Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi ve Çocuk ve Aile Çalışmaları Laboratuarı direktörü Prof. Ayşe Bilge Selçuk ile, yeni kitabı üzerinden, çocuk gelişimi, sosyal sorumluluk, ahlak ve hayata dair bir sohbet.
Daha önce de iki kez Açık Bilinç'te konuk olan Ayşe Bilge Selçuk ile yaptığımız son programda, "Çocuklarımızın bugünü ve geleceği için barış şart" makalesinden hareketle, çatışma ortamlarında çocuk psikolojisinden ve barışın öneminden söz etmiştik: http://acikradyo.com.tr/acik-bilinc/amasiz-baris-sart
— / —
Bu haftaki programa, ‘gelişim psikolojisi’nin neyi araştırdığını ve niye önemli olduğunu konuşarak başlayacağız.
Ardından, "İnsan Her Koşulda" kitabında yer alan insanlık hallerine, kültürlerarası ben-sen ikiliğine, sosyal birlikteliğin temellerindeki unsurlara değineceğiz.
— / —
Geçen hafta, Dr. Murat Kubilay ile ülkemizde giderek artan genç işsizliğinin yarattığı sorunlar hakkında konuşmuştuk: http://acikradyo.com.tr/acik-bilinc/genc-issizligi-dr-murat-kubilayla-soylesi
Bu haftaki programda, bu konunun psikolojik yönlerinden de söz edeceğiz.
— / —
Konuğumuz ile, programdaki temalara da değinen iki söyleşi:
"Ekonomik sıkıntılar şiddet eğilimini tetikliyor."
"Çocuk Yetiştirme Konusunda Neden Farklı Görüşler Var?"
— / —
Prof. Ayşe Bilge Selçuk, çocuklarda sosyal, bilişsel ve duygusal gelişim, ebeveynlik, mizaç ve kültür konularında çalışıyor ve kitabı "İnsan Her Koşulda”da dürtülerden davranışa, şefkatten ahlaka uzanan bir yelpazede, insanlık hallerini irdeliyor.
Bu akışı, "İnsan Her Koşulda"nın ana fikrini çağrıştıran bir cümleyle bitireyim.
M.Ö. 2. yüzyılda, bir süre köle olarak yaşadıktan sonra özgürlüğüne kavuşan Romalı yazar Terentius, söylediği gibi:
"Ben insanım; insana dair hiçbir şey bana yabancı değildir."
— / —
Açık Bilinç'i salı sabahları 9:30'da (http://acikradyo.com.tr/stream) dinleyebilir, podcast arşivine http://acikradyo.com.tr/program/acik-bilinc'den ulaşabilirsiniz.