Boğaziçi Üniversitesi’nden, Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanlığı ve Araştırmadan Sorumlu Rektör Yardımlığı görevlerinde de bulunmuş olan Prof. Lale Akarun ile bilim ve akademide kadınların yerini ve önemini konuştuk.
Programın ilk kısmında, dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak kabul edilen Ada Lovelace’dan, bir başka kadın matematikçi olan hocası Mary Somerville’den ve Lovelace’in “Analytic Engine” diye bilinen mekanik bilgisayar tasarımı üzerinde birlikte çalıştığı Charles Babbage’dan söz ettik..
Ada Lovelace hakkında küçük bir Açık Bilinç tefrikasını burada okuyabilirsiniz.
Ada Lovelace'ın hesaplama bilimlerine katkısı, çağdaş bilgisayar biliminin ve yapay zeka kuramının en önemli ismi Alan Turing'in düşüncelerini de etkilemiştir. Turing üzerine yaptığımız programlar arşivi burada.
Kadınların bilim ve akademideki önemini hem yakın geçmiş, hem de bugün açısından ele alan Prof. Akarun, daha sonra Türkiye’de üniversitelerde kadınların yeri konusunu değerlendirdi. Kendisinin Bol Bilim: Akademiden Notlar sitesinde yayımlanan "Akademik dünyada kadın olmak" üzerine düşüncelerini burada okuyabilirsiniz.
Geçtiğimiz günlerde Polonya Avrupa Parlementosu vekili Janusz Korwin Mikke, kadınların erkekler kadar zeki olmadıklarını öne sürmüştü: Milletvekilinin 'kadınlar zayıf, daha az zeki' sözlerine soruşturma (Kaynak: BBC Türkçe)
Bu nesnel kıstaslarla yanlışlığı belgelenmiş, önyargılı anlayışla mücadele etmek şart. Kız ve erkek öğrencilerde bilişsel farklar ve cinsiyete dayalı ayrımcılık konusunda daha önce yaptığımız programı buradan dinleyebilirsiniz.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle nöropsikoloji, kültürlerarası sosyal psikoloji, ve dermatoloji alanlarında Cumhuriyet kuşağından dünya değeri üç kadın bilimcimizi saygıyla analım: Geçen hafta Açık Bilinç’te konuğumuz olan Prof. Öget Öktem Tanör, birkaç gün önce kaybettiğimiz Prof. Çiğdem Kağıtçıbaşı, ve 2009’da kaybettiğimiz Prof. Türkan Saylan.