çekmek istiyorum. 

Ülkemizdeki resmi vefat sayıları, örneğin İstanbul'da, geçen seneye oranla, koronavirüs kaynaklı vefatları kattığımızda dahi, ciddi bir yükseliş gösteriyor.

Bu artış, hastanelerdeki doluluk yüzünden ama başka hastalıklardan vefat eden, veya memleketine gönderilemediği için İstanbul'da defnedilen kişilerin artış gösteren sayısıyla kısmen açıklanabilir. 

Ama rapor, bunun durumu bütünüyle açıklamıyor olduğu ihtimalinin altını çiziyor.

Bu raporunun özetini, dernek üyesi ve Çocuk Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Elif Dağlı aktarmış, aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz:  "Koronavirüs ölüm sayısı istatistikleri gerçekleri ne kadar yansıtıyor?"

— / —

Sonuç olarak, dünyada ve ülkemizde salgının sonuna varmış olduğumuz sonucuna ulaşabilecek durumda değiliz. Önümüzdeki zorlu yol ne uzunlukta, bunu kestirmek de güç.

Fakat, bir yanlış yapacaksak, bunu lakayt kalma yönünde değil, çok temkinli olma yönünde yapmamız gerektiği açık.

Korkarım gelecek hafta ve bir süre daha koronavirüs gündemi Açık Bilinç programlarının merkezinde yer almaya devam edecek.

Konuyu her hafta farklı bir bilimsel açıdan yaklaşarak ve tekrara düşmeden irdelemeye çalışıyoruz, bunu sürdüreceğiz.

— / —

Açık Bilinç'i Salı sabahları 9:30'da (http://acikradyo.com.tr) dinleyebilir, podcast arşivine http://acikradyo.com.tr/program/acik-bilinc'den ulaşabilirsiniz.